Η Πανδημία Έφερε Μείωση στις Ξένες Επενδύσεις σε Ακίνητα
Μείωση της τάξεως του 7,3% σημείωσαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς περιορίστηκαν σε 214 εκατ. ευρώ, από 230,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Νομισματική Πολιτική, που δημοσιεύθηκε χθες. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2020 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων περιορίστηκαν σε 875 εκατ. ευρώ, από 1,45 δισ. ευρώ το 2019.
Ωστόσο η επίδοση αυτή, όπως και η αντίστοιχη του φετινού πρώτου τριμήνου, θεωρείται λίαν ικανοποιητική, αν συνυπολογιστεί η επίδραση της πανδημίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στην έκθεσή της η ΤτΕ κάνει λόγο για σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων, καθώς τα νέα έργα υποδομής, όπως το μετρό (γραμμή 4) και η επένδυση στο Ελληνικό, πρόκειται να διαφοροποιήσουν άρδην το σκηνικό. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών θα οδηγήσει πιθανώς στη χωρική και ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης, ενώ τα δρομολογημένα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση μετατόπισης και ανάδειξης νέων αγορών ενδιαφέροντος».
Μεταξύ αυτών, όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες αναλύσεις της η ΤτΕ, περιλαμβάνονται τα νότια προάστια και γενικότερα το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, καθώς η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να πυροδοτήσει έντονη ζήτηση για κατοικίες, τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Αντίστοιχα, η σύνδεση του πλέον πυκνοκατοικημένου τμήματος του κέντρου της Αθήνας με το μετρό (π.χ. Κυψέλη, Εξάρχεια, Γαλάτσι, Γκύζη κτλ.) αναμένεται να προσφέρει ώθηση και στη συγκεκριμένη περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η στροφή στην τηλεργασία μεταφράζεται στην ανάγκη αγοράς ή ενοικίασης κατοικιών μεγαλύτερης επιφάνειας, με καλές τηλεπικοινωνιακές παροχές/συνδέσεις. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάλυση της ΤτΕ και στη γραφειοκρατία που συχνά φρενάρει την επένδυση σε ακίνητα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «προκειμένου να διασφαλιστούν οι βέλτιστοι ρυθμοί αποκατάστασης και ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων».