Χρυσή Βίζα & Ρώσοι Επενδυτές Ακινήτων

ρωσοι αγοραστες ακινητων

Την ενεργοποίηση των επενδυτών ακινήτων από τη Ρωσία αναμένει η αγορά κατοικίας αλλά και τουριστικών ακινήτων το 2021, μετά από μια χρονιά ύφεσης του ενδιαφέροντος λόγω πανδημίας, η οποία περιόρισε την 3η μεγαλύτερη δεξαμενή ενδιαφερομένων για ακίνητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος για τη χορήγηση Golden Visa που ξεκίνησε το 2014, οι Ρώσοι επενδυτές ακινήτων απόκτησαν 880 άδειες έναντι 23.785 αδειών που αποκτήθηκαν από πολίτες εκτός Ε.Ε., αναρριχώμενοι στην τρίτη θέση πίσω από Κινέζους και Τούρκους υπηκόους.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους επενδυτές από Ρωσία, Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή σε ελληνικά ακίνητα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη χαμηλή διείσδυση των Ελλήνων μεσιτών στην εν λόγω αγορά.

Έως σήμερα, το ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωγραφική αναζήτηση ακινήτων περιοριζόταν στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Χαλκιδική και την Κρήτη, ωστόσο, ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές της χώρας, όπως πόλεις που αποτελούν και, πανεπιστημιακά κέντρα αλλά νησιά, που έως πρότινος βρίσκονταν έξω από το «ραντάρ» των Ρώσων ενδιαφερομένων.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στην Υπερνίκηση των Δυσκολιών Λόγω Πανδημίας

Είναι σημαντικό να τονιστεί  πως παρά την πανδημία και την εύλογη διαταραχή στην κτηματαγορά, το υβριδικό μοντέλο παρουσίασης ακινήτων διαδικτυακά κερδίζει ολοένα έδαφος. Μάλιστα, η ωρίμανση των αγοραπωλησιών εξυπηρετείται πλέον με τα ψηφιακά μέσα, καθώς πέρα από την περιήγηση, ολοκληρώνονται και βασικά στάδια της διαδικασίας ελέγχου ακινήτων και συμβολαίων.

Τέλος, η συγκυρία εκτιμάται ότι θα ευνοήσει το εγχώριο απόθεμα ακινήτων και θα προσελκύσει ξένους επενδυτές, εφόσον η πανδημία γίνει παρένθεση, δεδομένου ότι ανταγωνιστικές αγορές όπως η Κύπρος και η Μάλτα, έχουν λάβει την «κόκκινη κάρτα» της Κομισιόν για αντιενωσιακές πρακτικές που αφορούσαν στη χορήγηση «Χρυσής Βίζα».

Πηγή: capital.gr