Χρυσή Βίζα και AirBnb Αλλάζουν την Αγορά Ακινήτων

AirBnb και Χρυσή Βίζα βάζουν φωτιά στην ελληνική αγορά ακινήτων

Δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για μεγάλη κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αλλαγές που αποδίδονται περισσότερο στη «χρυσή βίζα» και στο ενδιαφέρον για ενοικίαση μέσω Airbnb.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει, ειδικά με τις εκλογές στον άμεσο ορίζοντα της, για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί το γεγονός ότι παρά το τέλος των μνημονίων πολλοί Έλληνες ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα πολλοί από αυτούς σκέφτονται την πώληση ακινήτου ως λύση για να ξεφύγουν από την υπερφορολόγηση.

Το ενδιαφέρον για τη Χρυσή Βίζα

Η μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο μοναδικός λόγος που όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας προσφέρει πολύ ευνοϊκούς όρους για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ελκυστικό και για το λόγο ότι δεν προβλέπεται ελάχιστος χρόνος διαμονής στη χώρα ενώ υπάρχει γενναιόδωρη ρύθμιση για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Επίσης είναι το φθηνότερο του είδους του», γιατί στην Ελλάδα αρκεί η αγορά ακινήτου αξίας 250.000 για πενταετή καταρχήν βίζα. Σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία το αντίστοιχο ξεκινά από τις 350.000 και φτάνει έως τις 500.000 ευρώ.

Πολλοί ξένοι επενδυτές ακινήτων βλέπουν το ελληνικό real estate  «ως το κλειδί για την ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ». Από το 2013 πολίτες χωρών εκτός ΕΕ έχουν επενδύσει στην αγορά περισσότερο από ένα δις ευρώ. Ίσως αυτό το ποσό να μην έχει σώσει την χειμάζουσα ελληνική οικονομία, αλλά σίγουρα δίνει μια ανάσα στην πολύπαθη αγορά ακινήτων.

Η άνθηση της μίσθωσης μέσω Airbnb

Το κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από κατοίκους και οικογένειες. Τα ενοίκια είχαν πέσει πολύ χαμηλά και η εικόνα παρακμής στοίχειωνε ακόμα και κεντρικούς δρόμους.

Η αντιστροφή άρχισε όταν στην εξίσωση μπήκε το AirBnB. Σιγά άρχισαν οι ανακατασκευές μικρών κτιρίων και η μετατροπή τους σε hostel και οι  ανακαινίσεις κατοικιών με σκοπό την βραχυχρόνια ενοικίαση. Αυτό έδωσε την ευκαιρία για νέα καταστήματα εστίασης και εμπορικά μαγαζιά. Πλέον σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές των ενοικίων φτάνουν  πάλι τα επίπεδα προ κρίσης επίπεδα.

Ακόμα και συνοικίες της Αθήνας που ήταν μέχρι πρότινος μάλλον παραμελημένες γνωρίζουν πλέον απρόβλεπτη ανάπτυξη. Στα Πετράλωνα και το Κουκάκι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ενοίκια αυξήθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο κατά 35%. Μόνον στην Αθήνα νοικιάζονται μέσω του AirBnb πάνω από 12.000 διαμερίσματα. Σε όλη τη χώρα το νούμερο είναι πάνω από 50.000.

Η άλλη όψη του νομίσματος στην αγορά ακινήτων

Υπάρχει βέβαια και η σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης: η άνοδος της ζήτησης και των τιμών  στην αγορά ακινήτων προκαλεί ανησυχία στους ενοικιαστές. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια της ελληνικής οικονομίας, η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένει πολύ περιορισμένη. Ο αριθμός εκείνων που «εκτοπίζονται» από κεντρικές γειτονιές της πόλης γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια μεγαλώνει. Σαν αποτέλεσμα μεγαλώνει  και η δυσαρέσκεια έναντι του Airbnb που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος αυτής της εξέλιξης.