Τα Γκαζάκια Είναι Ασφαλή για Χρήση από τους Καταναλωτές

Γιατί τα Φιαλίδια Υγραερίου Είναι ασφαλή για χρήση

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google με όρους όπως: «γκαζάκια διαρροή» ή «γκαζάκια ατυχήματα», θα φέρει στην οθόνη σας αρκετές ειδήσεις όπου τα φιαλίδια υγραερίου ενοχοποιούνται για οικιακά ατυχήματα. Βέβαια το ίδιο θα συμβεί αν αναζητήσουμε ειδήσεις που σχετίζονται με ατυχήματα που με μπαταρίες κινητών τηλεφώνων ή καυστήρες πετρελαίου. Για αυτά όμως δεν έχει αναπτυχθεί μια αρνητική εικόνα, όπως για τα γκαζάκια υγραερίου που οι περισσότεροι έχουμε στις κουζίνες μας.

Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των φιαλιδίων υγραερίου, απευθυνθήκαμε στον κ. Γεώργιο Χατζηγεωργίου, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Hellas Gas. Ο κ. Χατζηγεωργίου με εμπειρία 50 χρόνων στον κλάδο είναι ο ειδικός που θα μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε την αλήθεια από τους λογής λογής μύθους, που ενοχοποιούν τα φιαλίδια υγραερίου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου μας υποδέχτηκε στο χώρο του εργοστασίου της Hellas Gas στην περιοχή Άρμα Θηβών. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς η Hellas Gas κατασκευάζει από το 2003 ασφαλή γκαζάκια για οικιακή χρήση, που εξάγει σε τρεις ηπείρους. Είδαμε βήμα βήμα όλη τη διαδικασία παραγωγής τους από υπερσύγχρονα μηχανήματα ρομποτικής τεχνολογίας, που εγγυώνται την ασφάλεια τους.

Η συζήτηση που επακολούθησε ήταν πολύ διαφωτιστική για το κατά πόσο κινδυνεύουμε από τη χρήση υγραερίου ή αν τελικά υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από αυτό.

Κύριε Χατζηγεωργίου να σας ευχαριστήσουμε καταρχήν που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας. Η πρώτη ερώτηση μας είναι γιατί συμφέρει να χρησιμοποιούμε γκαζάκια υγραερίου;

Και εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεδιαλύνω κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τα φιαλίδια υγραερίου ή αλλιώς γκαζάκια όπως τα ξέρει ο πολύς κόσμος. Θέλω λοιπόν να τονίσω ότι τα γκαζάκια υγραερίου προσφέρουν φτηνή ενέργεια, σε κάθε σημείο, με τρόπο εύχρηστο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Πόσο επικίνδυνο είναι το υγραέριο ειδικά σε σχέση με άλλα καύσιμα;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα καύσιμα. Αν γίνεται σωστή και προσεκτική χρήση του, ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους και αυξάνουμε τα οφέλη του.
Η παραμικρή διαρροή από τα φιαλίδια υγραερίου γίνεται εύκολα αντιληπτή με την χαρακτηριστική οσμή του. Το υγραέριο διασκορπίζεται γρήγορα στον αέρα σε περίπτωση διαρροής. Αντίθετα τα υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) σε περίπτωση διαρροής παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον χώρο, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο. Και η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται αντιληπτή μόνο αφού μας «χτυπήσει» το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για τη διαρροή ρεύματος υπάρχει η ασφάλεια στον πίνακα. Για τα φιαλίδια υγραερίου τι υπάρχει;

Και για το υγραέριο υπάρχουν ανιχνευτές διαρροής υγραερίου. Μπορείτε να τους τοποθετήσετε στο χώρο σας (ειδικά σε επαγγελματικούς χώρους που γίνεται συνεχής χρήση) κοντά στις συσκευές του υγραερίου. Αυτοί οι ανιχνευτές ενεργοποιούνται με μικρές ποσότητες υγραερίου (πολύ πιο κάτω από το όριο επικινδυνότητας), ειδοποιούν ηχητικά και συγχρόνως διακόπτουν την παροχή υγραερίου.

Μπορεί να γίνει αναρρόφηση στα γκαζάκια και έκρηξη;

Σε καμία περίπτωση γιατί τα φιαλίδια υγραερίου έχουν πάντα μεγαλύτερη πίεση (ή ίση) από την ατμοσφαιρική και δεν μπορεί να γίνει αναρρόφηση. Για να υπάρχει φλόγα πρέπει να υπάρχει μίξη υγραερίου και αέρας και μάλιστα σε σωστή αναλογία (2-10 % αεριού στον αέρα). Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στα γκαζάκια, σε μεγαλύτερα φιαλίδια υγραερίου ή στις μεγάλες φιάλες.

Μπορεί να είναι το φιαλίδιο υγραερίου τοποθετημένο σε πλάγια θέση στο ντουλάπι;

Όχι σε καμία περίπτωση. Το φιαλίδιο υγραερίου πρέπει να είναι πάντα σε όρθια θέση όταν λειτουργεί για να μπορεί το υγραέριο να βγαίνει σε αέρια μορφή

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε διαρροή υγραερίου;

Τα βήματα είναι απλά, αλλά πρέπει να τηρηθούν με «θρησκευτική ευλάβεια» για να αποφευχθεί το ατύχημα:

  1. Κλείνετε τον διακόπτη στη συσκευή του υγραερίου.
  2. Ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να υπάρξει ροή καθαρού αέρα στο χώρο.  
  3. Δεν ενεργοποιείτε καμία ηλεκτρική συσκευή για να υπάρξει η πιθανότητα να προκληθεί πυρκαγιά από κάποιο σπινθήρα. Αυτό ισχύει και για τα φώτα που υπάρχουν στο χώρο.
  4. Κλείνετε το γενικό διακόπτη του ρεύματος.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αναπτήρα ή άλλη φλόγα για να δούμε που υπάρχει η διαρροή. Το καλύτερο μέσο είναι ένα ειδικό σπρέι διαρροών ή σαπουνάδα.
  6. Αν δεν αποκαταστήσετε τη διαρροή καλέσετε τον υπεύθυνο τεχνικό σας.

Πόσο ασφαλείς είναι οι συσκευές υγραερίου που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο;

Σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά και τροφοδοτούνται με φιαλίδια υγραερίου έχουν πιστοποίηση ποιότητας CE με ασφαλιστικές δικλίδες, που τις κάνουν απόλυτα ασφαλείς όταν γίνεται χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

Στην Hellas Gas διαθέτουμε 3 πιστοποιητικά από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές ελεγκτικές αρχές. Επίσης επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα και την καινοτομία ώστε να είμαστε πάντα στην αιχμή των εξελίξεων.

H εταιρεία μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, κατασκεύασε και διαθέτει στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, τα νέα φιαλίδια υγραερίου (γκαζάκια) με την πατενταρισμένη εσωτερική βαλβίδα αποφυγής διαρροών (No Leak Valve). Η βαλβίδα ενεργοποιείται αυτόματα και περιορίζει τη διαρροή υγραερίου σε περίπτωση που το φιαλίδιο δεν τοποθετηθεί σωστά στην συσκευή.