7 Τύποι Μεσίτη που Πρέπει να Αποφύγετε

Ίσως να σας έχει τύχει να πάτε σε ένα εστιατόριο και ενώ το δείπνο σας ήταν καλό να φύγατε δυσαρεστημένοι λόγω αγενούς ή ψυχρής εξυπηρέτησης. Ή ίσως να πήγατε σε ένα κατάστημα με τις καλύτερες προθέσεις να αγοράσετε κάτι και να φύγετε με άδεια χέρια εξαιτίας μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης πωλήτριας.

Ομοίως και στον κόσμο των κτηματομεσιτικών γραφείων υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες συμπεριφορές στις οποίες πρέπει να δοθεί προσοχή, προτού λάβετε κάποια σοβαρή απόφαση για να προχωρήσετε σε μία συμφωνία.

Η εντύπωση που δίνει ένας σύμβουλος ακινήτων όταν τον συναντήσετε για πρώτη φορά λέει πολλά για το πώς θα διαχειριστεί το σπίτι που θέλετε να ενοικιάσετε, να πουλήσετε ή να αγοράσετε και κατά συνέπεια και τα αποτελέσματα που θα έχει η συνεργασία μαζί του. 

Σας παρουσιάζουμε επομένως  7 τύπους κτηματομεσιτών που πρέπει να αποφύγετε. Για να μην χάνετε χρόνο και προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό συνεργάτη στο πλευρό σας  στην πώληση ή αγορά καθώς και μίσθωση ακινήτων.

1. Ο αγέλαστος

Οι άνθρωποι που δεν χαμογελούν δεν είναι γοητευτικοί και αυτό τους εμποδίζει να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, είτε πρόκειται για προσφορά ή για προώθηση.

Ένα όμορφο χαμόγελο είναι το πιο ισχυρό όπλο μάρκετινγκ. Η δύναμη ενός χαμόγελου, που ποτέ δεν είναι απατηλή ή εξαναγκασμένη, είναι ικανή να αλλάξει την ενέργεια και τη διάθεση των γύρω του.

Γι’ αυτό, ένας καλός κτηματομεσίτης πρέπει να είναι πάντα χαμογελαστός και να δείχνει την ειλικρινή και καλή του διάθεση από την πρώτη στιγμή που τον συναντάτε. Το χαμόγελο άλλωστε προς τον πελάτη είναι σημαντικό για να τον ενθαρρύνει και να τον κάνει να νιώσει ασφαλής.

2. Ο αργοπορημένος

Είναι αυτός που αργεί στα ραντεβού του, και ακόμη και αν έχει προγραμματισμένη επίσκεψη, αφήνει τον δυνητικό αγοραστή σε αναμονή.

Είναι ο ίδιος που ενώ σας έχει δώσει ραντεβού στο γραφείο,  βρίσκετε φτάνοντας ένα σημείωμα απ’ έξω, «Επιστρέφω αμέσως». Και τελικά δεν αποκλείεται να τον δείτε να βγαίνει από το απέναντι καφέ χαιρετώντας τον/την φίλη με τον οποίο «ξεχάστηκε» να συζητά.

Αν σας τύχει επομένως μια τέτοια περίπτωση, μακριά. Η συνέπεια είναι μια σημαντική αξία: είναι συνώνυμη με τον σεβασμό για τους άλλους και τη σοβαρότητα στη δουλειά κάποιου.

3. Αυτός που δεν απαντά ποτέ στο τηλέφωνο

Η ενασχόληση με έναν μεσίτη/σύμβουλο ακινήτων που δεν απαντά ποτέ στο τηλέφωνο ή απαντά σπάνια είναι αγχωτικό και κουραστικό. Πολύ συχνά όσοι αποφασίζουν να βασιστούν αρχικά σε αυτόν τον τύπο μεσίτη, στην πορεία κουράζονται με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να στραφούν σε άλλους συμβούλους ακινήτων.

Άλλωστε, όσοι δεν απαντούν ποτέ στο τηλέφωνο χάνουν συνεχώς ευκαιρίες, ειδικά εάν εκείνοι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους δεν τους καλέσουν για δεύτερη φορά ή τουλάχιστον εάν δεν λάβουν ένα κομψό μήνυμα απάντησης «Δεν μπορώ να απαντήσω αλλά θα σας καλέσω το συντομότερο δυνατόν».

Εάν επομένως θέλετε να πουλήσετε το ακίνητό σας και ψάχνετε συνεχώς τον σύμβουλο ακινήτων σας , να ξέρετε ότι έχετε χάσει πολλούς δυνητικούς αγοραστές.

4. Ο φαφλατάς

Πρόκειται για τον τύπο μεσίτη ο οποίος για να γοητεύσει τον δυνητικό πελάτη και να αναλάβει την υπόθεση, εφευρίσκει φανταστικούς αγοραστές που είναι έτοιμοι να αγοράσουν, αλλά που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου.

Αν συνεπώς ακούσετε φράσεις τύπου «Έχω τον τέλειο αγοραστή για το σπίτι σας» προτού υπογράψετε το αποκλειστικό συμβόλαιο για να του αναθέσετε την εντολή, ας είσαστε υποψιασμένοι ότι πρόκειται για τον τύπο του μεσίτη που λέει πολλά αλλά κάνει λίγα.

Φυσικά και ένας μεσίτης μπορεί να γνωρίζει ήδη δυνητικούς αγοραστές αφού ξέρει τι είδους σπίτια ψάχνουν εκείνοι που τον έχουν προσεγγίσει. Ωστόσο, ο καλός μεσίτης πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πελάτη του μέσω της αξιοπιστίας και του επαγγελματισμού του, χωρίς να σκαρφίζεται ιστορίες και να λέει περιττά λόγια.

5.  «Αρκεί ο λόγος »

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα εκείνοι που θα σας πουν ότι ο λόγος τους είναι «νόμος» και αρκούνται σε μια χειραψία αντί γραπτής σύμβασης.

Αυτός ο τύπος μεσίτη είναι εκείνο το άτομο που προσπαθεί να κάνει τα πράγματα «με τον τρόπο του» αλλά στην ουσία είναι ο όλεθρος του επαγγελματία ακινήτων.

Είναι αυτός που στο ερώτημα: «Μπορούμε να συνάψουμε συμβόλαιο γι’ αυτό το σπίτι προς ενοικίαση;», απαντά: «Αν θέλουμε να τακτοποιήσουμε τα πάντα γραπτώς τότε η τιμή διπλασιάζεται, αλλά για μας είναι αρκετή μια χειραψία!».

Άρα, μακριά από τέτοιες συμπεριφορές, γιατί διακινδυνεύουμε να πληρώσουμε τις συνέπειες και τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

6. Ο ασαφής

Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις στον κόσμο των κτηματομεσιτών είναι η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης προς τον πελάτη για τις  ενέργειες και την προσέγγιση προώθησης ενός ακινήτου.  

Αυτή η κατηγορία μεσιτών απαντά πάντα στις ερωτήσεις επιφανειακά, ωστόσο δεν πρέπει να το δεχτείτε: Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι έχετε το απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζετε ξεκάθαρα τι αγοράζετε ή ποιες υπηρεσίες σας προσφέρει το συγκεκριμένο κτηματομεσιτικό γραφείο στο οποίο έχετε απευθυνθεί.

Ένας καλός κτηματομεσίτης πρέπει να μπορεί να μπει στη θέση σας (ενσυναίσθηση), γιατί δεν είναι καθόλου προφανές ότι γνωρίζετε την ορολογία, τη δυναμική των ακινήτων, τις εξελίξεις και τις συνέπειες ορισμένων ενεργειών που εξαρτώνται από την αγορά ή την πώληση ενός σπιτιού.

Ένας αληθινός επαγγελματίας πρέπει να διευκρινίσει, να κάνει κατανοητή κάθε λεπτομέρεια στον πελάτη, και, κατά συνέπεια, να αξιολογηθεί για τις εκάστοτε ενέργειές του. 

7. Ο εξαφανισμένος

Όταν ανακαλύπτει ότι θέλετε να πουλήσετε το σπίτι σας, αρχίζει να σας βομβαρδίζει με τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και e-mail καθημερινά προκειμένου να σας πει ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι έτοιμοι για να δουν και να αγοράσουν την ιδιοκτησία σας.

Από την πίεση και την εξάντληση, αποφασίζετε να υπογράψετε μαζί του να αναλάβει την πώληση και τότε, εξαφανίζεται ως διά μαγείας.

Δεν σας ενημερώνει για επισκέψεις, αιτήματα και γενικό ενδιαφέρον και δεν ξέρετε αν υπάρχουν αντιρρήσεις για το σπίτι που μπορούν να διορθωθούν ή λύσεις για τη βελτίωση της αντίληψης του πιθανού αγοραστή. Και αυτά δεν είναι απλώς λεπτομέρειες. Αντίθετα, ο κτηματομεσίτης σας πρέπει να σας ενημερώνει συνεχώς και τακτικά σχετικά με την πρόοδο της δουλειάς του.

Τώρα πλέον είστε ενήμεροι για τους τύπους κτηματομεσιτών που μπορεί να συναντήσετε. Αλλά ούτως ή άλλως, θυμηθείτε ότι τόσο στη ζωή όσο και σε μια συνεργασία, είναι πάντα οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τους σωστούς συμμάχους, που σας συνοδεύουν προς τον στόχο με ανθρωπιά, ενθουσιασμό και επιμονή.

Συνεπώς, ένας καλός συνεργάτης ή μια ομάδα συνεργατών στην οποία μπορείτε να βασιστείτε, είναι το μυστικό για να κερδίσετε τον αποφασιστικό στόχο που θα σας κάνει να κερδίσετε το παιχνίδι πώλησης ή αγοράς του σπιτιού σας.