Αγορά Κατοικίας – Πώς Θα Αποφύγετε τις Παγίδες;

Αγορά Πρώτης Κατοικίας

Έχετε ψάξει για τo σπίτι των ονείρων σας για μήνες και τελικά το βρήκατε. Αν είστε σαν τους περισσότερους από εμάς, η αγορά κατοικίας που θα κάνετε, θα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή που θα κάνετε ποτέ. Γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ό, τι μπορείτε για το σπίτι που αγοράζετε. Μην γίνεστε τόσο εμμονικοί με την ιδέα ότι δεν βρίσκετε ποτέ το σωστό σπίτι. Αφιερώστε χρόνο για να απαντήσετε σε σημαντικές ερωτήσεις και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας πριν μπείτε μέσα.

Με τη βοήθεια έμπειρων μεσιτών ακινήτων, στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε 5 πράγματα που πρέπει να ερευνήσετε πριν προβείτε στην αγορά κατοικίας.

#1. Λογαριασμοί κοινής ωφελείας

Πριν κάνετε την προσφορά για ένα σπίτι, ζητήστε να δείτε ένα αντίγραφο των λογαριασμών κοινής ωφελείας. Κατά προτίμηση όχι μόνο ένος μήνα, αλλά καλύτερα ενός χρόνου. Ενώ οι ίδιοι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας δεν είναι πιθανό να σας αποτρέψουν από την αγορά σπιτιού, μπορεί να σας δώσουν μια ένδειξη εάν το σπίτι είναι κακώς μονωμένο ή για τα κοινόχρηστα που θα έχετε (σε περίπτωση πολυκατοικίας).

Ψάξτε λίγο πέρα ​​από τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνετε τι είδους ανάγκες το σπίτι έχει. Υποθέτοντας ότι το σπίτι βρίσκεται σε περιοχή που δεν έχετε ξαναζήσει, ρωτήστε για τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για την ύπαρξη δικτύου οπτικών ινών, κ.α.

#2. Σχολικές Υποδομές

Τα σχολεία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά σχολικής ηλικίας, η ύπαρξη σχολείων μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά αν έρθει ο χρόνος να πουλήσετε το σπίτι σας. Το τέλειο σπίτι σε μια σχολική περιοχή που κανείς δεν θέλει να ζήσει θα είναι πάντα μια δύσκολη πώληση

#3. Οδικές Διαδρομές

Η οδήγηση από και προς το σπίτι είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Εάν το να αφήσετε τα παιδιά σας στο σχολείο το πρωί σας προσθέτει 30 επιπλέον λεπτά λόγω της κυκλοφορίας για να φτάσετε στην δουλεία σας, πρέπει να το ξέρετε. Όποια και αν είναι η καθημερινή σας ρουτίνα, δοκιμάστε τη με τη νέα διεύθυνση και βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα από αυτά που μπορείτε να διαχειριστείτε.

#4. Κοιτάξτε το Ιστορικό της Περιοχής

Ζητήστε από τον σύμβουλο ακινήτων σας να αναλύσει τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή. Ιστορικά, η ακίνητη περιουσία είναι μια ισχυρή επένδυση, αλλά αν βρίσκεστε σε μια περιοχή με φθίνουσες αξίες, μην αφήνετε αυτό να το μάθετε μετά την μετακίνηση σας.

#5. Φόροι

Μάθετε τους φόρους ιδιοκτησίας για το συγκεκριμένο ακίνητο. Ρωτήστε τον πωλητή τους φόρου ακίνητης περιουσίας που πληρώνει για αρκετά χρόνια, αν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες online. Είναι σημαντικό επίσης να μπορείτε να δείτε αν οι φόροι παρουσιάζουν τάση αύξησης ή μείωσης τα τελευταία χρόνια.

Σκέφτεστε την αγορά πρώτης κατοικίας;

Όπως φάνηκε από τα προηγούμενα η αγορά ενός σπιτιού είναι μια τεράστια δέσμευση που απαιτεί καλή έρευνα και σκέψη.Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν θα σας αποτρέψουν από την αγορά, αλλά θα σας επιτρέψουν να καταλάβετε καλύτερα το σπίτι που αγοράζετε. Επειδή η αγορά κατοικίας είναι συχνά μια απόφαση ζωής, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πραγματικά όλες τις παραμέτρους της απόφαση σας προτού δεσμευθείτε πλήρως.

Με προσεκτικό σχεδιασμό και χρόνο, καθώς και με τη βοήθεια ενός έμπειρου συμβούλου ακινήτων, θα είστε σε θέση να κάνετε την πιο συμφέρουσα επιλογή.

Στη συνέχεια θα σας περιγράψουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν ετοιμάζεστε για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Καθορίστε τα Χρήματα που Θέλετε να Διαθέσετε

Η Αττική και ειδικά τα νότια προάστια της είναι γεμάτα από ακίνητα όλων των μορφών και μεγεθών, σε διαφορετικές τοποθεσίες, που ταιριάζουν σε κάθε προϋπολογισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθορίσετε το πόσο που μπορείτε να διαθέσετε πριν ψάξετε για το ιδανικό σας σπίτι.

Το πρώτο σας βήμα είναι να ελέγξετε τα οικονομικά σας και να μετρήσετε αν θα χρειαστεί να πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο. Εάν το κάνετε, θα χρειαστεί να οργανώσετε μια συνάντηση με την τράπεζά σας, για να συζητήσετε το όριο του ποσού που μπορείτε να δανειστείτε, το οποίο συνήθως καθορίζεται βάσει του μισθού σας ή του εισοδήματος σας, εάν αγοράζετε από κοινού με τον σύντροφο ή σύζυγο σας. Δείτε αν το ύψος της δόσης του δανείου θα είναι τέτοιο ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε σε λογικά πλαίσια το επίπεδο ζωής που έχετε τώρα, χωρίς να έχετε καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του.

Εξετάστε τις άλλες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν, όπως τα κόστη μεταβίβασης και τις ενδεχόμενες ανάγκες για ανακαίνιση.

Μόλις έχετε την πλήρη εικόνα, μην ξεχνάτε επίσης να λάβετε υπόψη οποιαδήποτε άλλα έξοδα, όπως επίπλωση ή συμβολαιογραφική πράξη και τέλη χαρτοσήμου που μπορεί να επηρεάσουν το ποσό που θα απαιτηθεί να ξοδέψετε για να γίνει το ακίνητο δικό σας.

Καθιέρωση τόσο της «επιθυμητής λίστας» όσο και της «λίστας αναγκών»

Αυτό που θέλουμε και αυτό που χρειαζόμαστε σε μια ιδιοκτησία μπορεί συχνά να διαφέρει. Παρόλο που μπορεί να θέλετε πέντε υπνοδωμάτια και θέα στη θάλασσα, ίσως χρειαστείτε μόνο τρία υπνοδωμάτια σε ένα σπίτι, όπου μια βολική τοποθεσία για τη μετακίνηση σας είναι πιο σημαντική από την θέα.

Καταγράφοντας τόσο τη λίστα των επιθυμιών σας όσο και τη λίστα των αναγκών για το νέο σας σπίτι, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να περιγράψετε ακριβώς αυτό που ψάχνετε στον μεσίτη ακινήτων. Αυτό θα τον βοηθήσει να ξέρει τις ελάχιστες απαιτήσεις σας και να σας βρει κατοικίες που συνδυάζουν τα θέλω και τα πρέπει σας.

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία

Μόλις μειώσετε τον κατάλογο των πιθανών για αγορά κατοικίας ακινήτων, είναι πλέον καιρός να εξετάσετε λεπτομερέστερα την τοποθεσία του καθενός.

Με βάση τις παρούσες περιστάσεις και τα μελλοντικά σας σχέδια, πόσο καλά συνδέεται κάθε σπίτι με την οικογένεια, τους φίλους, τα σχολεία, την εργασία και ούτω καθεξής; Η τοποθεσία είναι ήσυχη; Προσφέρει επαρκή χώρο στάθμευσης ή άλλες ανέσεις; Κάθε μία από αυτές τις σκέψεις θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα στο σπίτι των ονείρων σας σήμερα, και τι θα είναι το σπίτι των ονείρων σας στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, χρειάζονται κατά μέσο όρο επισκέψεις σε 11 διαφορετικά ακίνητα για να βρεθεί το τέλειο σπίτι. Εάν έχετε δει περισσότερα από αυτό ίσως πρέπει να επανεξετάσετε τι πραγματικά ψάχνετε και να καθορίσετε από την αρχή τα κριτήρια σας. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Κάντε μια προσφορά

Όταν βρείτε την ιδανική για αγορά πρώτη κατοικία σας, πρέπει να την κάνετε δική σας. Εκτός από την τιμή που προτείνεται από τον πωλητή του ακινήτου, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τις τιμές άλλων παρόμοιων ακινήτων στην περιοχή με τη βοήθεια του μεσίτη ακινήτων που συνεργάζεστε.

Λαμβάνοντας υπόψη τον προϋπολογισμό σας, μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε μια εύλογη προσφορά για το ακίνητο και να διαπραγματευτείτε. Μόλις εσείς και ο πωλητής έχετε συμφωνήσει για την τιμή αγοράς, θα ορίσετε την ημερομηνία των συμβολαίων, αφού προηγηθεί ο τυπικός έλεγχος του ακινήτου και η προετοιμασία τους.

Υπογραφή των Συμβολαίων

Μετά από όλα το σχεδιασμό, τις λίστες, την αναζήτηση και τον έλεγχο, επιτέλους μπορείτε να υπογράψετε τα συμβόλαια αγοράς κατοικίας και να γίνεται επίσημα ο ιδιοκτήτης σπιτιού.

Μόλις η μεταβίβαση καταχωρηθεί στο Υποθηκοφυλακείο, τα κλειδιά είναι δικά σας, και είστε σε θέση να αρχίσετε να διαμορφώνετε αυτό το σπίτι στο σπίτι των ονείρων σας!