Οι Κορυφαίες Ευκαιρίες Real Estate στον Κόσμο

Οι Τάσεις της Αγοράς Ακινήτων

Με τα επιτόκια να αυξάνονται, η αγορά ακινήτων αναμένεται να κατεβάσει ρυθμούς το 2019. Όμως, σύμφωνα με ειδικούς του real estate,  θα παραμείνει ελκυστική σε κάποιες αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Η αγορά ακινήτων της Γερμανίας

Στην Ευρωζώνη, η αγορά ακινήτων θα είναι ανεβασμένη σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Αυτό σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση μια ένωσης μεσιτών ακινήτων.

Η Γερμανία προσφέρει «προσιτή χρηματοδότηση, σταθερή οικονομία, αύξηση του πληθυσμού και ασφαλή επενδυτική διαδικασία. Όλα αυτά την κάνουν να θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», αναφέρει η έκθεση.

Η Χρυσή Βίζα δίνει ώθηση σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος προσφέρουν κάτι άλλο. Ιθαγένεια. «Παρά τη χαλάρωση των capital controls, οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα, ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές», λέει η μεσίτρια ακινήτων Ελευθερία Σταυρακάκη. «Οι περισσότεροι αγοραστές ακινήτων είναι αλλοδαποί, κυρίως Κινέζοι, που αγοράζουν ακίνητα για το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα (Golden Visa). «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους ξένους επενδυτές ακινήτων κάνουν αγορές στην Ελλάδα άνω των 250.000 ευρώ. Αυτό έχει στρέψει πολλούς Έλληνες ιδιοκτήτες που υποφέρουν από τους φόρους να στραφούν στην πώληση ακινήτου σε ξένους αγοραστές.

Παράγοντες Ανησυχίας

Ακόμη κι έτσι, οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, ακόμη και για τα πιο ελκυστικά ακίνητα. «Πρέπει να είμαστε λίγο ανήσυχοι καθώς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ομαλή άνοδος των επιτοκίων και οι ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να τεστάρουν την αντίδραση των αγορών», λένε πηγές της αγοράς ακινήτων. «Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχασε μέρος της δυναμικής της, με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,0% για το 2018 και 1,8% για το 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών «.

Οι επενδυτές σε ευρωπαϊκά ακίνητα πρέπει επίσης να προσέχουν το Brexit. Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης από την Ιταλία, το Brexit και τη χαμηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Η διαφορετική περίπτωση των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η αγορά ακινήτων θα είναι ζεστή σε συγκεκριμένους τομείς που σχετίζονται με τη βιομηχανία: αποθήκες, εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης και συνεργατικούς χώρους (co-working spaces). Οι τιμές των αποθηκών τόσο για πώληση όσο και για ενοικίαση θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης για αποθήκευση και του χαμηλού διαθέσιμου αποθέματος.

Υπάρχουν τρεις παράγοντες πίσω από αυτή την τάση. Ένας από αυτούς είναι οι δασμοί. «Η αύξηση των δασμών στις εισαγωγές πιέζουν περισσότερο την κατασκευαστική δραστηριότητα να γίνει στις ΗΠΑ», σημειώνει.

Στη συνέχεια, υπάρχουν on-line πωλήσεις. Η γενική αύξηση σε ετήσια βάση των online αγορών έχει ανεβάσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που χρειάζονται χώρο για αποθήκες. Και τρίτον, υπάρχει ακόμη ζήτηση για παραδοσιακή αποθήκευση.

Co-Working Spaces

Εν τω μεταξύ, οι νέες τεχνολογίες θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για έναν διαφορετικό χώρο γραφείων. «Καθώς η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται και παρέχει ευκολία στην εργασία εν κινήσει, ο σταθερός χώρος γραφείου μπορεί να αρχίσει να αποτελεί περιττό κόστος», εξηγεί. «Ο κοινόχρηστος χώρος θα γίνει τάση και σπουδαία επιλογή για τον νέο επιχειρηματία.»

Υποβοηθούμενη Διαβίωση

Από την άλλη η δημογραφική γήρανση θα αυξήσει τη ζήτηση για την υποβοηθούμενη διαβίωση. Οι βοηθητικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και τα παλαιότερα συγκροτήματα για τους άνω των 65 θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση, λόγω των baby boomers που γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964 και τώρα συνταξιοδοτούνται.