Handcrafted Bags – Οδηγός Επιλογής & Συντήρησης

 

 

Η απόκτηση μιας χειροποίητης δερμάτινης τσάντας μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση. Η αγορά είναι κορεσμένη με φθηνά ψεύτικα δέρματα, χειροτεχνία χαμηλής ποιότητας από χώρες με φτηνά εργατικό δυναμικό και υλικό που αρχίζει να ζαρώνει και να τσακίζει μετά από μια ή δύο σεζόν. Για να βοηθηθείτε να ξεχωρίσετε τις χειροποίητες δερμάτινες τσάντες ή handcrafted bags όπως είναι περισσότερο γνωστές, μιλήσαμε με έναν σχεδιαστή πολυτελών δερμάτινων τσαντών για να μας δωσει μια εικόνα για το τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη ξέρουν τι χρειάζεται για να κάνουν μια χειροποίητη δερμάτινη τσάντα καλύτερα από τον Αλέξανδρο Κοτούλα. Με θητεία στον οίκο Luis Vuitton, o Άλέξανδρος πλέον σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα luxury handcrafted bags  για το προσωπικό του brand Alexquisite. Ο Αλέξανδρος έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: συνδυάζει την φρέσκια ματιά του μοντέρνου σχεδιαστή με την εμπειρία των τεχνίτη δέρματος και γούνας της Καστοριάς, από όπου κατάγεται.

Φυσικά, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, έχει πολλά να μοιραστεί για το θέμα.

Πραγματικό δέρμα vs Απομιμήσεων

Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία σχετικά με το εάν μια τσάντα είναι κατασκευασμένη από πραγματικό δέρμα ή απομίμηση δέρματος, θα σας συμβούλευα να μην την αγοράσετε. Ένα ποιοτικό δέρμα είναι ένα φυσικό προϊόν και τίποτα δεν μπορεί να έχει ποτέ το ίδιο επίπεδο αντοχής με αυτό. Προτιμήστε δέρματα τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί ή υποστεί επεξεργασία για να καλυφτούν τα φυσικά σημάδια στο δέρμα. Ακόμα και προϊόντα που αναγράφουν την ένδειξη «Γνήσιο Δέρμα» συχνά είναι από μέρη δέρματος που δεν είναι ποιοτικά, με αποτέλεσμα σύντομα να παρουσιάζουν προβλήματα.

Προσδιορισμός ποιότητας δέρματος

Δύο παράγοντες καθορίζουν τελικά την ποιότητα (και την τιμή) ενός δέρματος: η καθαρότητα του δέρματος και το leather tanning.

Τα δέρματα τυπικά βαθμολογούνται (και τιμολογούνται) με βάση την καθαρότητα του δέρματος και τις γενικές συνθήκες υγείας του δέρματος του ζώου. Όσο περισσότερο απουσιάζουν φυσικά σημάδια, στίγματα και ουλές τόσο ποιοτικότερο είναι το δέρμα.

To leather tanning είναι η διαδικασία επεξεργασίας των δερμάτων των ζώων για με στόχο να γίνουν πιο ανθεκτικά και λιγότερο επιρρεπή στην αποσύνθεση. Περιλαμβάνει μια διαδικασία που μεταβάλλει μόνιμα τη πρωτεϊνική δομή του δέρματος, καθιστώντας την πιο ανθεκτική και λιγότερο ευαίσθητη στην αποσύνθεση, και ενδεχομένως και το χρωματισμό. Παραδοσιακά, στην διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται «τανίνη», μια όξινη χημική ένωση που προέρχεται από το φλοιό του δρυ ή τα ελάτης. Πριν από το βυρσοδεψείο, τα δέρματα είναι άσπρα, απολιπανθέντα, αφαλατωμένα και ενυδατωμένα σε νερό σε διάστημα 6 ωρών έως 2 ημερών. Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τελικά, ένα ποιοτικό δέρμα για luxury handcrafted bags θα πρέπει να έχει μια μαλακή, απαλή πινελιά που είναι φυσικά ελκυστική και φιλόξενη. Δεν πρέπει να μοιάζει με βινύλιο ή οποιοδήποτε συνθετικό υλικό. Αποφύγετε οτιδήποτε μοιάζει με  πλαστικό ή καουτσούκ. Αυτά τα «δέρματα» σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα ή οφέλη.

Επένδυση και φινίρισμα

Κάθε επένδυση των handcrafted bags (χειροποίητων τσαντών) θα πρέπει να γίνεται από ποιοτικό υλικό και θα πρέπει να είναι ανθεκτική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οτιδήποτε λεπτό ή φθηνό στο εσωτερικό του αντικατοπτρίζει τη συνολική τεχνική και μειώνει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και θα πρέπει να είστε επίμονοι στην σωστή επιλογή.

Μία από τις πιο χρονοβόρες εργασίες σε δερμάτινα προϊόντα και ειδικά στις δερμάτινες τσάντες είναι το φινίρισμα των επιφανειών ακμής. Οι τσάντες υψηλής ποιότητας έχουν συνήθως άκρες που έχουν γυαλιστεί με το χέρι. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένας τεχνίτης μπορεί να δείξει την προσοχή στο προϊόν του και την έμφαση που δίνει στην λεπτομέρεια.

Λαβές και ιμάντες

Η χειρολαβή είναι η πρώτη σας επαφή με την τσάντα. Είναι σημαντικό να την αισθάνεστε άνετα στο χέρι σας. Οι ποιοτικές χειρολαβές κατασκευάζονται από πολλαπλά στρώματα στοιβαγμένου δέρματος (δεν θα πρέπει να αισθάνονται αδύνατα ή «κοίλα»). Οι λαβές μεταφοράς δεν πρέπει επίσης να είναι τόσο μεγάλες ώστε η τσάντα να κυλάει όταν περπατάτε (αυτό θα προσθέσει αυξημένη πίεση στα σημεία που δέχεται πίεση η τσάντα).

Ο τρόπος με τον οποίο οι χειρολαβές ή οι ιμάντες μεταφοράς είναι πιασμένοι στην τσάντα είναι επίσης σημαντικός. Εάν είναι ραμμένες, θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον στρώμα δέρματος εκεί όπου η λαβή συναντά την τσάντα, μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πίσω από το σημείο επαφής (στο εσωτερικό) για να μην ξηλωθούν από το βάρος ή τη χρήση.

Υλικό και φερμουάρ

Τα φερμουάρ είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας τσάντας και δεν θα πρέπει ποτέ να διακυβεύεται η ποιότητα τους. Μόλις παρουσιαστεί πρόβλημα στο φερμουάρ, μια τσάντα μπορεί να γίνει άχρηστη. Ο ορείχαλκος είναι γενικά η επιλογή για φερμουάρ ποιότητας, με επένδυση σε νικέλιο ή χαλκό. Τα υψηλότερης ποιότητας φερμουάρ έχουν δόντια που δεν είναι αιχμηρά και ένα φερμουάρ-ολισθητήρα που είναι επίσης φτιαγμένος από ορείχαλκο (όχι κατώτερο μέταλλο). Τα περισσότερα φερμουάρ σπάνε όταν το ύφασμα κατά μήκος των άκρων των δοντιών έχει φθαρεί. Για τον λόγο αυτό η τσάντα της επιλογής σας θα πρέπει να έχει ένα πολύ ανθεκτικό ύφασμα στο φερμουάρ.

Είναι επίσης σημαντικό τα φερμουάρ να μπαίνουν σωστά στην τσάντα και να λειτουργούν ομαλά, για αυτό δώστε κάντε δοκιμές για να βεβαιωθείτε ότι ολισθαίνει ομαλά και ότι δεν υπάρχει περιττή τριβή. Τέλος, το βάρος και το μέγεθος του φερμουάρ θα πρέπει να είναι κατάλληλα για το μέγεθος της τσάντας.

Μετά τα φερμουάρ, το υλικό  των διαφόρων μεταλλικών εξαρτημάτων είναι πιθανώς η δεύτερη πιο συχνή αιτία προβλημάτων για τις δερμάτινες τσάντες . Εξαρτήματα όπως δακτύλιοι, πόρπες και πριτσίνια πρέπει επίσης να κατασκευάζονται με τη χρήση συμπαγούς ορείχαλκου, αλλά και χαλκού, χαλκού, αργύρου νικελίου και ψευδαργύρου. Το φινίρισμα στο υλικό πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς να δείχνει γραμμές χυτών. Tο μέγεθός τους θα πρέπει να φαίνεται κατάλληλο (και αρκετά ισχυρό) για τη μέγιστη χωρητικότητα και το βάρος της τσάντας. Όλα τα εξαρτήματα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και όλα τα σημεία πίεσης θα πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον ραφές. Εάν υπάρξουν πριτσίνια, οι πλυντρίδες είναι σημαντικές για την αποφυγή τραβήγματος. Στις πόρπες η γλώσσα πρέπει να είναι αρκετά βαριά ώστε να μην λυγίσει και αποτύχει. Μην φοβάστε να τραβήξετε με δύναμη τα χερούλια για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένα για να έχουν αντοχή και όχι μόνο ομορφιά.

Η Συντήρηση των Handcrafted Bags

Για να διαρκέσει μια χειροποίητη δερμάτινη τσάντα, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε κατά καιρούς ένα μαλακτικό για να μην στεγνώνει το δέρμα. Ένα μαλακτικό που εφαρμόζεται σε τακτική βάση θα θρέψει το δέρμα και θα αποτρέψει την δημιουργία πτυχώσεων (μικρά σκισίματα) από την χρήση. Πριν να το χρησιμοποιήσετε, πάντως είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάσετε λίγο σε ένα μικρό κρυφό σημείο της τσάντας όπου δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης ή αποχρωματισμού της τσάντας.

Ποτέ μην βάζετε μια δερμάτινη τσάντα που έχει βραχεί σε σκοτεινό μέρος για να στεγνώσει. Μπορεί να χάσει την φόρμα της ή να προκληθεί πρόβλημα στο δέρμα της. Αφήστε την δερμάτινη τσάντα σας να στεγνώσει στον αέρα πριν τα βγάλετε μακριά.

Όταν τοποθετείτε τα προϊόντα σε άμεσο ηλιακό φως για μεγάλες χρονικές περιόδους, υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει το δέρμα ή να εξασθενίσει το χρώμα. Μην τοποθετείτε τις δερμάτινες τσάντες σε μια σφραγισμένη, πλαστική σακούλα. Σε οποιοδήποτε αντικείμενο φύλαξης τις τοποθετήσετε θα πρέπει να μπορεί να αερίζεται. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε δερμάτινες τσάντες σε βρεγμένα δάπεδα ή να έρχονται σε επαφή με τραχείες επιφάνειες. Πάντα να σηκώνετε μια δερμάτινη τσάντα χρησιμοποιώντας και τις δύο λαβές (εκτός εάν έχει μόνο μία). Βεβαιωθείτε ότι όταν ταξιδεύετε δεν έχετε μέσα στην τσάντα δοχεία που περιέχουν υγρό που μπορεί να χυθεί στο εσωτερικό.

Από τα όσα μας τόνισε ο Αλέξανδρος είναι φανερό πως οι luxury hancrafted bags, σαν αυτές που κατασκευάζει ο ίδιος, είναι μικρά έργα τέχνης. Η κατασκευή τους απαιτεί από τον  δημιουργό γνώση αλλά και μεγάλη επιμονή στην λεπτομέρεια. Ασφαλώς όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει και εκείνον και εσάς που θα έχετε κάνει την σωστή επιλογή.