Ενοικίαση Σκαλωσιών & Τιμές : Τι Πρέπει να Ξέρετε

σκαλωσιές τιμές ενοικίασης

Γενικές πληροφορίες για τις σκαλωσιές

Είναι μια κατασκευή-εργαλείο απαραίτητη για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής. Βασικό της πλεονέκτημα είναι πως δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εργασίες σε σημεία που δεν υπάρχει άλλου είδους πρόσβαση. Οι σκαλωσιές κατά κύριο λόγο ενοικιάζονται για την προσέγγιση εξωτερικών ή εσωτερικών σημείων σε μεγάλο ύψος.

 Η ενοικίαση σκαλωσιάς είναι στην ουσία μια υπηρεσία που προσφέρεται από λίγες εξειδικευμένες εταιρείες, που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Το προσωπικό τους πρέπει να είναι έμπειρο στο αντικείμενο, με εκπαίδευση στην εργασία σε ύψος και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Λόγω της φύσης της εργασίας, η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας που αφορά και την εταιρεία ενοικίασης σκαλωσιών και τον πελάτη της.

Ποιες εργασίες χρειάζονται σκαλωσιές και γιατί;

Οι επαγγελματικές εργασίες που χρειάζονται σκαλωσιές για να διεκπεραιωθούν είναι πολλές. Κατά κανόνα έχουν να κάνουν με τις ανακαινίσεις κτιρίων και σπανιότερα σκαφών ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Πελάτες μιας εταιρείας ενοικίασης σκαλωσιών είναι ελαιοχρωματιστές, εργολάβοι εξωτερικών θερμομονώσεων, σοβατζήδες, υδραυλικοί, μαρμαράδες, ηλεκτρολόγοι . Άλλες φορές τις σκαλωσιές ενοικιάζει ο πολιτικός  μηχανικός του έργου ή συχνά κατευθείαν ο ιδιοκτήτης του κτιρίων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως για όλες από τις εργασίες που αναφέρθηκαν νωρίτερα, πρέπει να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες σκαλωσιές που επιτρέπουν την ασφαλή μετακίνηση των εργαζόμενων σε αυτές. Μόνο τότε ελαχιστοποιείται σημαντικά ο κίνδυνος  εργατικού ατυχήματος.

Ποιες είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες σκαλωσιές;

Υπάρχουν διάφορα συστήματα σκαλωσιών που ποικίλουν ανάλογα με την εργασία που θα γίνει και τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου. Ο τύπος που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι οι εξωτερικές σκαλωσιές τυπικής διάταξης. Σε αυτό τον τύπο οι σκαλωσιές είναι μεταλλικές στον σκελετό τους και πάνω του τοποθετούνται μεταλλικά μαδέρια. Τα ξύλινα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα τείνουν να καταργηθούν για λόγους ασφαλείας. Υπάρχουν προστατευτικές κουπαστές ασφαλείας, οι οποίες αντικατέστησαν τα παλιότερα χιαστί, που πλέον έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα συστήματα σκαλωσιάς τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν ή να προσαρμοστούν πάνω στο βασικό τύπο της εξωτερικής σκαλωσιάς. Η χρήση αυτών των συστημάτων έχει να κάνει με τις συνθήκες του κάθε έργου.

Πως θα πάρετε την καλύτερη τιμή για τις σκαλωσιές

Ακριβώς επειδή η ενοικίαση σκαλωσιάς είναι μια υπηρεσία που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, οι τιμές στις σκαλωσιές διαφέρουν κατά περίπτωση. Οι σοβαρές εταιρείες του χώρου δεν συνηθίζουν να δίνουν αυθαίρετα δεσμευτικές τιμές, αν πρώτα δεν έχουν εικόνα των εργασιών που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Αν θέλετε να πάρετε μια προσφορά που να μην διαφέρει από την τελική τιμή, καλό θα ήταν αρχικά να αποσαφηνίσετε τι θέλετε να κάνετε. Για να βοηθηθείτε (αν είστε ιδιώτης) ρωτήστε τον εργολάβο να σας δώσει πληροφορίες για τη σκαλωσιά που θα χρειαστείτε. Καταγράψτε αυτές τις πληροφορίες και μετά απευθυνθείτε σε μερικές σοβαρές εταιρείες του χώρου. Για να τις βρείτε μην αρκείστε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να απλώς να καλείτε. Δώστε λίγη προσοχή στα websites τους. Διαβάστε τι γράφουν. Δείτε πληροφορίες και φωτογραφίες από τα έργα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Διαβάστε επίσης τις κριτικές που έχουν στο google maps. Αφού ξεχωρίσετε τις καλύτερες, τότε κάντε τα τηλεφωνήματα σας.

Θα ακούσετε διάφορες τιμές που ίσως να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους. Μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω μπορεί να κρύβουν είτε δόλο, είτε να έχει υπάρξει λάθος κατανόηση των δεδομένων σας από τον εκπρόσωπο της εταιρείας ενοικίασης σκαλωσιών. Αν οι τιμές είναι σχετικά κοντά, επιλέξτε το συνεργάτη σας με βάση το πώς σας εξυπηρέτησαν από το τηλέφωνο. Εκπρόσωποι εταιριών που αδιαφορούν ή είναι αγενείς από τηλέφωνο, συνήθως εκφράζουν την κουλτούρα της ίδιας της εταιρείας τους. Οπότε μια ελάχιστη διαφορά στην τιμή της σκαλωσιάς να μην αξίζει να συνεργαστείτε με κάποια εταιρεία που δεν θα σας σεβαστεί.  

Είναι η τιμή της σκαλωσιάς το καλύτερο κριτήριο επιλογής συνεργάτη;

Για πολλούς ιδιώτες το βασικό κριτήριο επιλογής εταιρείας για την ενοικίαση σκαλωσιών είναι η τιμή. Από μια άποψη είναι αναμενόμενο αυτό, εφόσον η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλες. Όμως αν στην εξίσωση προσθέσουμε την παράμετρο της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης, αλλάζουν τα δεδομένα. Μια λάθος στημένη σκαλωσιά που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών ή μια εταιρεία που δεν θα σας εξυπηρετήσει στην ώρα σας, κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα λίγα χρήματα που ίσως είναι η διαφορά με την τιμή μιας σοβαρής και έμπειρης εταιρείας.