Γιατί οι σκαλωσιές δεν είναι ακριβές

Είμαι ελαιοχρωματιστής 35 χρόνια. Έχω βάψει εκατοντάδες, ίσως και παραπάνω κτίρια όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθώ πάντα να κάνω την εργασία μου με ευσυνειδησία και τιμιότητα. Δίνω μεγάλη σημασία στην ποιότητα και την ασφάλεια για όσο θα εργάζομαι. Για αυτό το λόγο προτιμώ να βάζω πάντα σκαλωσιές.

Ένα ερώτημα που σχεδόν πάντα ακούω από τους πελάτες μου, όταν πρόκειται να βάψω εξωτερικά κάποιο κτίριο, είναι: «Μα καλά μάστορα πρέπει να βάλουμε σκαλωσιά; Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε;». Καταλαβαίνω γιατί το λένε. Τους φαίνονται πολλά τα χρήματα που κοστίζει να ενοικιάσεις σκαλωσιές . Άλλωστε οι εποχές είναι δύσκολες και όλοι ζορίζονται οικονομικά.

Όμως όπως είπα με ενδιαφέρει πολύ η ποιότητα της δουλειάς μου. Πως θα φτάσω κοντά σε όλα τα σημεία του τοίχου, για να δω αν έχει χαλάσει το σοβά η υγρασία; Εμένα πασαλείμματα δεν μου αρέσει να κάνω. Αν δεν το κάνω και υπάρχει κρυφή υγρασία αποκάτω, θα πάει χαμένη όλη η δουλειά μου. Και σύντομα οι πελάτες θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται ότι δεν τους έκανα καλή δουλειά.

Επίσης, είπα και πριν, ότι με ενδιαφέρει η ασφάλεια. Στα 35 χρόνια δεν είχα ποτέ ατύχημα στην οικοδομή. Γιατί πάντα προσέχω να κάνω την δουλειά με ασφάλεια. Οι σκαλωσιές με βοηθάνε πολύ σε αυτό. Αλλά όχι όποιες σκαλωσιές να ‘ναι. Έχω τους συνεργάτες μου που ξέρω και εμπιστεύομαι. Έρχονται πάντα στην ώρα τους, έχουν καλά συντηρημένα εργαλεία και με προσέχουν στην τιμή. Στην δουλειά μας μια στιγμή φτάνει για να γίνει το κακό αν δεν προσέξεις. Και μετά να χάσεις τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Το κόστος

Όσον αφορά τα χρήματα που φαίνεται ότι χάνονται από τις σκαλωσιές, τα κερδίζω στα μεροκάματα. Έχετε δοκιμάσει να βάψετε ποτέ με μεγάλο κοντάρι. Αν θα το κάνετε θα δείτε πόσο χρόνο και κόπο χρειάζεσαι. Πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο όπως δείχνει. Ενώ με τις σκαλωσιές ανεβαίνω επάνω και κάνω εύκολα και με ασφάλεια τα μερεμέτια και το βάψιμο.

Αυτά είχα να σας πω από την εμπειρία μου σαν μαστρο-Σταύρος. Η σκαλωσιά δεν είναι χαμένα λεφτά. Οι σκαλωσιές με άδεια μικρής κλίμακας είναι ασφάλεια, ταχύτητα και οικονομία στην πραγματικότητα.