Τροχαντηρίτιδα – Αιτίες, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση & Ασκήσεις

τροχαντηρίτιδα ή τροχαντερίτιδα

Ο πόνος στο άνω εξωτερικό μέρος του μηρού, κοντά στο ισχίο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, κυρίως όμως ταλαιπωρεί μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, ιδίως γυναίκες . Πράγματι, 1 στις 4 γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρουν εξαιτίας αυτής της πάθησης η οποία τις περισσότερες φορές αφορά παθολογία των τενόντων των γλουτών ή των ορογόνων θυλάκων. Αυτή είναι τροχαντηρίτιδα ή αλλιώς γνωστή και ως τροχαντερική θυλακίτιδα της οποίας παρακάτω θα διερευνήσουμε τα αίτια, τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες.

Τι είναι η Τροχαντηρίτιδα

Ο μεγαλύτερος τροχαντήρας (ο οποίος δεν πρέπει να συγχέεται με τον μικρότερο τροχαντήρα που είναι πιο μικρός και βρίσκεται πιο χαμηλά) είναι αυτή η οστική προεξοχή που βρίσκεται στο εξωτερικό πλευρικό τμήμα του μηρού, κοντά στην άρθρωση του ισχίου, πάνω στην οποία περνούν οι τένοντες των μυών που επιτρέπουν την κίνηση του ποδιού.

Πάνω από τον μεγαλύτερο τροχαντήρα, για την προστασία των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων που περνούν από εδώ, υπάρχει ο αρθρικός σάκος ο οποίος περιέχει ένα ιξώδες υγρό (αρθρικό υγρό) το οποίο επιτρέπει στις διάφορες ανατομικές δομές να ρέουν εύκολα μεταξύ τους, χωρίς τριβή .

Τροχαντηρίτιδα σημαίνει φλεγμονή των ανατομικών δομών και / ή του αρθρικού θύλακα που βρίσκεται πάνω από τον μεγαλύτερο τροχαντήρα του μηρού.

Η τροχαντηρίτιδα είναι μια αρκετά κοινή παθολογία, η οποία επηρεάζει κυρίως μεσήλικες ή ηλικιωμένους, αλλά και νεότερους ανθρώπους που ασκούν συγκεκριμένα αθλήματα. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση στις γυναίκες, ιδιαίτερα λόγω ανατομίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη ενώ μπορεί να προκαλέσει και αδυναμία κίνησης.

Αιτίες

Η αιτία ενεργοποίησης του χαρακτηριστικού της φλεγμονής της τροχαντηρίτιδας είναι μια ανώμαλη τριβή μεταξύ των εισαγωγών των μυών στο μεγαλύτερο τροχαντήρα και του αρθρικού θύλακα, η οποία μπορεί να οφείλεται σε:

  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επηρεάζουν την άρθρωση του ισχίου (συχνές σε άτομα που κάνουν τρέξιμο και ποδηλασία).
  • Τραυματικά συμβάντα (πρόσκρουση ή πτώση στο πλάι).
  • Ορθοστατικές ανισορροπίες λόγω διαφοράς μήκους μεταξύ των κάτω άκρων ή της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση
  • Ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα, που προκαλούν φλεγμονή των αρθρώσεων και μεταβάλλουν την κανονική ισορροπία τους.
  • Αδυναμία των μυών του ισχίου, απαραίτητη για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των αρθρώσεων.
  • Παρουσία εμφυτευμάτων ή συμφύσεων έπειτα από επεμβάσεις στην περιοχή του ισχίου

Το πιο κοινό σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος (που αναγνωρίζεται από πολλά άτομα ως πόνος ή κάψιμο), που βρίσκεται στο άνω μέρος του μηρού, στην εξωτερική πλευρά, στο ισχίο.

Αυτή η οδυνηρή αίσθηση (συνοδεύεται επίσης από αίσθηση δυσκαμψίας των αρθρώσεων) γενικά επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε στο πλάι, όταν κάνετε ακόμη και πολύ ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως ένας απλός περίπατος, ή όταν σταθείτε όρθιοι έπειτα από πολύ ώρα καθιστοί.

Συχνά ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο, ερυθρότητα και αίσθημα καψίματος στην πληγείσα περιοχή.

Εάν δεν παρέμβετε με επαρκείς θεραπείες, ο πόνος στο ισχίο μπορεί να γίνει τόσο έντονος που οι κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα μιας σκάλας ή η δουλειά στο γραφείο -όπου απαιτείται παραμονή σε κάθισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα-, θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Τρόπος αντιμετώπισης

Εάν υπάρχει υποψία τροχαντηρίτιδας, συνιστάται να απευθυνθείτε σε ειδικό ο οποίος, αφού αναλύσει τα συμπτώματα και ενδεχομένως συνταγογραφήσει διαγνωστικές εξετάσεις, όπως απεικόνιση υπερήχων και μαγνητικού συντονισμού, θα επιβεβαιώσει ή όχι την παρουσία φλεγμονής, υποδεικνύοντας τη σωστή θεραπευτική οδό στον ασθενή.

Η τροχαντηρίτιδα αντιμετωπίζεται γενικά με ανάπαυση, εφαρμογές πάγου, λαμβάνοντας αντιφλεγμονώδη φάρμακα (για την εξουδετέρωση του πόνου και της φλεγμονής) και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, διεισδύσεις κορτιζόνης στην περιοχή.

Για μια σωστή ανάρρωση, και για να αποφευχθούν οι υποτροπές, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε κυκλικές κινήσεις μασάζ για να χαλαρώσετε τους συσπασμένους μύες και ασκήσεις αποκατάστασης για να ενισχύσετε και να τεντώσετε τους μυς που εισάγονται στον τροχαντήρα.

Η αποκατάσταση της σωστής νευρομυϊκής ισορροπίας είναι απαραίτητη για την αποφυγή ανώμαλης τριβής μεταξύ των ανατομικών δομών που ευθυγραμμίζουν τον μεγαλύτερο τροχαντήρα.

Όχι σπάνια οι ένοχοι είναι ο τείνων την πλατεία περιτονία (που ενώνει το ισχίο με το γόνατο) ή / και οι καμπτήρες του ισχίου (λαγονοψοΐτης), των οποίων η συστολή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Αντίθετα, οι γλουτοί και οι κοιλιακοί είναι οι μύες που πρέπει να ενισχυθούν για τον καλύτερο έλεγχο της λεκάνης.

Ασκήσεις για την αντιμετώπιση της Τροχαντηρίτιδας

Αν και θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της τροχαντηρίτιδας.

Άσκηση Πρώτη

Χρησιμοποιήστε ένα στρώμα γυμναστικής. Σε στάση τραπεζάκι ανεβάζετε το λυγισμένο πόδι προς τα πλάγια προσπαθώντας να έχετε σταθερή τη λεκάνη. Επαναλάβετε στο άλλο πόδι και στοχεύστε σε τρία σετ των 10.

Άσκηση Δεύτερη

Στην ίδια στάση τραπεζάκι ανεβάζετε το πόδι λυγισμένο, αυτή τη φορά προς τα πίσω. Προσέχετε πάλι ώστε να είναι σταθερή η λεκάνη. Υπολογίστε δέκα ασκήσεις για το κάθε πόδι, επί τρεις φορές.

Άσκηση Τρίτη

Προμηθευτείτε έναν ιμάντα γυμναστικής. Σε ξαπλωτή θέση, περάστε τον ιμάντα στο πόδι που δεν πονάει και περάστε σταυρωτά το πόδι με το πρόβλημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία διάταση κατά την οποία, τραβώντας τον ιμάντα μετράτε μέχρι το 15.

Άσκηση Τέταρτη

Σε όρθια θέση και με το ένα χέρι να στηρίζεται σε κάποιο σταθερό σημείο – π.χ. μια μπάρα γυμναστικής- πηγαίνετε το πονεμένο πόδι προς τα πίσω. Με το άλλο χέρι προς τα πάνω σπάστε τον κορμό προς τα πλάγια. Μετρήστε για δεκαπέντε δευτερόλεπτα και επαναλάβετε άλλη μία φορά.

Άσκηση Πέμπτη

Χρησιμοποιώντας μία μπάλα του τένις, μπορείτε να κάνετε μασάζ στους γλουτιαίους μυς και να ενισχύσετε έτσι τους εξωτερικούς μύες περιστροφής του ισχίου. Για να το καταφέρετε θα βάλετε την μπάλα στο πάτωμα και εσείς θα ξαπλώσετε πάνω από αυτήν, κάνοντας μασάζ στους γλουτούς κρατώντας αντίσταση με τα χέρια σας.

Καλό είναι να μην υπερβάλλετε ωστόσο με αυτή την άσκηση γιατί η υπερβολική πίεση θα μπορούσε να ερεθίσει τις νευρικές δομές.

Bowtech και τροχαντηρίτιδα

Πέρα από τις διάφορες φυσικοθεραπευτικές μεθόδους και μασάζ, όσοι πάσχουν από τροχαντηρίτιδα έχουν έναν ακόμη λόγο να μην επιτρέψουν στην πάθηση αυτή να τους ταλαιπωρεί. Η τεχνική Bowen ή Bowtech μπορεί εξάλλου να αντιστρέψει τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας εξαιρετικά αποτελεσματικά όπως άλλωστε κάνει και με όλους τους άλλες μυοσκελετικές παθήσεις -και όχι μόνο.

Η τεχνική Bowen είναι μια ολιστική και ήπια θεραπευτική μέθοδος και πλέον κατατάσσεται στις πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας στον κόσμο. Είναι απόλυτα ασφαλής για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης (από νεογνά μέχρι εγκύους και άτομα με ειδικές ικανότητες) και λειτουργεί με ήπιες κινήσεις που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοΐασης.

Παρόλο που στο εξωτερικό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια η τεχνική bowtech εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από πιστοποιημένους και ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές καθώς παρά την ήπια μορφή της απαιτείται ειδική γνώση και τεχνική για να επιφέρει την πολυπόθητη ίαση. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επωφεληθείτε από τα οφέλη της πραγματικά μοναδικής αυτής θεραπευτικής μεθόδου, επιλέγοντας τον κατάλληλο θεραπευτή.

Μην αφήνετε την τροχαντηρίτιδα να σας καθηλώνει

Ακόμη λοιπόν και αν υποφέρετε καιρό από την τροχαντηρίτιδα, με την τεχνική Bowtech μπορείτε να δείτε αποτελέσματα γρήγορα και χωρίς πόνο. Πράγματι, οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν από την πρωτοποριακή αυτή τεχνική επέστρεψαν στις καθημερινές τους συνήθειες –είτε επρόκειτο για αθλητές είτε για άτομα με ήπια έως έντονη αθλητική δραστηριότητα- εντός 6-12 εβδομάδων, τη στιγμή που οι συμβατικές μέθοδοι ίασης απαιτούν μήνες θεραπείας.


Τα άρθρα του Bizzbucket έχουν σκοπό να δώσουν πληροφόρηση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές.

Για διευκρινήσεις, αλλαγή στη διατροφή σας, λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής ή οποιαδήποτε άλλη απόφαση ιατρικής φύσης η οποία μπορεί να επηρεάσει την σωματική, ψυχική ή πνευματική σας υγεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.