Το Μαγειρευτό Φαγητό Ωφελεί την Υγεία μας

Τα Οφέλη του Μαγειρευτού Φαγητού

Τρώγοντας μαγειρευτό φαγητό αποφεύγουμε τις περιττές θερμίδες και μειώνουμε τον κίνδυνο της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 κατά 15%. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας, η οποία προωθεί την κατανάλωση σπιτικών φαγητών και την αποφυγή των πρόχειρων τροφών.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Harvard School of Public Health προχώρησαν σε σχετική μελέτη, παρακολουθώντας την υγεία 100.000 ενηλίκων (γυναίκες και άνδρες) έως 26 ετών και τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τον τρόπο ζωής τους και τα γεύματα που επιλέγουν να τρων σε καθημερινή βάση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το περιοδικό Plos Medicine αναφέρει πως οι άνθρωποι που έτρωγαν μαγειρευτό φαγητό εκτός του ότι ήταν πιο αδύνατοι από όσους επέλεγαν το πρόχειρο φαγητό, έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ κατανάλωναν λιγότερα αναψυκτικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, μεταξύ άλλων έδειξαν πως οι άνθρωποι που επιλέγουν να τρώνε μαγειρευτό φαγητό είναι πιο αδύνατοι από τους συμμετέχοντες που τρώνε φαγητό από έξω. Επιπλέον οι άνθρωποι που τρώνε μαγειρευτό φαγητό δεν καταναλώνουν τόσα αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά συγκριτικά με εκείνους που προτιμούν φαγητό από έξω.

Επίσης η έρευνα έδειξε πως το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να μας κρατήσει σε καλό βάρος για τον οργανισμό μας, ενώ το μαγείρεμα από το μηδέν με την αποφυγή συσκευασμένων τροφών και διάφορων άλλων συντηρητικών μειώνει κατά 15% την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Αποδείχτηκε επίσης πως όσα περισσότερα γεύματα καταναλώνουμε από το σπίτι, τόσο μειώνουμε τους κινδύνους της υγείας μας, οι οποίοι πηγάζουν από τη διατροφή μας.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που επέλεγαν σπιτικά φαγητά τα οποία προωθούσαν την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού, και τα κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, δηλαδή 5-7 γεύματα την εβδομάδα, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν μαγειρευτό φαγητό μόνο 2 φορές την εβδομάδα.

Οι γυναίκες που είχαν την τάση να τρώνε υγιεινά, ασκούνταν περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ενώ ακόμη και οι άνδρες που έτρωγαν σπιτικό φαγητό, επέλεγαν περισσότερο τα τηγανιτά και ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Το μαγειρευτό φαγητό ωφελεί

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Geng Zong, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα λέει: “Το μαγείρεμα από το μηδέν πρέπει να είναι η καλύτερη επιλογή και να ενθαρρύνεται ιδιαίτερα”.

Οι ερευνητές σημειώνουν: “Η έξοδος για φαγητό γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε πολλές χώρες. Τα παρασκευασμένα απ’ έξω φαγητά είναι συνήθως πλούσια σε ενέργεια και λίπος, αλλά χαμηλά σε ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη C και ο σίδηρος. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, οι ενέργειες που απαιτούνται είναι να ενθαρρύνουμε το μαγείρεμα στο σπίτι και η βελτίωση της ποιότητας των φαγητών που παρασκευάζονται έξω από το σπίτι, για να διευκολυνθεί η πρόληψη του διαβήτη”.