Βιταμίνη D: Εγγύηση καλύτερης υγείας

Κάποτε, η βιταμίνη D ήταν συνδεδεμένη μόνο με τις ανάγκες των οστών και ως πρόληψη για την οστεοπόρωση και τη δισχιδή ράχη. Σήμερα, υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D είναι από τις πιο σημαντικές για την υγεία μας.

Η γνωστή επίσης και ως «βιταμίνη του ήλιου», αφού παράγεται στο δέρμα μας με τις αχτίδες του ήλιου, είναι μια  λιποδιαλυτή βιταμίνη σε μια οικογένεια ενώσεων που περιλαμβάνει τις βιταμίνες D1, D2 και D3 και μπορεί να επηρεάσει 2.000 γονίδια στο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη της πιο συγκεκριμένα;

Μια από τις πιο σημαντικές επιδράσεις της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και η διευκόλυνση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, η λήψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ορισμένες ασθένειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη D περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες της πολλαπλής σκλήρυνσης και βοηθά στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης της γρίπης. Φυσικά, η γνωστή της από πάντα ευεργετική δράση στη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των δοντιών παραμένει ένα από τα μεγάλα της οφέλη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκή βιταμίνη D, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν ανωμαλίες όπως είναι τα μαλακά οστά (οστεομαλακία) ή τα εύθραυστα οστά (οστεοπόρωση).

Τελευταία, έχουμε ακούσει και για τη σημαντική επίδραση της βιταμίνης D  στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Πράγματι, σύμφωνα με σχετική μελέτη, άτομα με κατάθλιψη που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα και τη διάθεσή τους ενώ σε άλλη περίπτωση όπου οι ασθενείς έπασχαν από ινομυαλγία, οι ερευνητές έδειξαν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ήταν πιο κοινή μεταξύ αυτών που επιπλέον αντιμετώπιζαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

Σαν να μην έφταναν τα οφέλη, η βιταμίνη D πλέον θεωρείται και ένας σύμμαχος για την απώλεια βάρους. Οι μελέτες, είναι και πάλι η απόδειξη: Έτσι, άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D -και σε συνδυασμό με ασβέστιο-, έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν placebo συμπληρώματα, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D είχαν τη δυνατότητα να καταστείλουν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της πείνας.

Κάντε επομένως τη βιταμίνη D τον νέο δικό σας σύμμαχο υγείας!

Έλλειψη βιταμίνης D: Είναι σοβαρό, γιατρέ μου;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν χαμηλή βιταμίνη D. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν την αύξηση των περιπτώσεων βιταμίνης D. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Τα αντηλιακά που μπλοκάρουν την ικανότητα του ήλιου να διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D
  • H περιορισμένη έκθεση στον ήλιο γενικότερα
  • Το πολύ σκούρο δέρμα που επίσης δεν απορροφά τον ήλιο
  • Η παχυσαρκία η οποία ουσιαστικά αυξάνει τις ανάγκες σε βιταμίνη D
  • O παρατεταμένος θηλασμός

Στην ουσία, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται χωρίς τη δυνατότητα να επεξεργάζεται ο οργανισμός τους τη βιταμίνη D. Άλλοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που τους εμποδίζει να απορροφήσουν τη βιταμίνη D σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης D δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Αλλά όταν τα προκαλεί, ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι:

  • Δυσκολία στην καθαρή σκέψη
  • Πόνοι στα κόκαλα
  • Συχνά κατάγματα
  • Αδύναμοι μύες
  • Μαλακά κόκαλα με κίνδυνο παραμορφώσεων
  • Αδικαιολόγητη κούραση

Τα επίπεδα σε βιταμίνη D εκφράζονται σε νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol/L) ή νανογραμμάρια ανά χιλιοστόμετρο (ng/mL). Σε περίπτωση μέτρησης στον ειδικό, τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ανεπάρκεια: λιγότερο από 30 nmol/L (12 ng/mL)
  • Πιθανή ανεπάρκεια: μεταξύ 30 nmol/L (12 ng/mL) και 50 nmol/L (20 ng/mL)
  • Φυσιολογικά επίπεδα: μεταξύ 50 nmol/L (20 ng/mL) και 125 nmol/L (50 ng/mL)
  • Υψηλότερα επίπεδα: πάνω από 125 nmol/L (50 ng/mL)

Εάν τα επίπεδά σας σε βιταμίνη D είναι χαμηλά και έχετε συμπτώματα πόνων στα κόκαλα, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει μία ειδική εξέταση για την πυκνότητα των οστών.

Οι γιατροί συχνά συστήνουν συμπληρώματα για τη θεραπεία στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η ποσότητα που μπορεί να λάβει ο καθένας εξαρτάται από το πόσο χαμηλά είναι τα επίπεδα της βιταμίνης. Για παράδειγμα, για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετό να λάβουν μία πολυβιταμίνη, οι οποίες συνήθως περιέχουν μεταξύ 400 και 800 IU βιταμίνης D. Παρόλα αυτά, όσοι δεν έχουν επαρκή βιταμίνη D ίσως να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες με πιο ειδικά συμπληρώματα – περίπου 1000 IU ημερησίως.