Δυσκολίες για του Κινέζους Επενδυτές της Golden Visa

κινεζοι αγοραστές ακινήτων

«Μικρό καλάθι» κρατούν και φέτος, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, τα μεσιτικά γραφεία που συνεργάζονται με τους Κινέζους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η πολυαναμενόμενη επιστροφή της πολυπληθέστερης ομάδας επενδυτών θα καθυστερήσει για αρκετούς ακόμα μήνες, όχι μόνο της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά κι εξαιτίας των ίδιων των περιορισμών που θέτει η Κίνα στους πολίτες της αναφορικά με την πραγματοποίηση ταξιδιών από και προς την χώρα.

Με βάση τις αναφορές που έρχονται από το εξωτερικό, οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς ακόμα μήνες, έως ότου τους επιτραπεί να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους και δη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός κι αν πρόκειται για λόγους επαγγελματικούς ή για κυβερνητικούς. Στόχος της Κίνας είναι να αποτρέψει την εμφάνιση ενός νέου κύματος κρουσμάτων της πανδημίας. Ως εκ τούτου, η χορήγηση άδειας για την πραγματοποίηση ταξιδιών εκτός της χώρας γίνεται με το… σταγονόμετρο, αλλά όπως προκύπτει, στην ουσία έχει σχεδόν σταματήσει. Μάλιστα, δύσκολη είναι και η είσοδος στην Κίνα, ανάλογα και με το πού έχει ταξιδέψει ο ενδιαφερόμενος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τόσο εντός, όσο κι εκτός Κίνας, θα αρχίσουν να χαλαρώνουν και οι περιορισμοί που υφίστανται σήμερα. Παράλληλα, είναι πιθανό να απαιτηθούν και διακρατικές συμφωνίες είτε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, είτε ανάμεσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, ώστε να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα αεροπορικά ταξίδια. Ως εκ τούτου, μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι η επιστροφή των Κινέζων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων θα πρέπει να αναμένεται είτε προς το τέλος του 2021, είτε από τους πρώτους μήνες του 2022 και μετά.

Το κατά πόσο η διετής αυτή απουσία θα είναι ικανή να λειτουργήσει ως «ελατήριο», δηλαδή αν θα έχει συσσωρευτεί σημαντική ζήτηση για αγορές ακινήτων, ή όχι, θα φανεί στην πορεία. Οι προβλέψεις είναι πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξες, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα ελκυστικότερα στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα, πολλοί επενδυτές κι εταιρείες ακινήτων έχουν εκμεταλλευτεί τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει προκειμένου να αναπτύξουν νέες κατασκευές κατοικιών, που απευθύνονται ειδικά στο συγκεκριμένο επενδυτικό κοινό, δηλαδή τους ενδιαφερόμενους για την λήψη άδειας παραμονής, μέσω του σχετικού προγράμματος.

Τα νούμερα της Golden Visa στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια του 2020, εκδόθηκαν μόλις 403 νέες άδειες. Η πτώση έναντι του 2019 διαμορφώθηκε σε 88,5%, όταν είχαν χορηγηθεί 3.504 άδειες σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. Από την έναρξη του εν λόγω προγράμματος, στα μέσα του 2014 και μέχρι το τέλος του 2020, έχουν χορηγηθεί συνολικά 8.011 άδειες σε επενδυτές (χωρίς να υπολογίζονται και τα μέλη των οικογενειών τους).

Εξ αυτών, 5.927 άδειες, ή το 74,1% αφορά Κινέζους επενδυτές. Ακολουθούν με μόλις 524 άδειες, οι Τούρκοι επενδυτές, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Ρώσοι με 322 άδειες, οι Λιβανέζοι με 178 άδειες και οι Αιγύπτιοι με 166 άδειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την έλευση της πανδημίας, φορείς όπως το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο προέβλεπαν ότι το ύψος των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας, μόνο από Κινέζους επενδυτές, θα ανερχόταν σε 1 δις ευρώ για το 2020.

Με δεδομένες τις δυσκολίες στις μετακινήσεις, υπάρχουν και πιέσεις για χαλάρωση των απαιτήσεων για διά ζώσης παρουσία των επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσουν τουλάχιστον κάποιες συναλλαγές από φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι θα μπορούσαν τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία, να ελέγχουν και να αποστέλλουν ψηφιακά, κάποια από τα απαιτούμενα έγγραφα, όπως π.χ. τα δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του ζητήματος

Πηγή: powergame.gr