Θέλω να Νοικιάσω το Σπίτι Μου – Τι Χρειάζεται;

θέλω να νοικιάσω το σπίτι μου τι χρειάζεται

Η ανάθεση της ενοικίασης σε κάποιο μεσιτικό γραφείο είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες. Το κόστος είναι μια σημαντική παράμετρος αλλά δεν είναι η μόνη, καθώς ένας ιδιοκτήτης έχει να λάβει πολλά ακόμα υπόψη του. Ο χρόνος που απαιτεί η διαδικασία, η διάθεση του να έρχεται σε επαφή με υποψηφίους (ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας), η περιοχή του ακινήτου (και το αν έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτή) είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που θα πρέπει να αξιολογήσει. Αν σκέφτεστε και εσείς το ερώτημα: «Θέλω να νοικιάσω το σπίτι μου. Να προσλάβω μεσίτη ή όχι;», συνεχίστε παρακαλούμε την ανάγνωση αυτού του άρθρου!

Ας δούμε, λοιπόν, τι γίνεται σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.

Ενοικίαση ακινήτου χωρίς μεσίτη

Εάν επιλέξετε να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι τη διαδικασία ενοικίασης του ακινήτου σας είναι σημαντικό να θυμάστε πως θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και κόπο.

Αρχικά, θα πρέπει να προετοιμάσετε το σπίτι, φροντίζοντας να είναι όλα στην εντέλεια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κανονίσετε τη φωτογράφηση. Εννοείται ότι μπορείτε να βγάλετε ερασιτεχνικές φωτογραφίες μόνοι σας, όπως κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες. Όμως, ένας ειδικός θα σας βοηθήσει να αναδείξετε τους χώρους και τα πλεονεκτήματα του σπιτιού σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των φωτογραφιών στις αγγελίες είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για τους υποψήφιους ενοικιαστές.

Εφόσον έχετε ετοιμάσει τα προηγούμενα, το επόμενο βήμα είναι η διαφήμιση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ιστοσελίδες ενοικίασης σπιτιών ή εφημερίδες για να μάθετε τι χρειάζεται η δημοσίευση αγγελιών χωρίς μεσίτη. Ένας σύντομος τίτλος, μια περιγραφή και μερικές φωτογραφίες είναι συνήθως τα ζητούμενα.

Το επόμενο βήμα είναι η επαφή με τους υποψήφιους ενοικιαστές. Πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να κλείσετε ραντεβού μαζί τους. Για τη δική σας διευκόλυνση καλό θα ήταν να έχετε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες για τα ραντεβού σας. Έτσι θα κερδίσετε χρόνο. Για παράδειγμα, εάν έχετε κλείσει ένα ραντεβού στις 10.00 το πρωί, κανονίστε το επόμενο ραντεβού στις 10.15 και αντίστοιχα στις 10.30.

Σε κάθε ραντεβού, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς. Να δείχνετε στον υποψήφιο ενοικιαστή όλους τους χώρους και να τονίζετε τα πλεονεκτήματα του σπιτιού, χωρίς να «ξεχνάτε» τα μειονεκτήματα του. Έχει θέα; Είναι ζεστό το χειμώνα ή δροσερό το καλοκαίρι; Έχει λίγα κοινόχρηστα; Έχουν καλή ηχομόνωση τα τζάμια;

Επίσης, καλό θα ήταν να μάθετε και εσείς πράγματα για τον άνθρωπο που θα νοικιάσει την περιουσία σας. Με τι ασχολείται, έχει οικογένεια, αν έχει κατοικίδια κτλ. Έτσι, μειώνετε τις πιθανότητες να βρεθείτε σε δύσκολη θέση στο μέλλον.

Τέλος, έρχεται η στιγμή να μιλήσετε για την τιμή. Να είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε. Καλό θα ήταν να έχετε σκεφτεί από πριν την τιμή στην οποία είστε διατεθειμένοι να συμφωνήσετε. Και το σημαντικότερο να είστε ψύχραιμοι. Σκοπός του ενοικιαστεί είναι να πετύχει το καλύτερο δυνατό ενοίκιο για εκείνον, οπότε θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο για να το πετύχει. Το σημαντικό για εσάς είναι να είστε σταθεροί σε αυτά που ζητάτε και να μην χάσετε την ψυχραιμία σας όσο παράλογες και αν είναι οι προτάσεις του. Στο κάτω κάτω εσείς έχετε το πάνω χέρι και δεν είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε μαζί του αν δεν το θέλετε.

Ενοικίαση ακινήτου με μεσίτη

Στην περίπτωση που αναθέσετε την ενοικίαση του ακινήτου σας σε έναν μεσίτη, τότε ο ρόλος σας είναι πολύ διαφορετικός. Θα περιοριστείτε στο να περιμένετε τις τελικές προσφορές για να τις αξιολογήσετε και να προχωρήσετε με τον υποψήφιο της αρεσκείας σας.

Ένας καλός μεσίτης ακινήτων γνωρίζει πολύ καλά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Πώς να διαπραγματευτεί. Τι έχει αξία και τι όχι για έναν ενοικιαστή και γενικά πως να “πουλήσει” το ακίνητό σας. Ξέρει ακόμα το προφίλ των ανθρώπων που θα ταιριάξουν καλύτερα μαζί σας, ώστε να έχετε μια μακροχρόνια συνεργασία.

Επίσης, αναλαμβάνει όλη την επικοινωνία με τους υποψήφιους ενοικιαστές, e-mails, τηλέφωνα, συναντήσεις, χωρίς εσείς να είστε υποχρεωμένοι να είστε παρόντες. Η αμοιβή του μεσίτη εξαρτάται από το ακίνητο που θα του αναθέσετε και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ίδιος. Αυτή μπορεί να οριστεί σε ποσό ή σε ποσοστό.

Επομένως, εάν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση, ένα μεσιτικό γραφείο θα σας βοηθήσει να νοικιάσετε το διαμέρισμά σας εύκολα και γρήγορα. Να θυμάστε, απλά, πως ο μεσίτης αμείβεται και από τον ενοικιαστή. Γεγονός που τελικά μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους υποψήφιους ενοικιαστές.

Θέλω να Νοικιάσω το Σπίτι μου. Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές;

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που κυρίως ψάχνουν οι υποψήφιοι στα ακίνητα για ενοικίαση:

  • • Χαρακτηριστικά οικονομίας (θέρμανσης και συντήρησης) καθώς και ασφάλειας.
  • • Σε καλή κατασκευή
  • • Φρεσκοβαμμένο ή έκπτωση της δαπάνης ελαιοχρωματισμού από το μίσθωμα(τα)
  • • Αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο
  • • Κουφώματα αλουμινίου
  • • Πόρτα ασφαλείας
  • • Τα λιγοστά κοινόχρηστα
  • • Να βρίσκεται πλησίον μέσων μαζικής μεταφοράς
  • • Επιθυμητή είναι και η ύπαρξη τζακιού, αποθήκης, θέσης πάρκινγκ!
  • • Και φυσικά να τηρείται η σχέση value for money!