Σε Άνοδο η Αγορά Ακινήτων το 2018

Σε άνοδο η αγορά ακινήτου

Σε φάση ανάκαμψης έχει εισέλθει η αγορά ακινήτου, με τις τιμές πώλησης το 2018 να παρουσιάζουν αύξηση 7,3%, μετά τη μακροχρόνια ύφεση που έπληξε τη χώρα . Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στον τουριστικό τομέα, το μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους  επενδυτές (κυρίως Κινέζους) για την απόκτηση της Golden Visa, αλλά και την άνοδο του τουρισμού μέσω AirBnB.

Σύμφωνα με τα στοιχειά του μεσιτικού γραφείου στον Άλιμο της RE/MAX, αλλά και την επίσημη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνεται η θετική στροφή των επενδυτών ως προς την αγορά ακινήτου. Σε αντίστοιχη αναφορά του πέρυσι, το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Psarris είχε επισημάνει τάσεις ανόδου στις πωλήσεις ακινήτων στα νότια προάστια .

Έλλειψη Νέων Ακινήτων

Ιδιώτες και επενδυτικές εταιρείες έχουν πλέον τοποθετήσει στην πρώτη θέση των επενδυτικών τους επιλογών το ακίνητο. Όσο φαίνεται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα, τόσο περισσότερο Έλληνες και ξένοι επενδυτές αναζητούν να καρπωθούν τα μελλοντικά οφέλη από την αγορά ακινήτου σήμερα σε χαμηλές ακόμα τιμές.

Μάλιστα παρατηρείται το παράδοξο -ιδιαίτερα στον τομέα των κατοικιών- να υπάρχει έλλειψη νέων κτιρίων που να πληρούν τις προδιαγραφές των επενδυτών. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η οικοδομική δραστηριότητα είχε σχεδόν μηδενιστεί τα τελευταία 8 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές στοκ ακινήτων.

Ο Ρόλος του Airbnb

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει και οι αυξημένες αποδόσεις από τις μισθώσεις κυρίως μέσω AirBnb. που πλέον έχουν εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας τα τελευταία χρόνια. Τα ακίνητα που μπορούν να ενοικιαστούν μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας βρίσκονται  πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Αυτό έχει να κάνει με την υψηλή απόδοση και των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν έναντι της παραδοσιακής ενοικίασης.

Πωλήσεις Ακινήτων Νότια Προάστια

Όσον αφορά στην πώληση κατοικιών στα νότια προάστια, παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι στην υπόλοιπη Αττική, με εξαίρεση ίσως μόνο την περιοχή του κέντρου. Οι αγοραστές, κυρίως Κινέζοι επενδυτές ακινήτων, αναζητούν κτίρια (γραφείων και κατοικίες) ώστε να εκμεταλλευτούν μελλοντικές υπεραξίες από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Ποντάρουν στο ότι η δημιουργία της αθηναϊκής Ριβιέρας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, θα δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στις τιμές ενοικίασης των κατοικιών και των γραφείων.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα μεταχειρισμένα ακίνητα το 2018 σημειώθηκε αύξηση τιμών 6,9%, ενώ στα νέοδμητα ακίνητα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 10,7%.