Τι Προσφέρει το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

εξοικονομώ αυτονομώ

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γλυτώνουν τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί ως τώρα στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που προκηρύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2011 – 2019 οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό έως 95%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα κτίρια που εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία, στο διάστημα 2011 – 2019 εντάχθηκαν στα προγράμματα εξοικονόμησης περί τις 90.000 ιδιοκτησίες. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κτίρια ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Με κοστολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι το τιμολόγιο για την ενέργεια και τις χρεώσεις δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ προκύπτει όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Βέβαια η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πετρελαίου θέρμανσης ή άλλων ενεργειακών πηγών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εξοικονόμησης, τα στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται πριν και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» είναι αποκαλυπτικά. Για παράδειγμα κατοικίες που εντάσσονταν στην κατηγορία Η και κατανάλωναν 580 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό το χρόνο, μετά τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανέβηκαν στην κατηγορία Α+ και καταναλώνουν μόλις 28 κιλοβατώρες ετησίως ανά τ.μ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται υπερβαίνει το 50%.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Τι περισσότερο προσφέρει

Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα δεν άλλαξε μόνο νέο όνομα αλλά είναι ακόμη πιο βελτιωμένο. Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα Εξοικονομώ είναι:

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (πχ στην το νέο Εξοικονομώ στην Ήπειρο θα δώσει 65 εκατ. ευρώ)

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85%.

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Σχετικά ειδικά με το τελευταίο, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» περιλαμβάνει πια παρεμβάσεις σε κουφώματα και συστήματα σκίασης και αερισμού. Επίσης, προβλέπει επιλέξιμες ενέργειες για θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης και ζεστού νερού (εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα) και εγκατάσταση άλλων συστημάτων αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά. Περιλαμβάνει ακόμη συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές) αλλά και υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (Smart Home) καθώς και λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες. Επιπροσθέτως, το νέο πρόγραμμα φροντίζει για την αναβάθμιση ανελκυστήρα αλλά και του συστήματος φωτισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του προγράμματος, θα ευνοηθούν περισσότεροι πολίτες αφού το καινούργιο Εξοικονομώ έχει αμβλύνει τα κριτήρια για τους δικαιούχους. Έτσι, νοικοκυριά με εισόδημα έως και 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 85% και οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 120.000 ευρώ τον χρόνο θα επιδοτηθούν με έως και 55%.

Το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις επιχορηγήσεις το Εξοικονομώ-Αυτονομώ παρέχει και άτοκα δάνεια. Στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης που κυμαίνεται (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) από 35% έως 65% προστίθενται επίσης: ειδική προσαύξηση +10% λόγω Covid-19 σε όλους και ενεργειακό premium +10% εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β. Επιπλέον προβλέπεται ειδική προσαύξηση +10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης) στις περιοχές λιγνίτη.