Καρκίνος Στομάχου: Αιτίες & Διάγνωση

Καρκίνος του στομάχου

Ορισμός

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια νόσος όπου τα γαστρικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο.

Αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως. Είναι πιο συχνός στους άντρες από τις γυναίκες, με αναλογία 2:1. Εμφανίζεται σπάνια σε άτομα κάτω των 40 ετών, με μέση ηλικία κατά τη διάγνωση τα 63 έτη. Η γεωγραφική κατανομή της νόσου δείχνει αυξημένη επίπτωση σε Ανατολική Ασία, Ανατολική Ευρώπη και Νότια Αμερική.

Γι’ αυτό και ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν είναι ευρέως διαδεδομένος πέρα από τις χώρες που έχουν υψηλή επίπτωση νόσου, όπως Ιαπωνία, Βενεζουέλα και Χιλή. Στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη επίπτωση της νόσου για το 2012 είναι 8 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, αντιστοιχώντας στο 3,6% όλων των καρκίνων, με 1.478 περιστατικά, και στο 4,7% των θανάτων από καρκίνο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου είναι η χρόνια λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το κάπνισμα, η κακοήθης αναιμία (pernicious anemia) αλλά και η προηγούμενη μερική γαστρική εκτομή.

Κλινική εικόνα

Στα πρώιμα στάδια οι ασθενείς παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα γι’ αυτό και η διάγνωση μπορεί να αργήσει. Οι ασθενείς με γαστρικό καρκίνο εμφανίζουν κατά κύριο λόγο απώλεια βάρους, λόγω μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης,  και επίμονο κοιλιακό πόνο, ο οποίος γίνεται όλο και πιο έντονος όσο προχωράει η νόσος. Δυσφαγία μπορεί επίσης να εμφανισθεί, όταν κυρίως ο όγκος εντοπίζεται στην ανώτερη μοίρα του στομάχου. Άλλες κλινικές εκδηλώσεις είναι η γαστρεντερική αιμορραγία, ναυτία και ψηλαφητή μάζα στην περιοχή του στομάχου.

Καρκίνος του Στομάχου: Διάγνωση

Η γαστροσκόπηση με λήψη βιοψίας αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση της νόσου. Η θετική βιοψία επιβεβαιώνει τη νόσο. Για τη σταδιοποίηση έπειτα, ακολουθούν περαιτέρω εξετάσεις, με αξονική θώρακα και κοιλίας, για έλεγχο μεταστάσεων.

Γαστροσκόπηση πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς >55 ετών που εμφανίζουν επίμονα γαστρικά συμπτώματα, όπως π.χ. δυσπεψία. Και αυτό, γιατί ο καρκίνος του στομάχου διαγιγνώσκεται συχνά αρκετά αργά στην πορεία της νόσου, και οι θεραπευτικές επιλογές για ίαση είναι πλέον περιορισμένες.