Κρητικό Θυμαρίσιο Μέλι – Ο Βασιλιάς του Μελιού στο Πιάτο σας!

Κρητικό θυμαρίσιο μέλι

Η Κρήτη είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, ένας ευλογημένος τόπος, που λόγω των μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας που απολαμβάνει το νησί, η χλωρίδα και η πανίδα του ευνοούνται σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αρωματικά φυτά ανθοφορούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, όπως: θυμάρι, φασκόμηλο, πεύκο, δίκταμο και πολλά εσπεριδοειδή.

Η μελισσοκομία στο μεσογειακό νησί της Κρήτης ξεκινά από τη Μινωική εποχή, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Θυμάρι

Το θυμάρι, ο αρχαίος θύμος, στα ελληνικά νησιά συνήθως ανθίζει από τα μέσα Μαΐου έως τον Αύγουστο. Τα αρωματικά άνθη (όπως και τα φύλλα) ειδικά του άγριου θυμαριού capitatus χαρακτηρίζουν τους θάμνους του που προσκολλώνται σε απρόσμενα σημεία της γης τα οποία εισχωρούν σε βράχους που προσελκύουν, όλο το καλοκαίρι, τις μέλισσες που τους αναζητούν ασταμάτητα.

Θυμαρίσιο Μέλι – Χαρακτηριστικά

Το θυμαρίσιο μέλι έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά
  2. Διαθέτει έντονο άρωμα, έχει μοναδική γεύση και υφή (είναι παχύρευστο)
  3. Έχει ένα σκούρο ξανθό, ελαφρά κοκκινωπό χρώμα σαν του κονιάκ
  4. Αργεί πάρα πολύ να κρυσταλλώσει

Χάρη στη σπάνια βιοποικιλότητα, την ενδημική βλάστηση και τη θάλασσα που περιβάλλει το νησί, το περίφημο, θυμαρίσιο μέλι Κρήτης είναι ένα αγνό, ανεπεξέργαστο, φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας.

Τα κύρια συστατικά του μελιού είναι: Νερό, φυσικά σάκχαρα. οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες…

Η κρυστάλλωση, γνωστή λανθασμένα ως “ζαχάρωμα”, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού.
Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το θυμαρίσιο μέλι σε 6-18 μήνες θα κρυσταλλώσει, δεδομένου ότι δεν έχει θερμανθεί. Όταν το μέλι κρυσταλλώνει είναι καλύτερο να αλειφθεί πάνω σε ψωμί. Η ρευστοποίησή του γίνεται σε μπαιν-μαρί, σε νερό θερμοκρασίας όχι ανώτερης των 40 βαθμών κελσίου ώστε να μη χάσει τη θρεπτική του αξία.

Θυμαρίσιο Μέλι – Οφέλη

Τα οφέλη του θυμαρίσιου μελιού:

  1. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, έχει αντιμικροβιακή δράση
  2. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό
  3. Ασκεί ευεργετική δράση στην καρδιά και στο συκώτι, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου
  4. Βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας και έχει αντισηπτικές ιδιότητες
  5. Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για αθλητές, εγκύους, παιδιά, αρρώστους και για κάθε καταπονημένο οργανισμό και βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από τα συμπτώματα της μέθης.

Το μέλι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διάσημη κρητική διατροφή, όπου είναι η κύρια (αν όχι η μοναδική!) γλυκαντική ουσία και έχει ακόμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μερικές σπουδαίες συνταγές.