Πώς Μπορώ να Καταλάβω ότι ο Μεσίτης Ακινήτων μου Είναι Καλός;

σύμβουλος ακινήτων

Είναι διαφορετικό το να θες να αγοράσεις ένα ακίνητο από το να είσαι βέβαιος ότι έχεις κάνει τη σωστή επιλογή ακινήτου. Άρα σίγουρα χρειάζεσαι την άποψη ενός ειδικού. Για αυτό όταν απευθύνεσαι σε έναν μεσίτη ακινήτων έχεις την ανάγκη να είναι ειλικρινής και ικανός ώστε να τον εμπιστευτείς για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου.

Τι Δεν Λέει Ποτέ Ένας Καλός Μεσίτης Ακινήτων

Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε παρατηρητικοί στο τι λέει ο μεσίτης μας για να καταλάβουμε αν είναι καλός. Για παράδειγμα αν μας πει: «Δεν μπορώ να βρω χρόνο για σας γιατί έχω και άλλους πελάτες να εξυπηρετήσω», τότε καταλαβαίνουμε πως ο συγκεκριμένος μεσίτης δεν δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για εμάς. Η αγορά ακινήτου που θέλουμε να κάνουμε περιλαμβάνει θυσίες και κόπους μιας ζωής. Εάν ο μεσίτης ακινήτου που επιλέξαμε δεν μπορεί να το νιώσει αυτό, τότε είναι καλό να απευθυνθούμε σε κάποιο άλλο μεσιτικό γραφείο για την αγορά μας.

Μια φράση που ακούγεται συχνά από επιπόλαιους μεσίτες ακινήτων είναι: «θα σας καλέσω κάποια άλλη στιγμή γιατί τώρα είμαι απασχολημένος». Δεν αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να είναι απασχολημένος, αλλά θέλουμε όμως να έρθει και στη δική μας θέση. Πρέπει να καταλάβει ότι έχουμε ανάγκη να μας αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να ακούσει τι ακριβώς μας ενδιαφέρει και να μας δώσει κάποιες πρώτες πληροφορίες.

Αν πάλι ο μεσίτης ακινήτων μας πει: «ο πωλητής δεν θα συμφωνήσει με τα χρήματα που δίνουμε», θα πρέπει να προβληματιστούμε. Καταλαβαίνουμε πώς ο μεσίτης δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα μας ως αγοραστές ακινήτων, αλλά μόνο ότι θέλει να πουλήσει γρήγορα το ακίνητο για να εισπράξει τη μεσιτική αμοιβή. Άλλωστε η δουλειά του καλού μεσίτη ακινήτων είναι να προασπίζει τα συμφέροντα της πλευράς που εκπροσωπεί.

Τι Άλλο Δεν Κάνει..

Αν ο μεσίτης μας δείχνει σπίτια που είναι πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό που του είπαμε, αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού. Πρέπει να νιώθουμε ότι ένας μεσίτης ακινήτων θέλει να βελτιώσει τη ποιότητα της ζωή μας και όχι ότι επιδιώκει να βγάλει μεγαλύτερη προμήθεια εις βάρος μας.

Επίσης αν ακούσουμε από τον μεσίτη ακινήτων την έκφραση «αυτή η μυρωδιά στο ακίνητο θα φύγει. Είναι απλά μυρωδιά κλειστού χώρου», σημαίνει πως δεν παίρνει στα σοβαρά τη συνεργασία μας. Είναι καλό να διαπιστώσουμε από πού προέρχεται αυτή η μυρωδιά και τι πρόβλημα κρύβεται πίσω της. Μπορεί να είναι κάτι περισσότερο, όπως πρόβλημα με τις αποχετεύσεις.

Φράσεις όπως:  «δεν χρειάζεται να δείτε το ακίνητο» πρέπει επίσης να μας προβληματίσουν. Η αγορά ακινήτου είναι σοβαρή επένδυση και απαιτεί από μέρους μας παρατηρητικότητα. Άρα ζητούμε από το μεσίτη ακινήτων να δούμε το ακίνητο όσες φορές χρειαζόμαστε πριν αποφασίσουμε.

Η έκφραση «υπογράψτε εδώ και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς» είναι ότι χειρότερο μπορούμε να ακούσουμε από ένα μεσίτη ακινήτων. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά  γνωρίζουμε τον κτηματομεσίτη ή τον πωλητή του ακινήτου, πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά ακόμη και τα ψιλά γράμματα του εγγράφου. Ένας υπεύθυνος σύμβουλος ακινήτων, όχι απλά δεν θα το έλεγε αυτό, αλλά θα μας έλεγε ότι καλό είναι πριν υπογράψουμε να το διαβάσει και ο δικηγόρος μας.