Τι Αναζητούν οι Ξένοι Επενδυτές Ακινήτων;

Τι ζητούν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων

Τρία σπίτια στην τιμή του ενός έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα με το «σαφάρι» τους να έχει χωρίσει τον Νομό Αττικής σε “ζώνες“ ενδιαφέροντος.

Όπως επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο μεσίτης ακινήτων, ο οποίος το τελευταίο διάστημα “ σκανάρει” την κτηματαγορά της Αθήνας για λογαριασμό ξένων επενδυτών,  με 250.000 ευρώ που είναι και το χαμηλότερο όριο προκειμένου να λάβει κάποιος τη Χρυσή Βίζα ( Golden Visa) μπορεί να αγοράσει δύο διαμέρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας για επενδυτικούς σκοπούς (Airbnb) και ένα στα νότια προάστια για ίδια χρήση.” Αυτό το ποσό στη χώρα τους θα αρκούσε για ένα διαμέρισμα που μετά βίας θα ξεπερνούσε τα 40 με 50 τ.μ “,αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι μεσίτες ακινήτων

Προς επίρρωση, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτικών E-Real Estates, ένα σπίτι 70 τ.μ πρώτου ορόφου ηλικίας άνω της 25 ετίας ,στο Κουκάκι στοιχίζει περίπου 70.000 ευρώ. Για δύο ακίνητα λοιπόν, παρόμοιων χαρακτηριστικών απαιτούνται 140.000 ευρώ, ενώ με το υπόλοιπο ποσό, ήτοι τις 110.000 ευρώ θα μπορούσε κάποιος με ενδελεχή έρευνα να αγοράσει ένα σπίτι στην Βούλα (οι τιμές στην περιοχή ξεκινούν από 1.600 ευρώ /τ.μ).

Τα μεσιτικά γραφεία στα νότια προάστια και ειδικά στις περιοχές Γλυφάδας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού αναζητούν ακίνητα για Ρώσους και Τούρκους επενδυτές. Αυτοί άλλωστε καταλαμβάνουν τις αμέσως επόμενες θέσεις στη σχετική κατάταξη του Enterprise Greece (με 450 και 356 άδειες αντίστοιχα), δαπανώντας ωστόσο ποσά μεγαλύτερα των 250.000 ευρώ. Οι τιμές στις επίμαχες περιοχές εξάλλου εμφανίζονται κατά τι «τσιμπημένες “ εν συγκρίσει με τη υπόλοιπη Αττική, αγγίζοντας ακόμη και τις 7000 ευρώ .τ.μ για ένα νεόδμητο.

Πού επενδύουν οι Ισραηλινοί

Περισσότερο γαλαντόμοι μεταξύ των ξένων επενδυτών εκινήτων που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζονται οι Ισραηλινοί. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, αυτοί μολονότι το τελευταίο διάστημα αναζητούν ακίνητα –ευκαιρίες στα πέριξ των Αθηνών, εντούτοις δεν διστάζουν να ανεβάσουν το budget, διαθέτοντας κεφάλαια ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ.”Στόχος τους είναι η άμεση εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων και για το σκοπό αυτό έχουν ήδη επενδύσει σε διαμερίσματα σε περιοχές όπως το Παγκράτι και το Κολωνάκι “ τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του E- Real Estats, Θεμιστοκλής- Ανδρέας Μπάκας.

Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με το Δίκτυο , οι τιμές στις δύο περιοχές ξεκινούν από 650 ευρώ /τ.μ και 1.600 ευρώ /τ.μ αντίστοιχα για ακίνητα άνω της 25ετίας και φθάνουν έως και τις 2.500 ευρώ /τ.μ και 5.200 ευρώ /τ.μ για νεόδμητα διαμερίσματα έως 7 ετών.

Ενώ στο μικροσκόπιο τους βρίσκονται και ακίνητα σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι η Κυψέλη ή τα Εξάρχεια. Το σκεπτικό τους συνοψίζεται στη θέση ότι, ενώ σήμερα μπορούν να αγοράσουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (ένα παλαιό διαμέρισμα 70 τ.μ για παράδειγμα έναντι 35.000 ευρώ και 49.000 ευρώ αντίστοιχα). Στις περιοχές αυτές κονταροχτυπιούνται με τους Κινέζους επενδυτές ακινήτων, που έχουν παρουσία εκεί περισσότερα χρόνια.

Αλβανοί και Βούλγαροι Αγοραστές

Στα υψηλά επίπεδα κινούνται τα ποσοστά συναλλαγών από ξένους με τους Αλβανούς, οι οποίοι άλλωστε διαμένουν στη χώρα μας να κρατούν τη “σκυτάλη”ακολουθούμενοι από τους Βούλγαρους επενδυτές, οι τοποθετήσεις των οποίων έχουν χαρακτήρα εποχικότητας. Ενδιαφέρονται ως επί το πλείστον για θερινές εξοχικές κατοικίες.Αυτό επισημαίνει σε πρόσφατη έρευνα της η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας ( ΕΠΠΑ).