Μαργαριτάρια – Ο Απόλυτος Οδηγός για να Ξέρετε τι Θα Αγοράσετε [2021]

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα μαργαριτάρια

Τι είναι τα μαργαριτάρια

Τα  μαργαριτάρια είναι ζωντανοί πολύτιμοι λίθοι που παράγονται από τους μαλακούς ιστούς (ιδίως τον μανδύα) μαργαριτοφόρων στρειδιών. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται. Το όστρακο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία το μάργαρο (πρόκειται για ενώσεις ανθρακικού ασβεστίου) γύρω του για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το όστρακο συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό μαργαριτάρι.

Τα ιδανικά μαργαριτάρια είναι στρογγυλά και απαλά. Συνήθως όμως έχουν και άλλα σχήματα, ελαφρά ακανόνιστα όπως τα μαργαριτάρια μπαρόκ. Τα άριστης ποιότητας φυσικά μαργαριτάρια χαίρουν μεγάλης αξίας και θεωρούνται από τους ειδικούς εφάμιλλης αξίας των σπανιότερων πολύτιμων λίθων.

Πλέον τα φυσικά μαργαριτάρια που σχηματίζονται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ σπάνια. Τα περισσότερα μαργαριτάρια που υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοσμημάτων είναι καλλιεργημένα και προέρχονται από μαργαριτοφόρα όστρακα, όπως τα pinctata maxima. Παρότι είναι καλλιεργήσιμα από τον άνθρωπο, θεωρούνται φυσικά ή αληθινά, γιατί αυτό γίνεται σε φυσικές συνθήκες, στις θάλασσες του Νότιου Ειρηνικού και σε άλλες κατάλληλες περιοχές.

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα κόσμημα με αληθινά μαργαριτάρια και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία, πρέπει να προσέξουν τις απομιμήσεις μαργαριταριών που κυκλοφορούν. Πρόκειται για φθηνά κοσμήματα που είναι από άλλο υλικό (συνήθως γυαλί ή πλαστικό) και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την αξία και την ομορφιά των φυσικών μαργαριταριών.

Δείτε στη συνέχεια απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε τα αληθινά μαργαριτάρια από τις απομιμήσεις. 

Πως ξεχωρίζουν τα αληθινά μαργαριτάρια

Στα μαργαριτάρια δεν υπάρχουν πολύ εξελιγμένες τεχνικές που ένας ιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καταλάβει την αξία τους. Ασφαλώς οι επαγγελματίες του είδους είναι εύκολο να αποφανθούν ακόμα και κρατώντας τα στα χέρια τους. Για όλους τους υπόλοιπους –λιγότερο εκπαιδευμένους ή ειδικούς- υπάρχουν μερικές απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε γρήγορα ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Η θερμοκρασία του μαργαριταριού

Η θερμοκρασία είναι ο πρώτος δείκτης της αυθεντικότητας των μαργαριταριών. Σίγουρα καθώς θα τα κρατήσετε στο χέρι σας για πρώτη φορά θα τα νιώσετε κρύα στα δάκτυλα σας. Σύντομα, όμως θα δανειστούν τη θερμοκρασία του σώματός σας και όσο θα περνάει ο χρόνος  θα τείνουν να φτάσουν τη δική σας θερμοκρασία. Αυτή η απαλή αίσθηση θερμότητας που θα αφήσουν στην αφή σας αποδεικνύει ότι τα μαργαριτάρια σας είναι πραγματικά.

Οι απομιμήσεις μαργαριταριών από γυαλί έχουν την ίδια ψυχρή αίσθηση της αρχικής επαφής σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια που τα φοράτε. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά. Διατηρούν τη θερμοκρασία του δωματίου χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Ως εκ τούτου, η ευχάριστη αίσθηση των αληθινών μαργαριταριών στο λαιμό σας απουσιάζει όταν φοράτε ένα κολιέ με απομιμήσεις μαργαριταριών, για παράδειγμα.

Η επιφάνεια και η λάμψη των μαργαριταριών

Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά οι ατέλειες, τα μικρά χτυπήματα και οι ανομιομορφίες στην επιφάνεια ενός μαργαριταριού είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι για τη γνησιότητα του.

Τα αληθινά μαργαριτάρια αναπτύσσονται στο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον των ωκεανών. Αυτό συχνά τους στερεί την απόλυτα τέλεια επιφάνεια τους. Οι φυσικές συνθήκες διαμορφώνουν το μαργαριτάρι με μοναδικούς τρόπους, ακόμα κι όταν έχουμε να κάνουμε με καλλιεργημένα μαργαριτάρια. Οι μικροσκοπικές ατέλειες και οι ανομοιομορφίες είναι που κάνουν συχνά τη διαφορά μεταξύ πραγματικών μαργαριταριών και faux μαργαριταριών.

Οι ειδικοί λένε πως δεν θα βρείτε ποτέ δύο απόλυτα ίδια σε χρώμα, μέγεθος και λάμψη μαργαριτάρια ακόμη και αν προέρχονται από την ίδια παρτίδα. Η βαθιά λάμψη των αληθινών μαργαριταριών τα κάνει να ξεχωρίζουν. Αντίθετα τα ψεύτικα μαργαριτάρια έχουν μια αφύσικη λάμψη. Η γοητευτική, απαλή λάμψη των αληθινών μαργαριταριών είναι ασύγκριτα πιο πολυτελής.

Το χρώμα τους

Αν και το χρώμα δεν είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να αξιολογήσετε τα μαργαριτάρια που κρατάτε, εντούτοις σας παρέχει πρόσθετη γνώση που συμπληρώνει τα υπόλοιπα κριτήρια.

Όταν το φως αντανακλάται στην επιφάνεια του μαργαριταριού, θα πρέπει να αποκτά από μια ξεχωριστή απόχρωση. Μια κρεμώδη λευκή απόχρωση στην περίπτωση των λευκών μαργαριταριών ή μια πράσινη προς το ανθρακί στην περίπτωση των μαύρων μαργαριταριών. Αυτή η απόχρωση των αληθινών μαργαριταριών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί ακόμα και από τις καλύτερες απομιμήσεις.

Σχήμα

Το σχήμα ενός μαργαριταριού είναι από τα πιο ξεκάθαρα κριτήρια αυθεντικότητας τους.

Στο μυαλό του κοινού υπάρχει η ιδέα ότι τα μαργαριτάρια πρέπει να έχουν απόλυτα σφαιρικό μέγεθος για να είναι αήθινά. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα περισσότερο πολύτιμα, τα μαργαριτάρια μπαρόκ, δεν είναι στρογγυλά. Έχουν μια μοναδική εμφάνιση με ακανόνιστα σχήματα απόρροια της φυσικής διαδικασία δημιουργίας τους.

Ένα τέλεια στρογγυλεμένο, τέλεια λείο μαργαριτάρι χωρίς ατέλειες, ρωγμές και ανομοιομορφίες  είναι σίγουρο πώς δεν είναι αληθινό.

Το βάρος των μαργαριταριών

Τα αληθινά μαργαριτάρια είναι σαφώς βαρύτερα από τις απομιμήσεις με πρώτη ύλη το πλαστικό. Αντίθετα οι γυάλινες χάντρες που παρουσιάζονται ως μαργαριτάρια θα είναι βαρύτερες από τα πραγματικά μαργαριτάρια.

Για να μην οδηγηθείτε σε λάθος συμπέρασμα από αυτό και μόνο, θα ήταν καλύτερο να εξετάσετε τα μαργαριτάρια σας με βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια και όχι μεμονωμένα. 

Είδη Μαργαριταριών

Καλλιεργημένα σε ειδικές θαλάσσιες φάρμες στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Γαλλική Πολυνησία, τα φυσικά μαργαριτάρια είναι ο ορισμός της φινέτσας.

Μαργαριτάρια Νότιων Θαλασσών

Τα South Seas Pearls είναι μοναδικά στο είδος τους. Η σπανιότητά τους, η φινέτσα και τα χρώματα τους, κάνουν αυτούς τους πολύτιμους λίθους, τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια στον κόσμο.

Παράγονται από το στρείδι που είναι γνωστό ως Pinctada maxima. Με χρόνο ανάπτυξης μεταξύ 20 και 24 μηνών, τα χρυσά μαργαριτάρια μπαρόκ είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν ακόμα και στις ελεγχόμενες φάρμες των θαλασσών της Αυστραλίας και επομένως είναι τα σπανιότερα στην αγορά.

Το μέγεθος τους ποικίλει από 9mm έως 20mm, ενώ τα χρώματα τους κυμαίνονται από ασημί σε χρυσό, σε κρεμ και λευκό. Τα αληθινά μαργαριτάρια Golden South Sea, είναι πραγματικά είδη πολυτελείας.

Μαργαριτάρια Akoya

Τα Akoya καλλιεργούνται τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα. Συνήθως, το χρώμα τους είναι είτε λευκό είτε κρεμ, ενώ το σχεδόν σφαιρικό σχήμα τους, τα κάνει ιδανικά για καθημερινά κοσμήματα με μαργαριτάρια.

Το μέγεθος των μαργαριταριών Akoya κυμαίνεται από 2mm έως 10mm. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος τους είναι μεταξύ 7-7.5mm.

Πόσο κοστίζουν τα μαργαριτάρια Akoya; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοσμηματοπωλείο, τον λιανοπωλητή και το μέγεθος τους. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ πιο προσιτά από τα South Seas Pearls

Μαύρα Μαργαριτάρια

Το όνομα τους οφείλεται στο χρώμα τους. Διακρίνονται για την ασύγκριτη ομορφιά τους. Τα μαύρα μαργαριτάρια Ταϊτής είναι από τα καλύτερα που διατίθενται στην αγορά.

Το χαρακτηριστικό είναι το σχεδόν μαύρο χρώμα τους. Αυτά είναι τα μόνα αληθινά μαργαριτάρια που επιτυγχάνουν αυτό το χρώμα με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός των tahitian pearls ως «μαύρα» δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβής. Αυτά τα όμορφα πετράδια συνήθως παράγονται σε αποχρώσεις του γκρι, του ανοιχτού πράσινου, του μωβ και του μπλε. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από 8mm έως 16mm. Παρόλο που παίρνουν το όνομά τους από την Ταϊτή, αυτά τα μαργαριτάρια καλλιεργούνται σε όλο το σύμπλεγμα της Γαλλικής Πολυνησίας.

Μαύρα Μαργαριτάρια

Μαργαριτάρια Γλυκού Νερού

Από οικονομικής άποψης τα πιο προσιτά από όλα είναι τα μαργαριτάρια γλυκού νερού. Καλλιεργημένα σε λίμνες και ποτάμια της Κίνας και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα μαργαριτάρια γλυκού νερού δεν σχηματίζουν τον πυρήνα τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα μαργαριτάρια των θαλασσών.

Λόγω τις μεγάλης ανθρώπινης παρέμβασης, τα μαργαριτάρια γλυκού νερού μπορεί να τελείως στρογγυλό μέγεθος. Το πιο κοινό χρώμα τους είναι το λευκό. Παράγονται όμως και σε άλλα χρώματα, ανάλογα με την επεξεργασία που δέχονται.

Κοσμήματα με μαργαριτάρια

Σκουλαρίκια με μαργαριτάρια

Τα σκουλαρίκια είναι κόσμημα που φοριέται από γυναίκες όλων των ηλικιών. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με μαργαριτάρια μπορούν να φορεθούν στο σπίτι, στην εργασία ή σε μια πιο ιδιαίτερη περίσταση. Συχνά είναι ένα τόσο απλό κόσμημα που όμως μπορεί να απογειώσει την εμφάνιση σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να τραβήξετε τα βλέμματα είναι να το ταιριάξετε με τα σωστά ρούχα.

Το σχήμα που μπορούν να πάρουν τα σκουλαρίκια σας είναι πολλά: από την κλασική «πέρλα» που προσδίδει κομψότητα στο καθημερινό ντύσιμο, στο σχήμα «δάκρυ», τους κρίκους σε στρογγυλό, τετράγωνο ή τριγωνικό σχήμα στολισμένους με μικρές  πέρλες έως τα μακριά σκουλαρίκια με μαργαριτάρια που είναι πολύ εντυπωσιακά.

Κολιέ με μαργαριτάρια

Ένα μαργαριταρένιο κολιέ είναι το φετίχ κάθε γυναίκας. Είναι ένα κόσμημα με διαχρονική αξία, που συνήθως περνάει από γενιά σε γενιά.

Το πώς θα είναι η εμφάνιση του κολιέ είναι καθαρά προσωπική προτίμηση. Εάν πάντως σκοπεύετε να φορέσετε το κολιέ σας σε μια casual περίσταση ή στην εργασία σας, η ασφαλής επιλογή είναι μια μονή σειρά μαργαριταριών. Σε αυτή τη περίπτωση τα μαργαριτάρια Νοτίων θαλασσών ή τα Akoya μπορούν να είναι τόσο διακριτικά και συνάμα εντυπωσιακά όσο απαιτεί η περίσταση. Το μακρύτερο μαργαριταρένιο κολιέ θεωρείται πιο επίσημο κόσμημα, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα.

Κολιέ με Αληθινά Μαργαριτάρια

Εάν έχετε ψηλό λαιμό προτιμήστε ένα κολιέ τύπου choker, με δύο ή τρεις σειρές πέρλες. Το πιο δημοφιλές μήκος είναι των 16 με 18 ιντσών. Οι δέσμες των 35 ή ακόμα και των 50 ιντσών είναι επίσης πολύ δημοφιλείς επειδή μπορούν να φορεθούν είτε μονά, είτε διπλωμένα σε δύο σειρές, είτε δεμένα με έναν απαλό κόμπο.

Δαχτυλίδια με μαργαριτάρια

Τα δαχτυλίδια με μαργαριτάρια μπαρόκ  είναι ένα κόσμημα-δήλωση της αιώνιας αγάπης. Αυτά τα κομψά και πολύτιμα δαχτυλίδια δίνονται συχνά ως δώρα για τον εορτασμό ειδικών περιστάσεων ή επετείων. Δεν είναι σπάνιο επίσης, ένα δαχτυλίδι με μαργαριτάρι να συνοδεύει την πρόταση γάμου προς μια γυναίκα.

Όποια και αν είναι η περίσταση που θα δοθεί, το δαχτυλίδι με μαργαριτάρια είναι ένα κόσμημα που πρέπει να υπάρχει στην συλλογή κάθε γυναίκας. Η απόκοσμη ομορφιά των μαργαριταριών στα λεπτά, περιποιημένα χέρια της γυναίκας συνιστούν ένα ακαταμάχητο συνδυασμό για κάθε αντρικό βλέμμα.

Οι τιμές των μαργαριταριών

Σε αντίθεση με τα διαμάντια, που έχουν 4 σταθερές κλίμακες ταξινόμησης (τρόπος κοπής, χρώμα, βάρος σε καράτια και καθαρότητα) δεν υπάρχουν βιομηχανικά πρότυπα για την ταξινόμηση των αληθινών μαργαριταριών.

Κάθε μαργαριτάρι είναι μοναδικό σε σχήμα, χρώμα και μέγεθος. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαβάθμισης που να μπορεί με ευκολία να συνυπολογίσει τις δεκάδες παραμέτρους πριν αξιολογήσει με ασφάλεια την τιμή του.

Πώς θα μπορέσετε να εκτιμήσετε  την αξία των μαργαριταριών από τα οποία αποτελείται το αγαπημένο σας κόσμημα; Στη βαθμολόγηση των μαργαριταριών υπάρχουν επτά παράγοντες αξίας. Περιλαμβάνονται το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, η λάμψη, η ποιότητα της επιφάνειας και η ευκολία του να ταιριάζει με άλλους πολύτιμους λίθους.

Οι βασικοί παράμετροι αξιολόγησης της ποιότητας και της αξίας ενός μαργαριταριού είναι οι εξής:

#Σχήμα.

Όσο πιο στρογγυλό, συμμετρικό είναι το μαργαριτάρι είναι και πιο ακριβό. Βέβαια επειδή τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνιο να έχουν τέλειο συμμετρικό σχήμα και καθόλου σημάδια είναι και ένας εύκολος τρόπος να τα ξεχωρίσεις από τα ψεύτικα μαργαριτάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα πλαστικά.

Τα μαργαριτάρια μπαρόκ τα οποία είναι ασύμμετρα, μπορεί ναι είναι γυαλιστερά και όμορφα αλλά συχνά κοστίζουν λιγότερο από τα στρογγυλά.

#Μέγεθος.

Το μέγεθος των μαργαριταριών μετριούνται σε χιλιοστά. Όσο μεγαλύτερη διάμετρο έχει το μαργαριτάρι τόσο ακριβότερο είναι. Η διάσταση η οποία είναι συνηθέστερη είναι μεταξύ 6,5 χιλιοστά και 8,5 χιλιοστά.

#Λάμψη.

Το βάθος της λάμψης του, δηλαδή πόσο εύκολα αντανακλά το φως. Τα υψηλής ποιότητας μαργαριτάρια πρέπει να είναι ανοιχτά, εκθαμβωτικά και να μπορούν να αντανακλούν οποιοδήποτε αντικείμενο είναι κοντά σε αυτά.

#Χρώμα.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, τα μαργαριτάρια έχουν διάφορους χρωματισμούς: από λευκό και κρεμ, χρυσό, ροζ μέχρι μαύρο. Επίσης έχουν διάφορους τόνους σε κάθε χρώμα. Όσο πιο ασυνήθιστο το χρώμα τους, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί κάποιο ολόιδιο μαργαριτάρι για να μπορεί να ταιριάξει.

Το Pearls Center, ως ο κορυφαίος οίκος μαργαριταριών στην Ελλάδα  προσφέρει στους πελάτες του πιστοποίηση για τα κοσμήματα με μαργαριτάρια που αγοράζουν από εμάς. Επίσης με υπευθυνότητα πρωτοστατούμε στην προσπάθεια εκπαίδευσης των πελατών μας γύρω από τα μαργαριτάρια και τις ποιότητες τους.

Οίκος μαργαριταριών

Που θα βρείτε κοσμήματα με αληθινά μαργαριτάρια

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κόσμημα με αληθινά μαργαριτάρια θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε εμπόρους αμφίβολης αξιοπιστίας και νομιμότητας. Η σοφότερη κίνηση θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν εγνωσμένης αξίας οίκο μαργαριταριών.

Στην χώρα μας ο μεγαλύτερος και πλέον αξιόπιστος οίκος είναι το Pearls Center. Με εξειδίκευση στα αληθινά μαργαριτάρια, στο Pearls Center αγοράσετε κοσμήματα σε τιμές χονδρικής. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν μαργαριτάρια, μεμονωμένα και σε σειρές καθώς και έτοιμα κοσμήματα με πέρλες και διαμάντια.

Το συγκριτικό του πλεονέκτημα έγκειται στο ότι είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία μέλος του Australian South Seas Pearl Organisation. Ενός οργανισμού που προμηθεύει με τα φημισμένα μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών τους πελάτες του και χαρακτηρίζεται για τη συνεχή προσπάθεια καλλιέργειας της περιβαλλοντολογικής συνείδησης στον τομέα τις κοσμηματοποιίας.

Το Pearls Center παρέχει μια επιπλέον δυνατότητα στους πελάτες του που το καθιστούν μοναδικό: μπορείτε να διαλέξετε το μαργαριτάρι που επιθυμείτε και σε συνεργασία με τους σχεδιαστές του, να δημιουργήσουμε κοσμήματα αποκλειστικά για σας.


 Αν σας άρεσε το άρθρο για τα μαργαριτάρια που μόλις διαβάσατε, σας παρακαλούμε μοιραστείτε το με τους φίλους σας! ΤοBizz Bucket είναι ένα ενημερωτικό site που στηρίζεται αποκλειστικά στους αναγνώστες του.