Golden Visa – Ενδιαφέρον Τώρα και από τους Βρετανούς

Χρυσή Βίζα Βρετανοί

Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα των υπολοίπων παρενεργειών που θα έχει αναμένεται να ευνοήσει το ελληνικό real estate. Ειδικά τα Νότια Προάστια τα οποία είναι στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω της αξιοποίησης του Ελληνικού, προβλέπεται να μπουν στο στόχαστρο των Βρετανών επενδυτών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πωλήσεις κατοικιών στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στο Ελληνικό και στα υπόλοιπα Νότια Προάστια έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Κοινή εκτίμηση στελεχών της εγχώριας αγοράς ακινήτων είναι πως μεσο-μακροπρόθεσμα αναμένεται σημαντική ανάκαμψη σε όλα τα επίπεδα μίας και η χώρα μας γίνεται η πύλη εισόδου πολλών ξένων επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σχολιάζοντας σχετικά το μεσιτικό γραφείο στα νότια προάστια RE/MAX Ευθυμίου αναφέρει ότι μεταρρυθμίσεις που έρχονται στην Ελλάδα και η διάθεση πολλών επενδυτών για περισσότερο «σταθερές» επενδύσεις, εγγυώνται την άνθιση του real estate στη χώρα μας στη μετά πανδημίας εποχή.

Όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί η κα. Ευθυμίου, βασικό κομμάτι αυτής θα είναι το πρόγραμμα Golden Visa. Είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Βίζα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν για ολόκληρο το 2020, αλλά αναμένεται να αποδώσει σημαντικούς καρπούς τη φετινή χρονιά. Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος, που απευθύνεται σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εγχώριου real estate.

Τα στοιχεία του προγράμματος μέχρι σήμερα δείχνουν πως οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, αφού σε αυτούς, τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται το 75% των αγοραπωλησιών μέχρι σήμερα. Βέβαια η επέλαση των Ισραηλινών σε εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχεία, αλλά και Τούρκων, Λιβανέζων και Ρώσων συνεχίζεται με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση του ποσοστού συνεισφοράς των Κινέζων.

«Το ενδιαφέρον για το ελληνικό real estate θα αυξηθεί και γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των ξένων πολιτών που θέλουν να έχουν τα προνόμια ελεύθερης εισόδου και μετακίνησης στην ΕΕ», εκτιμά το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Ευθυμίου.

Η περίπτωση των Βρετανών επενδυτών ακινήτων

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ελπίδα ότι οι Βρετανοί της μετα-Brexit εποχής θα αποδειχτούν  επενδυτικό κοινό υψηλής αγοραστικής ικανότητας, με αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών και εξοχικών στην Ελλάδα. 

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν επί της ουσίας μια νέα σημαντική δεξαμενή υποψηφίων επενδυτών, μετά την ολοκλήρωση του διαζυγίου με την ΕΕ, καθώς πολλοί εξ αυτών θέλουν να διατηρήσουν την δυνατότητα για ταξίδια προς και από την Ε.Ε. χωρίς περιορισμούς.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της προτίμησης των Βρετανών για επενδύσεις, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα καταγράφουν ότι το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση της Golden Visa αυξήθηκε κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες.

Για την αύξηση αυτή ευθύνονται και τα διάφορα βρετανικά άρθρα που δημοσιεύουν όλες αυτές τις εβδομάδες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του Brexit φορολογικές λύσεις και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας βάσει του προαναφερόμενου προγράμματος που επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών την απόκτηση άδειας παραμονής στα εδάφη της.

Προς την ίδια κατεύθυνση τους ωθεί το νέο φορολογικό ελληνικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 7% για όλα τα εισοδήματά τους για περίοδο 10 ετών. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ότι θα πρέπει να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να παραμένουν στη χώρα για περισσότερο από έξι μήνες τον χρόνο.