Τα 5 Βήματα για την Αγορά Σπιτιού στα Νότια Προάστια

Αγορά κατοικίας στα Νότια Προάστια

Αν είστε για πρώτη φορά υποψήφιοι για αγορά σπιτιού στα νότια προάστια, μπορεί να χρησιμοποιήσετε αυτές τις 5 ιδέες κατά την εξέταση των υποψήφιων ακινήτων.

1. Να αγοράσετε ή να μην αγοράσετε ένα σπίτι στα Νότια Προάστια;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για όσους θέλουν να ζήσουν σ΄ ένα σπίτι που ονειρεύονται στα νότια προάστια.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πάντα να νοικιάζουν, και δεν επιθυμούν να αγοράσουν ποτέ το δικό τους σπίτι. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που για διάφορους λόγους επιλέγουν να συνεχίσουν να ζουν με τους γονείς τους. Και κάποιοι –λίγοι αλλά πολύ τυχεροί – που το επάγγελμά τους τους παρέχει στέγαση.

Ίσως εσείς δεν ανήκετε σε καμιά από τις παραπάνω ομάδες γιατί θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας όμορφο σπίτι στα νότια προάστια. Αφού εξετάσετε τις απαιτήσεις για να γίνετε ιδιοκτήτης σπιτιού, θα αρχίσετε να εξετάζετε τις διαθέσιμες επιλογές.

Κάποιοι λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να κοιτάξετε τις αγγελίες στις εφημερίδες ή στα εξειδικευμένα sites. Θα σας λέγαμε ότι το πλέον σοφό που έχετε να κάνετε για να ξεκινήσετε είναι να επικοινωνήσετε με έναν δοκιμασμένο και υπεύθυνο μεσιτικό γραφείο στα νότια προάστια.

Αυτός θα σας ενημερώσει για το πώς κινείται η αγορά σπιτιού στα νότια προάστια. Θα σας εξηγήσει πώς να πετύχετε την καλύτερη συμφωνία.

Είναι καλύτερο να αγοράσετε μια μικρή μονοκατοικία ή ένα ευρύχωρο διαμέρισμα;

Να προτιμήσετε ένα σπίτι με θέα ή ένα άλλο πιο κοντά στη θάλασσα;

Συμφέρει να αγοράσετε μετρητοίς ή να προτιμήσετε το δανεισμό από Τράπεζα;

2. Έχετε τις προϋποθέσεις για δανεισμό;

Εάν προτίθεστε να αγοράσετε ένα σπίτι με δάνειο, πρέπει να εξετάσετε αν διαθέτετε τις τυπικές προϋποθέσεις για να πάρετε δάνειο. Ο έμπειρος σύμβουλος ακινήτων θα σας δείξει αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το στεγαστικό δάνειο όπως και μερικά πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν το πιστωτικό σας προφίλ για να είστε σε θέση να το πάρετε με καλούς όρους.

Θυμηθείτε ότι πριν συναντήσετε τον υπάλληλο της τράπεζας, θα πρέπει να έχετε κάνει προσεκτικά τους υπολογισμούς σας για το πόσα μπορείτε να πληρώνετε κάθε μήνα.

Στη συνέχεια, υπολογίστε τους φόρους που θα καλείστε να πληρώνετε. Ο φόρος εισοδήματος, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ που θα επιβαρύνει τον ετήσιο προϋπολογισμό σας, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προσπεράσετε κατά τους υπολογισμούς σας.

Μόλις υπολογίσετε τις «συνολικές» σας πληρωμές ανά μήνα, μπορεί να εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι οι απαιτήσεις τις τράπεζας από εσάς μπορεί να είναι πάνω από αυτά που μπορείτε να δίνετε κάθε μήνα.

Όταν η τράπεζα λάβει την αίτηση σας μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών τους, θα σας δώσει μια επιστολή προ-έγκρισης – προεπιλογής ή απόρριψης του δανείου.

Αυτή η επιστολή θα είναι για ένα συγκεκριμένο ποσό. Κατά τη διαδικασία αναζήτησης και διαπραγμάτευσης των σπιτιών που σας αρέσουν, μπορείτε να βρείτε πολλά ακίνητα που θα βρίσκονται στο ύψος των χρημάτων που σας εγκρίνει η τράπεζα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα μπορέσετε να πάρετε το πρώτο σπίτι στο οποίο θα κάνετε προσφορά

3. Τι σας ταιριάζει καλύτερα: Μονοκατοικία ή Διαμέρισμα;

Η αποφάση αυτή θα εξαρτήθεί κυρίως από το εύρος των τιμών αγοράς και τα διαθέσιμα χρήματα που έχετε. Ωστόσο, εάν πρόκειται να αποκτήσετε ένα σπίτι που θα περάσετε όλη σας τη ζωή, αξίζει να προσπαθήσετε να πετύχετε το καλύτερο.

Μονοκατοικία. Θα έχετε τη δική σας μπροστινή αυλή και πίσω αυλή. Το σπίτι δεν θα συνδέεται με κανένα άλλο σπίτι εκτός από την περίπτωση μεσοτοιχίας με άλλη μονοκατοικία. 

Πολυκατοικία: πολυώροφο κτίριο με διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους. 

Ο κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Η τιμή είναι μόνο μια παράμετρος. Συνήθως οι μονοκατοικίες είναι ακριβότερες γιατί στην τιμή περιλαμβάνεται και η αξία του οικοπέδου. Τα διαμερίσματα ηλικίας 20 ή 30 χρόνων είναι πιο προσιτά για όσους θέλουν μια φτηνότερη λύση αγοράς κατοικίας στα νότια προάστια.

Η ανάγκη για χώρους που θα μπορούν να παίξουν τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια σας, είναι ένα άλλο κριτήριο επιλογής μονοκατοικίας. Άλλοι για λόγους ασφάλειας προτιμούν διαμερίσματα στους υψηλότερους ορόφους μιας πολυκατοικίας.

4. Παλαιότητα κτιρίου

To στοκ των ακινήτων στα νότια προάστια περιλαμβάνει κατοικίες «διαφόρων ηλικιών». 

Αν και κατά βάση τα νότια προάστια παρουσίασαν την κορύφωση της οικοδομικής δραστηριότητας τους μεταξύ των δεκαετίων του 1990 και 2000, εντούτοις είχαν προηγηθεί δυο ακόμα δεκαετίες ανάπτυξης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορείτε εύκολα να βρείτε νέες σχετικά οικοδομές (πχ δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας), αλλά και ακίνητα που μπορεί να φτάνουν ηλικιακά τα 30+ χρόνια. Μάλιστα όσο παλαιότερη η ηλικία του ακινήτου, συχνά είναι και η επιφάνεια γης που του αντιστοιχεί.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις νεόδμητες κατοικίες στα νότια προάστια. Τα χρόνια της κρίσης δημιούργησαν ένα αρκετά μεγάλο στοκ κατοικιών που δεν έχουν κατοικηθεί και παραμένουν επί μια δεκαετία τουλάχιστον απούλητες. Πολλοί κατασκευαστές βρέθηκαν με την έλευση της κρίσης να έχουν ένα portfolio κτιρίων έτοιμων προς πώληση ή στη φάση της αποπεράτωσης, που έμειναν αδιάθετα στη συνέχεια. Μέσα σε αυτά μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες που θα σας τραβήξουν την προσοχή.

5. Τοποθεσία

Τα νότια προάστια περιλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση με διαφορετικές γειτονιές και μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών και πλεονεκτημάτων.

Ορισμένοι από τους αγοραστές τα προτιμούν για να είναι σε κοντινή απόσταση από τα εμπορικά κέντρα της περιοχής. Άλλοι αγοράζουν για να είναι κοντά στη θάλασσα και προτιμούν τη θέα της. Και μερικοί θέλουν να είναι πιο ψηλά προς το βουνό του Υμηττού και να απολαμβάνουν την ησυχία της περιοχής.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες για να εξετάσετε όταν αγοράζετε ένα σπίτι στα νότια προάστια. Είναι σημαντικό να κάνετε προσεκτικά βήματα για να αποφύγετε τις παγίδες που κοστίζουν σε χρήμα και κόπο.

Θέλετε τη Βοήθεια των Ειδικών;

Αν χρειάζεστε τη βοήθεια ενός μεσιτικού γραφείου στα νότια προάστια με εμπειρία και ειδίκευση, απευθυνθείτε στο RE/MAX Psarris. Θα χαρούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σπίτι των ονείρων σας στην καλύτερη δυνατή τιμή.