Yoga & Διατροφή – Βρίσκοντας το Μονοπάτι προς Ένα Νέο Τρόπο Ζωής

Yoga και Διατροφή: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Όσοι κάνουν γιόγκα γνωρίζουν ότι στις ιδιαίτερες συνήθειες που αναπτύσσουν με φυσικό τρόπο εντάσσεται και η διατροφή τους. Αλλά ποια είναι η σχέση μεταξύ γιόγκα και διατροφής; Το άρθρο αυτό έχει ακριβώς σκοπό να διαλευκάνει τη σχέση αυτή καθώς και να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τα μενού σας στο πνεύμα της yoga.
Η ηθική πτυχή
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της σχέσης γιόγκα και διατροφή είναι η προσέγγιση ότι υπάρχει στενός συσχετισμός ανάμεσα στο τι τρώμε και σ’ αυτό της συνολικής μας ευημερίας. Αυτό που καταναλώνουμε διατροφικά λοιπόν μας ορίζει, διαμορφώνει το ποιοι είμαστε και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη διατροφή ανεξάρτητη πτυχή των αξιών μας. Για παράδειγμα, το πρώτο από τα Yamas -ένας από τους οκτώ κλάδους της Yoga για τον οποίο ο Patanjali Maharsi (Πατάντζαλι Μαχάρσι) μιλάει στα περιώνυμα Yoga Sutras του- είναι ο κανόνας Aimsha, δηλαδή η μη χρήση βίας, σε όλα τα ζωντανά όντα. Για τον λόγο αυτό, η διατροφή δεν μπορεί να περιλαμβάνει κρέας και ψάρι, αλλά να είναι κυρίως χορτοφαγική.
Επομένως, ένας γιόγκι δίνει προσοχή στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αντιτίθεται στην όποια κακομεταχείριση.
Γιόγκα και Διατροφή – Ζωτική Ενέργεια και τρόφιμα
Σε σύγκριση με τους vegans και τους χορτοφάγους, ωστόσο, οι γιόγκι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να μην τρώνε κρέας και ψάρια. Ακολουθώντας τις ενδείξεις της ινδουιστικής φιλοσοφίας και της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής (Αγιουρβέδα), χωρίζουν τα τρόφιμα σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη ζωτική τους ενέργεια. Σύμφωνα με αυτές τις πρακτικές, η ενέργεια πρέπει να ρέει γαλήνια μέσα στο Σύμπαν και επομένως είναι απαραίτητο να υποστηρίζονται όλες αυτές οι πτυχές που ευνοούν αυτήν τη ζωτική ροή. Για να γίνει κατανοητή η διατροφή στη yoga, είναι απαραίτητο να διακρίνει κανείς τα τρόφιμα ανάλογα με την ποιότητά τους (guna):
• Sattvic: Ευνοούν την αρμονική και τακτική ροή ενέργειας και εγγυώνται ένα καθαρό και φωτεινό μυαλό. Τα τρόφιμα αυτά είναι: Δημητριακά, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, φύκια, όσπρια, γάλα, ελαφριά μπαχαρικά, σπόροι, ζάχαρη, μέλι, αλάτι, τσάι από βότανα.
• Razasic: Πρόκειται για τροφές διεγερτικές, που προκαλούν έντονη δραστηριότητα αλλά και διαταραχές στη ροή ενέργειας. Ο λόγος για: Δυνατά μπαχαρικά, καφέ και μαύρο τσάι, ανθρακούχα και γλυκαντικά ποτά, σοκολάτα και γενικά πολύ πικάντικα τρόφιμα
• Tamasic: Είναι οι τροφές που οδηγούν σε αδράνεια σώματος και νου. Αυτά είναι: Κρέας και παράγωγα, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα, μανιτάρια, αλκοολούχα ποτά, καπνός, ναρκωτικά, πικάντικα τυριά και γενικά όλα τα μη φρέσκα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η σημασία της Ζωής και τι περιλαμβάνει το καθημερινό μενού
Ένα από τα βασικά στοιχεία για την κατανόηση της ταξινόμησης των τροφίμων στα Sattva, Rajas, και Tamas είναι η ζωή. Η ενέργεια δεν μπορεί να ρέει μέσα από αυτό που δεν είναι ζωντανό ή αποστειρωμένο (όπως αυγά που δεν γονιμοποιούνται). Επιπλέον, ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της γιόγκα, ο Ινδός Paramhansa Yogananda (Παραμάχανσα Γιογκανάντα), μίλησε πολύ για τη διατροφή και έγραψε: «Όταν τα ζώα σκοτώνονται, απελευθερώνουν δονήσεις φόβου, θυμού και ταλαιπωρίας στη σάρκα τους, οι οποίες επηρεάζουν το μυαλό εκείνων που την καταναλώνουν».
Ο Γιογκανάντα, ο οποίος συν τοις άλλοις έφερε στη Δύση τη μέθοδο διαλογισμού Γκρίγια Γιόγκα, είναι πολύ συγκεκριμένος ως προς το τι πρέπει ένας γιόγκι να τρώει: 60% φρούτα και λαχανικά, 20% δημητριακά και 20% πρωτεΐνες που προέρχονται από όσπρια, τοφού, λαχανικά, λιπαρούς καρπούς, σπόρους και γαλακτοκομικά προϊόντα (επιτρέπει επίσης τα αυγά, αν και προτιμά τις άλλες πηγές πρωτεϊνών που αναφέρει). Άλλοι γκουρού, αν και δεν έχουν φτάσει στο σημείο να δώσουν συγκεκριμένες ποσότητες, συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις διατροφής του Γιογκανάντα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τροφές που καταναλώνει κανείς που θέλει να συνδυάσει γιόγκα και διατροφή πρέπει να είναι απλές, καθαρές και υγιεινές. Το μενού μιας διατροφής που συνάδει με την άσκηση γιόγκα, περιλαμβάνει τσάι ή καφέ από κριθάρι για πρωινό, συνοδευόμενο από αποξηραμένα φρούτα (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) και ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι, μαρμελάδες ή κομπόστες. Για μεσημεριανό προτιμούνται το ρύζι και τα ζυμαρικά με όσπρια. Μία σούπα με ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης για δείπνο μία εξαιρετική επιλογή. Τα φρούτα συνιστώνται μεταξύ των γευμάτων.
Συνταγή για γιόγκι: η τέλεια σούπα
Ωραία η θεωρία αλλά θα σκεφτείτε: «Και τώρα τι τρώνε;» Ιδού ένα παράδειγμα συνταγής, ένα πιάτο που προτιμούν πολλοί γιόγκι, πολύ συχνά: η χορτοφαγική σούπα.
Φυσικά, μια τέλεια συνταγή γιόγκα δεν πρέπει να περιέχει ούτε κρεμμύδι ούτε σκόρδο: θυμηθείτε, -σύμφωνα με τη διάκριση των τροφών στις τρεις κατηγορίες που προαναφέραμε-, το πρώτο σκοτεινιάζει το μυαλό, το τελευταίο το κλονίζει.
Όταν επομένως προετοιμάζετε σούπες μπορείτε να αντικαταστήσετε τα «απαγορευμένα» αυτά υλικά με καρότο και σέλινο. Τα οποία σοτάρετε αρχικά σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέστε ψιλοκομμένες πιπεριές, ντομάτες, πράσινα φασόλια και μελιτζάνες. Κατόπιν ρίξτε ένα ποτήρι νερό και αλάτι. Αρωματίστε με βότανα όπως ρίγανη, μαϊντανό και βασιλικό ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Έπειτα από λίγα λεπτά, μεταφέρετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα -τερακότα αν είναι δυνατόν- και ψήστε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 ° C.
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε αγάπη και θετική διάθεση, όπως πρέπει να κάνετε και σε κάθε γεύμα, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σώμα αλλά ακόμη περισσότερο στην ψυχή σας.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία στον νέο τρόπο ζωής!