Επικονδυλίτιδα – Αιτίες, Συμπτώματα, Θεραπεία

Επικονδυλίτιδα - αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Ο όρος επικονδυλίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Επισημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής (κατάληξη -ίτιδα) στον επικόνδυλο. Ο επικόνδυλος είναι μια μικρή οστική περιοχή στην έξω και στην έσω πλευρά στο τέλος του βραχιόνιου οστού και προεξέχει όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος στις 90 μοίρες.

Η βλάβη, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο κόκαλο αλλά στους τένοντες που ξεκινούν από την περιοχή. Στην έξω πλευρά βρίσκονται οι τένοντες των μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα, ενώ στη μέσα πλευρά οι τένοντες των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα.

Αιτίες της επικονδυλίτιδας

Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα πάνω με ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα έξω μπορεί να οδηγήσει σε έξω επικονδυλίτιδα. Κρεοπώλες, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, ξυλουργοί αλλά και όσοι ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν κάποιες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αντίθετα, η συνεχής κάμψη του καρπού προς τα κάτω με την ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα μέσα μπορεί να οδηγήσει σε έσω επικονδυλίτιδα όπως συμβαίνει π.χ. σε άτομα που χρησιμοποιούν φτυάρι ή σε άτομα που παίζουν γκολφ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και για τις δυο περιπτώσεις εκτός από το σημείο του πόνου. Στην έξω επικονδυλίτιδα υπάρχει πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ενώ στην έσω επικονδυλίτιδα στη μέσα πλευρά του αγκώνα. Κατά τα αλλά υπάρχει μειωμένη λειτουργικότητα με μυϊκή αδυναμία στις κινήσεις του καρπού και των δακτύλων και πόνος κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που ηρεμεί με την ξεκούραση.

Απλές καθημερινές κινήσεις όπως άνοιγμα-κλείσιμο βρύσης, άνοιγμα μιας πόρτας, πιάσιμο ενός ποτηριού ή ακόμα και μια απλή χειραψία προκαλούν πόνο και ο ασθενής προσπαθεί να τις αποφύγει.

Θεραπεία της Επικονδυλίτιδας

Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας ήtenniselbowεξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της φλεγμονής. Έτσι, εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, το πρώτο βήμα είναι η ξεκούραση.

Αυτό σημαίνει ότι για κάποιες μέρες ή και εβδομάδες θα πρέπει να σταματήσετε ή να μειώσετε τη συμμετοχή σας σε αθλήματα, βαριές δραστηριότητες και άλλες ασχολίες που προκαλούν οδυνηρά συμπτώματα.

Τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος. Ο γιατρός σας ωστόσο μπορεί να σας προτείνει ενέσεις με κάποιο στεροειδές όπωςη κορτιζόνη για μεγαλύτερη ανακούφιση.

Η χρήση επίσης ελαστικού επιδέσμου ή νάρθηκα αποτρέπει τις επώδυνες κινήσεις και βοηθά στην πιο γρήγορη αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών.

Η φυσικοθεραπεία δίνει επίσης μία πολύ αποτελεσματική λύση στο  πρόβλημα της επικονδυλίτιδας. Ειδικές ασκήσεις είναι χρήσιμες για την ενίσχυση των μυών του αντιβραχίου ενώ η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πάγο (κατά την οξεία φάση), μασάζ, υπέρηχους, τεχνικές διέγερσης των μυών, TECAR, θερμά επιθέματα (στην υποξεία και χρόνια κατάσταση, αλλά και ολιστικές, φυσικές και μη επεμβατικές τεχνικές όπως η μέθοδος bowen (bowtech), manualtherapy,  βελονισμόςκ.α.

Τι είναι το bowtech;

Το σύστημα Bowtech αποτελεί μία εναλλακτική, ολιστική, μέθοδο θεραπείας χάρη στην οποία το σώμα ανακτά την ισορροπία του και απαλλάσσεται από κάθε ενόχληση. Κάτι πολύ περισσότερο από μασάζ, αλλά με πολύ πιο ήπια προσέγγιση, η πρωτοποριακή αυτή τεχνική  έχει επίσης αποδειχτεί μοναδική στην ίαση όχι μόνο των σωματικών προβλημάτων αλλά και των ψυχικών (όπως stress ή κατάθλιψη). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρόλο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50σήμερα εφαρμόζεται σε συνολικά πάνω από 60 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Ασκήσεις για την επικονδυλίτιδα

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο ασκήσεις που βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας