Κορδόνια Παπουτσιών -Τι Πρέπει να Ξέρετε

Οδηγός για τα Κορδόνια Παπουτσιών

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κορδόνια παπουτσιών, ανάλογα με το είδος των υποδημάτων που φοράτε. Δεν ταιριάζουν όλα τα κορδόνια σε κάθε είδος υποδημάτων.

Κλασσικά Παπούτσια

Τα κλασικά παπούτσια είναι συνήθως δετά. Σκοπός των κορδονιών είναι να εφαρμόζει το παπούτσι καλύτερα γύρω από το πόδι σας και να μην σας φεύγει, ενόσω το φοράτε.

Τα κορδόνια είναι συνήθως στρογγυλά ή πλακέ, από λινό ή βαμβάκι. Στα παπούτσια τύπου Derby και Oxford επιβάλλεται να είναι στρογγυλά, στο χρώμα του δέρματος του παπουτσιού ή έναν τόνο πιο σκούρα. Αν τα γαζιά στο παπούτσι σας είναι σε πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο χρώμα, είναι ενδεχομένως κομψό να χρησιμοποιήσετε κορδόνια στην ίδια απόχρωση.

Sneakers και Πάνινα

Τα πλακέ κορδόνια παπουτσιών αφήστε τα για τα sneakers και τα υφασμάτινα. Αν είναι σε ανοιχτό χρώμα, μπεζ ή λευκό ας πούμε, τότε –αν σας αρέσουν οι εκκεντρικές επιλογές- έχει ενδιαφέρον να παίξετε με τα χρώματα: πορτοκαλί, πράσινο, κόκκινο.

Αθλητικά Παπούτσια

Στα αθλητικά παπούτσια ταιριάζουν κορδόνια που είναι στρογγυλά ή πλακέ, από λινό ή βαμβάκι.  

Το Μήκος που Πρέπει να Έχουν τα Κορδόνια

Το μήκος των κορδονιών έχει συγκεκριμένη λογική και εξαρτάται από το πόσες τρύπες έχουν τα παπούτσια σας. Διαφορετικά ενδέχεται να βρεθείτε στη δυσχερή θέση να πρέπει να κάνετε κόμπο με 3 εκ. ύφασμα ή να κυκλοφορείτε με μουστάκια στα πόδια. Ένα παπούτσι με 5 τρύπες, για παράδειγμα, χρειάζεται κορδόνια μάκρους 75 εκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε απέξω όλα τα μήκη των κορδονιών των παπουτσιών σας. Αρκεί να θυμάστε πόσες τρύπες έχoυν. Σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με αξεσουάρ υποδημάτων θα μπορείτε να βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Κορδόνια Παπουτσιών που Δεν Λύνονται

Τα κορδόνια παπουτσιών που λύνονται πέρα από μια πηγή κινδύνου είναι και κάτι αντιαισθητικό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτη η αιτία εντοπίζεται σε δύο δυνάμεις, που συνωμοτούν για να μας εκνευρίσουν. Η μία είναι η κάθετη δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά χαλαρώνει τον κόμπο. Η άλλη είναι η δύναμη από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω, η οποία δρα στις άκρες των κορδονιών. Οι δύο δυνάμεις μαζί σαν ένα αόρατο χέρι λύνουν τους κόμπους μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών. Ένας από τους ερευνητές φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής, ενώ οι άλλοι κινηματογραφούσαν σε slow motion το λύσιμο των κορδονιών.

Διαπιστώθηκε ότι όταν περπατάμε ή τρέχουμε, χτυπάμε το έδαφος με δύναμη 7 φορές αυτή της βαρύτητας. Αντιδρώντας σε αυτή τη δύναμη, ο κόμπος των κορδονιών αρχικά τεντώνεται και μετά χαλαρώνει. Όταν έχει χαλαρώσει, το πόδι που πηγαίνει μπρος πίσω καθώς κινείται, ασκεί μια δεύτερη δύναμη αδράνειας στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών. Αυτό είναι που φέρνει το γρήγορο λύσιμο τους ακόμη και μετά από λίγα μέτρα περπάτημα.

Καταρχήν τα κορδόνια που δεν λύνονται δεν κυκλοφορούν χύμα στην αγορά. Σημαντικό είναι πως περιέχουν βαμβακερές ίνες, που τα κάνουν να αντέχουν στις δυνάμεις που ασκούνται από το περπάτημα ή το τρέξιμο και δε λύνονται. Διατίθενται σε σταθερό μέγεθος και απόχρωση, ανεξάρτητα από την παρτίδα παραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Doyens Club. Εκεί θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτά που χρειάζεστε σε ότι αφορά στα αξεσουάρ και τα προϊόντα περιποίησης των υποδημάτων σας.

Θέλετε να Δένετε Σωστά τα Κορδόνια σας;

Αν το δέσιμο των κορδονιών είναι ένας άλυτος γρίφος ή αν θέλετε να μάθετε τα παιδιά σας να τα δένουν σωστά, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.