Αιμορροΐδες: Αίτια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνό και κοινό πρόβλημα από ό,τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, επηρεάζεται το 10% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, όπου η συχνότητα είναι υψηλότερη σε άτομα άνω των 50 ετών, τα οποία ζουν σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Πολλοί υποφέρουν από τις αιμορροΐδες, αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτό με τον γιατρό τους, είτε από φόβο είτε απλώς από ντροπή. Ωστόσο, είναι μια ενοχλητική διαταραχή η οποία μπορεί τόσο να θεραπευθεί όσο και να προληφθεί πολύ εύκολα και ανώδυνα.

Η αμηχανία, στην πραγματικότητα, δεν αφορά μόνο την υποβολή σε ειδική εξέταση. Οι αιμορροΐδες είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή ενός ατόμου, ακριβώς λόγω του φόβου να μιλήσει γι’ αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κρατούν κρυφό το πρόβλημα με τις αιμορροΐδες ακόμα και από συγγενείς ή συντρόφους. Έτσι  αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις ασχολίες τους εξαιτίας του πόνου. Το να μην νιώθετε καλά και να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή (τόσο οι ίδιοι όσο και ο/η σύντροφός σας) είναι λάθος και μπορεί μακροπρόθεσμα να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία της σχέσης.

Είναι πολύ σημαντικό, αυτή η πτυχή να γίνει γνωστή, ακριβώς για να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να ζουν με φλεγμονώδεις αιμορροΐδες και να πάρουν την απόφαση να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Αιμορροΐδες: Μερικές Γενικές Πληροφορίες

Η πρόληψη είναι σίγουρα το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας σωστής διατροφής είναι σημαντικά τόσο για την πρόληψη, ή τουλάχιστον την καθυστέρηση στην εμφάνιση του προβλήματος, όσο και για την καταπολέμησή του μόλις παρουσιαστεί. Τι να κάνετε όμως όταν η ενόχληση αυξάνεται;

Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός γιατρός ή ο πρωκτολόγος μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή προς την καλύτερη δυνατή θεραπεία η οποία σήμερα, επαναλαμβάνουμε, παρέχει καινοτόμες και εξαιρετικά αποτελεσματικές τεχνικές παρέμβασης. Η θεραπεία από αιμορροΐδες χωρίς πόνο είναι δυνατή και είναι δικαίωμα όλων.

Από την άλλη, ο πόνος είναι ακριβώς το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των αιμορροΐδων που, αν παραμεληθούν, παρεμποδίζουν τις κοινές δραστηριότητες της ημέρας, προκαλώντας μια αίσθηση δυσφορίας και ευερεθιστότητας. Ο ορισμός του όρου αιμορροΐδες είναι πολύ απλός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαστολές των φλεβικών πλεγμάτων που βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους ιστούς της τελευταίας οδού του ορθού και του πρωκτού. Αυτά τα μικρά μαξιλάρια γεμάτα με αιμοφόρα αγγεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή αίματος στον πρωκτό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διογκωθούν και να προκαλέσουν πόνο.

Οι αιμορροΐδες, οι οποίες αναφέρονται επίσης και ως κιρσοί του σπλαχνικού άκρου -επειδή μοιάζουν με τις διαστολές των αιμοφόρων αγγείων που παρατηρούνται στο πόδι-, μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές, ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν προεξέχουν από το στόμιο του πρωκτού και βρίσκονται πάνω από τους σφιγκτήρες που ρυθμίζουν το άνοιγμα του ορθού, στον υποκείμενο βλεννογόνο. Αυτό τα καθιστά ορατά από έξω μόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων που τα προκαλούν να προεξέχουν ή μέσω της άσκησης ισχυρής πίεσης. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, αντίθετα, είναι γενικά ορατές εξωτερικά, καθώς εντοπίζονται στον υποδόριο ιστό των σφιγκτήρων. Έχουν κοκκινωπό χρώμα, το οποίο όμως μπορεί να γίνει μπλε, ενώ είναι συνήθως απαλά στην αφή, αν και γίνονται σκληρά σε περίπτωση θρόμβου.

Αίτια των Αιμορροΐδων

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη στην προέλευση του αιμορροϊδικού πόνου. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για απλή διάταση των φλεβικών τοιχωμάτων, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο του τελευταίου τμήματος του ορθού και τα οποία φυσιολογικά τείνουν να διαστέλλονται λόγω της αρτηριακής πίεσης που φτάνει στο άνω μέρος του σώματος. Η διόγκωση των φλεβών οδηγεί κατά συνέπεια σε επιβράδυνση της ροής του αίματος, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ο προθάλαμος του σχηματισμού θρόμβων.

Για τον προσδιορισμό αυτής της παρατεταμένης κατάστασης πίεσης στην αρχή της διόγκωσης των αιμορροΐδων μπορεί να παίζουν ρόλο  διάφοροι παράγοντες όπως η παχυσαρκία και όλες οι καταστάσεις παρατεταμένης δυσκοιλιότητας με την πάροδο του χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εγκύων που συχνά υφίστανται επεισόδια αιμορροΐδων τα οποία μπορεί να υποχωρήσουν αυθόρμητα, παρά το γεγονός ότι είναι μια ενόχληση που επηρεάζει κυρίως τον ενήλικο ανδρικό πληθυσμό. Στην αρχή της επίμονης δυσκοιλιότητας μπορεί να υπάρχει ένας τύπος λανθασμένης διατροφής, που κάνει υπερβολική χρήση μπαχαρικών, σοκολάτας, πολύ πικάντικων φαγητών, αλκοολούχων ποτών και υπερβολικά περίτεχνων πιάτων που επιβραδύνουν την πέψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις ή να θεωρούνται πρώιμο σημάδι καρκίνου.

Ο πραγματικός πόνος που γίνεται αισθητός στην περίπτωση της άσκησης πίεσης στις αιμορροΐδες δεν καθορίζεται από τον σφιγκτήρα του πρωκτού, όπως λανθασμένα πιστεύει κανείς, αλλά από τη θρόμβωση, δηλαδή από την απόφραξη της κυκλοφορίας του αίματος στο επίπεδο της φλέβας στην οποία το αίμα ρέει από τις αιμορροΐδες. Η απόφραξη προκαλεί πρήξιμο των αιμορροϊδικών μαξιλαριών, προκαλώντας πόνο. Η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για την ανακούφιση του πόνου, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τομής που επιτρέπει στον θρόμβο να διαφύγει. Αυτή η επέμβαση, που μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική για τη νόσο.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι που μπορεί να εμφανιστεί η αιμορροϊδική νόσος:

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες
 • Εσωτερικές αιμορροΐδες με ήπια προεξοχή
 • Εξωτερικές αιμορροΐδες που επιτρέπουν την επανεισαγωγή τους στον πρωκτικό σωλήνα.
 • Εξωτερικές αιμορροΐδες που παραμένουν πάντα έξω από τον πρωκτό, οι οποίες συχνά σχετίζονται με απώλεια βλέννας.

Συμπτώματα Αιμορροΐδων

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν αιμορροΐδες αλλά να μην προκαλούν καμία διαταραχή: σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τυφλές αιμορροΐδες. Συχνότερα, ωστόσο, η κοινή συμπτωματολογία περιλαμβάνει μια μέτρια απώλεια αίματος με κάθε εκπομπή κοπράνων, κνησμό, κάψιμο και αίσθηση βάρους από το ορθό. Η αιμορραγία μπορεί επίσης να είναι ανεξάρτητη από την αφόδευση, καθώς και από λεκέδες στα κόπρανα. Η κύρια πτυχή στην οποία δίνεται η σωστή προσοχή είναι το χρώμα του αίματος το οποίο σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι έντονο κόκκινο, καθώς προέρχεται από το τελευταίο τέντωμα του εντερικού σωλήνα.

Ο γενικός κανόνας, μάλιστα, είναι ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της απώλειας αίματος, τόσο πιο εσωτερικό είναι το σημείο στην αρχή της αιμορραγίας. Ο πόνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που συνδέεται συνήθως με αυτήν την παθολογία και μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικούς βαθμούς έντασης, από απλή ενόχληση, κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή το κάθισμα, έως τον βασανιστικό πόνο, σε περίπτωση φλεγμονής των αιμορροΐδων. Ανεξάρτητα από το είδος της συμπτωματολογίας που μπορεί να γίνει αισθητή και η οποία μπορεί να παρουσιάζει τις απαραίτητες διαφορές από τη μια περίπτωση στην άλλη, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό, αντί να βασίζεστε στην κατ’ οίκον φροντίδα, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα, αν όχι αντιπαραγωγική.

Η συμβουλή και η παρέμβαση ενός ειδικού γιατρού, από την άλλη, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε εύκολα αυτού του είδους τις παθήσεις του πρωκτού, επιτρέποντάς σας να επιστρέψετε γρήγορα στις συνήθειες μιας υγιούς και φυσιολογικής ζωής. Αν και κάθε κλινική περίπτωση μπορεί να έχει συγκεκριμένα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορούμε να πούμε ότι τα πιο κοινά συμπτώματα, που παρατηρούνται τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι:

 • αιμορραγία από το ορθό
 • πόνος
 • κνησμός
 • ερεθισμός.

Αιμορραγία του πρωκτού

Η αιμορραγία είναι σίγουρα το πιο κοινό σύμπτωμα των αιμορροΐδων και είναι επίσης αυτό που φοβίζει περισσότερο τον ασθενή ο οποίος μπορεί να βρεθεί να παρατηρεί ίχνη έντονο κόκκινου αίματος στο χαρτί υγείας ή στα κόπρανα. Οι απώλειες αίματος συμβαίνουν κυρίως με την παρουσία εσωτερικών αιμορροΐδων.

Πόνος

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου συμπτώματος, μπορούν να βρεθούν ουσιαστικές διαφορές, ανάλογα με το αν πρόκειται για εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι πρώτες, μάλιστα, συνήθως δεν συνδέονται με πόνο -εκτός από την περίπτωση που ο όγκος τους έχει φτάσει σε επίπεδο που να προσδιορίζει σημαντικό πρήξιμο του πρωκτού. Σε αυτή τη συγκυρία, οι απλές κινήσεις του εντέρου θα μπορούσαν να σχετίζονται με πόνο διαφόρων βαθμών.

αιμορροιδεσ θεραπευτική μέθοδος

Ενόχληση και ερεθισμός

Εάν ο πόνος στο ορθό είναι τυπικό χαρακτηριστικό των εξωτερικών αιμορροΐδων, το αίσθημα δυσφορίας και ερεθισμού συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από εσωτερικές αιμορροΐδες. Μάλιστα, οι εσωτερικές αιμορροΐδες τείνουν να εκκρίνουν βλέννα, ειδικά αν είναι μεγάλες. Η βλέννα ευθύνεται για τον ερεθισμό και τον κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, αλλά υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Θεραπεία και Φροντίδα

Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας για την επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων είναι στενά συνδεδεμένη με το στάδιο της νόσου. Στις αρχικές μορφές, ή σε κάθε περίπτωση για προληπτικούς σκοπούς, μπορούν να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα κάνοντας απλές αλλαγές στις διατροφικές και υγιεινές συνήθειες και στον τρόπο ζωής γενικότερα.

Η επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, η άσκηση και η αποφυγή ενός υπερβολικά καθιστικού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας η οποία είναι η ρίζα των αιμορροΐδων. Η σωστή προσωπική υγιεινή, που επαναλαμβάνεται μετά από κάθε εκκένωση, που σχετίζεται με κρύα λουτρά και την εφαρμογή αλοιφών και κρεμών για τοπική χρήση, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στα αρχικά στάδια της νόσου.

Εάν, από την άλλη πλευρά, το στάδιο είναι πιο προχωρημένο, όπως στην περίπτωση των αιμορροΐδων δεύτερου και τρίτου βαθμού, η χρήση τοπικών φαρμάκων μπορεί να μην είναι επαρκής για να επιτευχθεί σημαντική μείωση του όγκου των αιμορροϊδικών μαξιλαριών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε πιο στοχευμένες θεραπείες όπως η ελαστική απολίνωση, μια απλή διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικά ιατρεία ή η καυτηρίαση, η οποία λαμβάνεται μέσω θεραπείας με κρύο (κρυοθεραπεία) ή μέσω δέσμης φωτός (λέιζερ θεραπεία). Το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτές τις θεραπείες, καμία από τις οποίες δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, είναι η απορρόφηση των αιμορροΐδων. Διαφορετική είναι η περίπτωση των αιμορροΐδων τρίτου και τέταρτου βαθμού, που μπορούν να θεωρηθούν ως χρόνιες μορφές οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια πραγματική χειρουργική επέμβαση – εάν πραγματικά θέλετε να λύσετε οριστικά το πρόβλημα χωρίς συνεχείς υποτροπές.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων

Μόλις εμφανιστούν, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε εντελώς από το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Τα χαλαρά φλεβικά τοιχώματα δεν μπορούν να επουλωθούν πλήρως και ο κίνδυνος υποτροπής αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χάρη στη χρήση φυσικών ουσιών. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο ή υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε να πάρετε φυσικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες. Αυτά τα σκευάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά για ήπιους βαθμούς αιμορροΐδων. Τονίζεται όμως και πάλι ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, ειδικά εάν εν τω μεταξύ παίρνετε άλλα φάρμακα.

Μεταξύ των φυσικών θεραπειών για τις αιμορροΐδες υπάρχουν και κρέμες και λοσιόν που εφαρμόζονται τοπικά και συμπληρώματα που λαμβάνονται από το στόμα. Εκτός από τη συγκεκριμένη δράση στις αιμορροΐδες, θα ήταν σκόπιμο να συνηθίσετε τη χρήση ουσιών που ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει συνεχής δυσκοιλιότητα ή δυσκολία εκκένωσης.

Θα πρέπει λοιπόν να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα δαμάσκηνα, τα κεράσια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα κάστανα. Στις πιο σημαντικές περιπτώσεις, αντίθετα θα βοηθήσουν ειδικά σκευάσματα κατά της δυσκοιλιότητας. Πολύ αποτελεσματικό, για παράδειγμα, το ψύλλιο, ένα ποώδες φυτό που έχει μια βλεννώδη επικάλυψη γύρω από τους σπόρους. Αυτή η ουσία, σε επαφή με το νερό, διογκώνεται και αυξάνεται σε όγκο. Η επίδρασή του είναι να μαλακώνει τα κόπρανα κάνοντας το έντερο πιο ενεργό.

Όσο για τις πραγματικές φυσικές θεραπείες κατά των αιμορροΐδων, ένα εξαιρετικό όφελος μπορεί να βρεθεί μέσω του τζελ αλόης βέρα. Εκτός από την καταπραϋντική της δράση, η οποία καταπολεμά τις φλεγμονές, η αλόη έχει μια αναλγητική δύναμη, η οποία θα ανακουφίσει γρήγορα συμπτώματα όπως κάψιμο και κνησμό.

Άλλες πολύ αποτελεσματικές θεραπείες είναι:

Αλοιφές με βάση το ελίχρυσο: αυτό το εκχύλισμα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και την ικανότητα να μειώνει σημαντικά το πρήξιμο των αιμορροΐδων.

Εκχυλίσματα κυπαρισσιού: έχουν ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος.

διατροφή και αιμορροΐδες

Πρόληψη: Αιμορροΐδες και διατροφή

Αν και οι θεραπείες και οποιαδήποτε παρέμβαση μπορούν να δώσουν ανακούφιση στον ασθενή, η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια παραμένει η πρόληψη. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η εμφάνιση του προβλήματος.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε να διατηρούμε τακτική εντερική δραστηριότητα, καθώς η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν αιμορροϊδική νόσο. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να προτιμάτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε τροφές που προάγουν την εντερική κινητικότητα.

Πρώτα από όλα, πρέπει να αποφεύγεται η υπερφαγία και τα υπερβολικά άφθονα γεύματα, που βαραίνουν το έντερο και επιβαρύνουν τη λειτουργικότητά του. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, που ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από το μενού. Σχετικά με τις συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να προτιμάτε ή να αποφεύγετε για την πρόληψη των αιμορροΐδων, μπορούμε να δώσουμε γενικότερες ενδείξεις.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό από τα άλλα και, για να λάβετε ακριβείς προτάσεις, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Ένας ειδικός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής, τα επίπεδα άγχους στα οποία υπόκεινται όλοι, τα φυσικά χαρακτηριστικά και συνήθειες, καθώς και τις προσωπικές προτιμήσεις που σχετίζονται με ορισμένα τρόφιμα, ώστε να μπορούν να βρουν τα πιο κατάλληλα και πλήρες πρόγραμμα γευμάτων δυνατό.

Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται

Αν υποθέσουμε ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει περιστασιακή και περιορισμένη πρόσληψη οποιουδήποτε τροφίμου, υπάρχουν τροφές που θα ήταν καλύτερο να καταναλωθούν με μέτρο ή, καλύτερα, να εξαλειφθούν εντελώς. Είναι, συγκεκριμένα, εκείνα που είναι πλούσια σε λίπη ή ικανά να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή των εντερικών τοιχωμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψουμε:

 • Ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά: η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα των ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς και το αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά (ιδιαίτερα τα οινοπνευματώδη) καταπονεί και προκαλεί φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου. Το διοξείδιο του άνθρακα, ειδικότερα, δημιουργεί ένα πρήξιμο στο στομάχι που βαραίνει το πεπτικό σύστημα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοεί επίσης τη ζύμωση της βακτηριακής χλωρίδας που υπάρχει στο έντερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο δυσφορίας και διαταραχών.
 • Σοκολάτα και γλυκά (το λεγόμενο πρόχειρο φαγητό): ακόμη και τα πρόχειρα τρόφιμα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
 • Τα σολανοειδή όπως οι μελιτζάνες, οι ντομάτες και οι πιπεριές: περιέχουν σολανίνη, μια τοξική ουσία που, μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει τα εντερικά τοιχώματα.
 • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τουρσιά.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή μαγειρικής σόδας.
 • Καρυκευμένα και τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση.
 • Τηγανητά
 • Μανιτάρια
 • Οστρακόδερμα και μαλάκια
 • Τσίλι και πικάντικες σάλτσες

Οι τροφές που βοηθούν στην πρόληψη των αιμορροΐδων

Ως πρόταση που ισχύει για όλους είναι η κατανάλωση μεγάλων μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, καθώς και ζυμαρικών και ρυζιού ολικής αλέσεως που, όντας πλούσια σε φυτικές ίνες, διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Ναι επίσης σε φρέσκο ​​γάλα και τυριά, φρέσκο ​​βούτυρο, λάδι, άπαχο και λευκό κρέας, ψάρι.


Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.bizzbucket.org δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια.
Καθώς το www.bizzbucket.org είναι ένας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη.
Όλοι οι αναγνώστες του www.bizzbucket.org καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία υγείας πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο.