Yoga: Οφέλη, Είδη, Γενικές Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

Η Γιόγκα είναι ο καλύτερος τρόπος εκγύμνασης

Η γιόγκα είναι μια φιλοσοφική μέθοδος που ξεκίνησε από την Ινδία περίπου  δύο 2000 χρόνια πριν. Στόχος της είναι να βοηθήσει τον ασκούμενο να ζήσει σε αρμονία με τον εαυτό του. Θέλει να τον οδηγήσει σε μια κατάσταση διανοητικής καθαρότητας και σωματικής ενδυνάμωσης. Η γιόγκα είναι μια πρακτική φιλοσοφία που μας βοηθά να ζήσουμε με σωματική και διανοητική υγεία.

Η λέξη yoga προέρχεται από τα αρχαία σανσκριτικά. Βάση της είναι ο όρος «yuj» που σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος». Μέσω της yoga ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει ενδοσκόπησή στον βαθύτερο εαυτό του. Επιχειρεί να αποκτήσει σωματική, διανοητική, συναισθηματική και την πνευματική αρμονία.

Στην φιλοσοφία της yoga η σωματική άσκηση είναι ένα μόνο τμήμα μόνο που σκοπέυει να προετοιμάσει το σώμα για το διαλογισμό. Στη σύγχρονη μορφή της γιόγκα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην άσκηση, με αποτέλεσμα για πολλούς ανθρώπους η yoga να θεωρείται μια μορφή γυμναστικής και τίποτα περισσότερο.

Πώς λειτουργεί η γιόγκα;

Βασική τεχνική της yoga είναι ο συντονισμός της κίνησης με την αναπνοή του ασκούμενου. Αυτό τον βοηθά να φτάσει συντομότερα στην αυτογνωσίας, που αποτελεί την προϋπόθεση για την αλλαγή του εσωτερικά και εξωτερικά.

Η yoga είναι σαν να κάνουμε μια σύνδεση με τις πραγματικές μας ρίζες και με τον άνθρωπο που θέλουμε να γίνουμε. Βέβαια το πόσο επιτυχημένα ια γίνει αυτοί εξαρτάται κυρίως από την επανάληψη, τη διάρκεια της άσκησης, την πειθαρχία που θα επιδείξουμε, αλλά και την θέληση μας να το πετύχουμε. Η δάσκαλοι yoga αυτό που συνιστούν είναι: Καλύτερα ασκηθείτε λιγότερο, αλλά να ασκείστε τακτικά!

Οφέλη της Yoga

Η γιόγκα είναι μια ολιστικό σύστημα κοσμοθεώρησης και γυμναστικής. Για αυτό δεν επικεντρώνεται στα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τους, αλλά αναζητά τα βαθύτερα αίτια. Στην προσπάθεια της να τα φέρει στο φως και να τα αποβάλει «σκάβει βαθειά» στον εσωτερικό μας κόσμο και ψυχισμό.

Ουσιαστικά, η yoga δρα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά στη συνέχεια.

Αρχικά στόχος είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Με ασκήσεις αναπνοής διεγείρεται με κατόπιν με άλλες ασκήσεις χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να φτάνει σε κατάσταση ηρεμίας. Η εξισορρόπηση του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος μας βοηθά στη χαλάρωση και την αποβολή των περιττών ανησυχιών.

Ταυτόχρονα oι ασκήσεις κίνησης και αναπνοής βοηθούν στην ισορροπία του σώματος. Οι μύες δυναμώνουν και χαλαρώνουν, απελευθερώνοντας την ένταση και το στρες.

Μερικές παθήσεις που βρίσκουν πλήρη ίαση ή εξαιρετική βελτίωση με την yoga είναι:

Υπέρταση

Ασκήσεις yoga που στοχεύουν στο παρασυμπαθητικό σύστημα αλλά οδηγούν επίσης σε θετική επίδραση και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ορισμένες μορφές της όπως η hatha yoga συμβάλουν στη σημαντική μείωση της  υψηλής αρτηριακής πίεσης μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες.. Οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν στην ηρεμία και τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά μας όργανα.

Κακός μεταβολισμός

Σύμφωνα με άλλες επιστημονικές μελέτες η yoga βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Άτομα με  παχυσαρκία  μειώνουν το βάρος τους με τη βοήθεια ήπιας άσκησης. Ορισμένα δυναμικά στυλ γιόγκα όπως η Ashtanga Yoga που απαιτούν έντονη άσκηση είναι ιδανικά για απώλεια λίπους.

Ημικρανίες

Οι ασκήσεις ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης της γιόγκα (διαλογισμός, αναπνοή, χαλάρωση) έχουν  θετική επίδραση στις  ημικρανίες. Οι περισσότεροι χρόνιοι πονοκέφαλοι είναι νευρικής φύσης και συνδέονται με την ένταση των μυών στην περιοχή του αυχένα

Τα οφέλη της yoga

Δυσκαμψία & Μυοσκελετικοί Πόνοι

Οι σωστά εκτελούμενες ασάνες κάνουν όλο το μυοσκελετικό σύστημα πιο ευλύγιστο. Οι ασκήσεις γιόγκα τεντώνουν τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Ο στόχος της είναι να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν οι επιβαρυμένες  περιοχές μέσα από την ενδυνάμωση των μυών και περιοχών όπως η πυελική χώρα.

Πέρα από την αξία της γιόγκα στην πρόληψη ή θεραπεία σωματικών παθήσεων, υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο όφελος: ενισχύει ψυχικά το άτομο. Το βοηθά να αντιμετωπίσει στρεσογόννες καταστάσεις και να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένο καθώς διάγει το βίο του στην κοινωνία.

Ορολογία της Yoga

Asana: στη αρχαία σανσκριτική γλώσσα περιγράφεται ως η καθιστή θέση για διαλογισμό. Στην εποχή μας θεωρείται κάθε στάση της yoga. Πολλές asana, έχουν πάρει τη ονομασία τους από φιγούρες, ζώα και μυθολογικούς χαρακτήρες.

Vinyasa: Μεταφράζεται ως μια σειρά από asana ή πόζες. Όμως στη δυτική ορολογία έχει καθιερωθεί να λέγεται έτσι ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ εξάσκησης της γιόγκα.

Pranayama: Πρόκειται για την διαδικασία ελέγχου της αναπνοής.

Προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Prana δηλαδή αναπνοή, και yama τον έλεγχος. Ελέγχοντας την αναπνοή, παίρνεις δύναμη, περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια για να μπεις σε μια δράση.

Tadasana: Είναι η στάση του βουνού. Tada είναι το βουνό, asana είναι η πόζα, άρα η tadasana σε καλεί να σταθείς ψηλός σαν το βουνό.

Utkatasana: Είναι η ασάνα της καρέκλας. Είναι μια απαιτητική στάση που κάνει τους τετρακέφαλους σου να καίνε, τον κόκκυγα να ευθυγραμμίζεται και τα χέρια σου ανεβαίνουν πάνω από το κεφάλι σου δυναμώνοντας την πλάτη σου.

Savasana: μοιάζει με τ η στάση του πτώματος. Ξαπλώνεις στο στρωματάκι και κλείνεις τα μάτια, με τα χέρια αφημένα στο πλάι και τα πόδια χαλαρά. Αν και σωματικά δεν είναι απαιτητική στάση, είναι πνευματικά καθώς χρειάζεται να βιώσεις την ακινησία και να ηρεμήσεις χωρίς να σκέφτεσαι κάτι. Είναι συνήθως η τελευταία ασάνα ενός μαθήματος γιόγκα.

Namaste: Αυτή η έκφραση σημαίνει “η ψυχή μου τιμά την ψυχή σου”. Οι Ινδοί έτσι ξεκινούν και κλείνουν μια συζήτηση. Σε μια τάξη yoga, ο δάσκαλος λέει namaste στο τέλος του μαθήματος εκφράζοντας με αυτή τη μία λέξη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς τους μαθητές.

Είδη Yoga

Hatha yoga. Είναι η δημοφιλέστερη τεχνική γίογκα. Εστιάζει όλες τις ασκήσεις στον έλεγχο του σώματος ώστε να καταφέρει να ελέγξει το πνεύμα. Η Hatha και οι διάφορες παραλλαγές της (Ιntegral, Satyananda κ.λπ.) είναι αυτό που έχουμε ως yoga στο μυαλό μας. Χαρακτηριστικό της είναι οι γνωστές στάσεις (asanas) και οι αναπνοές (pranayama). Χρησιμοποιεί ακόμα  πέντε τεχνικές αυτοελέγχου που στοχεύουν στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, τον διαλογισμό κ.λπ. Αν θέλεις να έρθεις για πρώτη φορά σε επαφή με τη Yoga -ανεξάρτητα την ηλικία ή τη φυσική σου κατάσταση- είναι η καλύτερη τεχνική . Κι αυτό γιατί μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ασκούμενου.

Kundalini Yoga. Σκοπός της είναι να αφυπνίσει την ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Οι δάσκαλοι της λένε ότι τονώνει ειδικά τη σεξουαλικότητά μας και το ουρογεννητικό μας σύστημα! Δίνει μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια της αναπνοής και έχει λιγότερο αυστηρές στάσεις του σώματος. Αν ο ασκούμενος θελει να εστιάσεις περισσότερο στο διαλογισμό και να ξεμπλοκάρεις την εσωτερική σου ενέργεια είναι η ιδανική μορφή γιόγκα.

Ashtanga Yoga. Είναι μία καινούργια τεχνική Yoga (γνωστή και ως Power ή Dynamic) και βασίζεται στη Ηatha, της οποίας αποτελεί μία πιο αερόβια εκδοχή. Οι ασάνες της δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευθυγράμμιση του σώματος και το συγχρονισμό της αναπνοής με την κίνηση. Είναι μια απαιτητική μορφή γιόγκα. Απαιτεί ευλυγισία και δύναμη. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα. Επίσης δεν συστήνεται σε αρχάριους ή ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Η aerial yoga είναι μια τελείως διαφορετική τεχνική. Δεν ασκείται στο έδαφος, αλλά στον αέρα. Υφάσματα και ιμάντες που κρέμονται από το ταβάνι, γίνονται τα όργανα εξάσκησης της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σώμα του ασκούμενου είναι στον αέρα. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται αισθητά η μυϊκή δύναμη, γυμνάζεται καλύτερα ο κορμός.

Yoga για Εγκύους

Και εδώ έρχεται η γιόγκα για εγκύους. Ο συνδυασμός ασκήσεων χαλάρωσης και αναπνοής κάνει την γιόγκα για εγκύους τόσο ευεργετική. Η μακρά και βαθιά αναπνοή διεγείρει τον παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό ηρεμεί την ένταση της εγκυμοσύνης, μειώνει το στρες, οι σκέψεις και το άγχος καταλαγιάζουν. Οι ασάνες αυξάνουν την επίγνωση για το σώμα και τις αλλαγές του. Έτσι σας βοηθάει να βρείτε τον δικό σας ρυθμό, φροντίζοντας καλά τον εαυτό σας.

Η yoga για εγκύους δεν είναι μια πρακτική με έντονη σωματική δραστηριότητα. Προσφέρει κινητικότητα, ευλυγισία και συνειδητότητα. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της απελευθερώνονται ενδορφίνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασκήσεις της yoga για εγκύους δεν μπορεί να είναι απαιτητικές. Στόχος όμως δεν είναι να εξαντληθεί η εγκυμονούσα ή να λαχανιάσει, αλλά να κατευθύνει οξυγόνο στους μύες.

Προσφέρει  ενέργεια αλλά και χαλάρωση – αυτή είναι η διαφορά από κάποιο άλλο άθλημα. Και το ενεργειακό αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο: κερδίζεται περισσότερη ενέργεια από όση καταθέτετε σε κάθε άσκηση.

Ποιος τύπος γιόγκα είναι σωστός για μένα;

Θα είναι πολύ ευεργετικό να μάθετε το στυλ yoga  που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και το σώμα σας. Δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος τρόπος άσκησης. Αυτό που για τον ένα μπορεί να είναι άριστο, μπορεί για τον άλλο να είναι επιζήμιο.

Δεδομένου ότι η γιόγκα αυτό-προβάλλεται ως «επιστήμη του ανθρώπου», αυτό που τελικά καθορίζει το αποτέλεσμα είναι η εμπειρία του κάθε ατόμου. Για να μάθετε ποιο είδος yoga σας ταιριάζει θα πρέπει να δοκιμάσετε το καθένα για παραπάνω από μια φορά και σε διαφορετικές συνθήκες, πριν αποφασίσετε που θα κατασταλάξετε. Είναι δύσκολο με την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε να γνωρίσετε όλο το εύρος των αποτελεσμάτων της.

Επίσης δεν σημαίνει πως όποιος έχει μια έντονη ιδιοσυγκρασία,  πρέπει απαραίτητα να προτιμήσει τα δυναμικά είδη. Μπορούν να επιλέξει μια ήρεμη μέθοδο που θα τον βοηθά να ισορροπεί μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Αντίθετα, όσοι έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη ή κακή διάθεση είναι πιθανόν καλύτερο να επιδοθούν σε πιο δυναμικά είδη που αυξάνουν την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας.

Τρόποι που ασκείται η γιογκα

Yoga & Σύγχρονος Τρόπος Ζωής

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές πηγές άγχους, υπερέντασης ή στεναχώριας. Ο τομέας της εργασίας είναι σαφώς ένας από αυτούς. Άλλοι είναι τα οικονομικά προβλήματα, τα οικογενειακά προβλήματα, το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα  και η έλλειψη αυτογνωσίας. Η συνεχής επιδίωξη της τελειότητας και οι υψηλές προσδοκίες το ενισχύουν.

Γιόγκα για χαλάρωση από το άγχος

Η χαλάρωση είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος. Πόσο εύκολο όμως είναι να  κερδηθεί; Αν ψάχνετε για έναν τρόπο καταπολέμησης του άγχους σας, μακριά από φαρμακευτικές αγωγές ή αμφισβητήσιμες μεθόδους, θα βρείτε χωρίς αμφιβολία την γιόγκα ως μία από τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης άγχους και περιορισμού του στρες.

Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να καταπραΰνετε τις ανησυχητικές σκέψεις και να αποβάλετε από το σώμα σας την ένταση. Η αναπνοές είναι μια φυσική τεχνική που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα αυτόματα. Στη yoga χρησιμοποιούνται σκόπιμα για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού. Είναι ένα εργαλείο για την ανακούφιση από τα περισσότερα συμπτώματα του στρες.

Η yoga περιλαμβάνει στην εργαλειοθήκη της σωματικές ασκήσεις, διανοητικές και ψυχικές που σας βοηθούν να βρείτε την εσωτερική σας ειρήνη και ηρεμία.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα γιογκα

Συχνές Ερωτήσεις για τη Yoga

Στην συνέχεια αυτού του οδηγού θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις όσων θέλουν να ασχοληθούν με τη yoga.

Είναι η Yoga Θρησκεία;

Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία αλλά όπως τονίσαμε και προηγουμένως είναι μια πρακτική φιλοσοφία ζωής. Σας δίνει το πλαίσιο για προσωπική ανάπτυξη χωρίς να διαμορφώνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις σας. Το κάθε άτομο έχει την ευθύνη και το δικαίωμα να καθορίζει για τον εαυτό του τους στόχους και τα όρια αυτού του ταξιδιού.

Να κάνω yoga ή pilates για καλύτερα αποτελέσματα;

Δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί μέσα σε μια πρόταση. Και τα δύο έχουν στόχο την ενίσχυση των μυών και την κινητικότητα, τη συγκέντρωση στην αναπνοή, την απελευθέρωση της εσωτερικής και εξωτερικής έντασης. Το πιλάτες βέβαια είναι πολύ πιο σύγχρονη πρακτική. Αν χρειάζεστε μονάχα βοήθεια για τη βελτίωση της στάσης του σώματος σας ή σας προβληματίζουν μυο-σκελετικά θέματα, πόνοι στην πλάτη και τη μέση, το pilates μπορεί να είναι η επιλογή σας.

Η γιόγκα είναι κατάλληλη στην περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε τη σωματική σας κατάσταση ταυτόχρονα με την απόκτηση ψυχικής ηρεμίας. Η yoga δεν είναι μια ακολουθία από asanas που εκπαιδεύουν το σώμα. Είναι ο δρόμος προς την αυτογνωσία. Έτσι, εκτός από τη σωματική βελτίωση, προωθεί και τη χαλάρωση του νου και της ψυχής.

Μπορώ να κάνω yoga χωρίς τη βοήθεια δασκάλου;

Αν και ο απώτερος στόχος είναι να φτάσει το άτομο να εξασκεί τη γιόγκα μόνο του, στην αρχή τουλάχιστον και μέχρι να αποκτηθεί εμπειρία είναι προτιμότερο να έχει τη καθοδήγηση ενός δασκάλου. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσει τις βασικές αρχές της yoga και το σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων.

Πως γίνεται ένα μάθημα yoga;

Στην αρχή κάθε μαθήματος ο δάσκαλος ζητάει από τους μαθητές να καθίσουν με τα μάτια κλειστά για λίγο, για να συγκεντρωθούν στην αναπνοή τους. Θέλει έτσι να ηρεμήσουν και να αποβάλλουν το στρες που νιώθουν εκείνη την στιγμή.

Ακολουθούν οι asanas. Αρχικά είναι ήπιες και βαθμιαία γίνονται πιο έντονες. Σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια των ασκήσεων παίζει ο ρυθμός της αναπνοής, τον οποίο εξηγεί και θυμίζει διαρκώς ο δάσκαλος. Σταδιακά, οι asanas γίνονται πιο αργές, ώστε να προετοιμάσουν τους ασκουμένους για τη φάση του διαλογισμού που θα ακολουθήσει.

Τελευταία έρχεται η Savasana με την οποία ολοκληρώνεται κάθε μάθημα yoga. Σε αυτή τη στάση ο ασκούμενος ξαπλώνει και μένει για 5-10 λεπτά ανάσκελα, με τα χέρια στο πλάι του κορμού, τις παλάμες ανοιχτές προς τα πάνω και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά.

Στοιχεία ενός μαθήματος γιόγκα

Διάρκεια: Τα περισσότερα μαθήματα yoga διαρκούν 90 λεπτά

Πού Τα μαθήματα yoga γίνονται από ειδικευμένους δασκάλους σε στούντιο ή σε ιδιωτικούς χώρους.

Κόστος: Οι τιμές τους ποικίλλουν ανάλογα με το αν πρόκειται να κάνετε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα.

Ρούχα: Άνετα και χαλαρά αθλητικά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά, για να μπορεί αναπνέει το σώμα. Καλό είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά ρούχα.

Παπούτσια: Στην διάρκεια των μαθημάτων yoga τα πόδια είναι γυμνά, οπότε τα παπούτσια είναι περιττά.

Στρώμα: Το κλασικό στρωματάκι του γυμναστηρίου δεν είναι κατάλληλο, επειδή γλιστράει. Είναι απαραίτητο ένα ειδικό yoga mat, δηλαδή ένα στρώμα φτιαγμένο για τη γιόγκα, για να είναι αντιολισθητικό.


Αν σας άρεσε το άρθρο για τη yoga που μόλις διαβάσατε, σας παρακαλούμε μοιραστείτε το με τους φίλους σας! Το Bizz Bucket είναι ένα ενημερωτικό site που στηρίζεται αποκλειστικά στους αναγνώστες του.