Τι Ψάχνουν Κινέζοι Αγοραστές Ακινήτων στην Ελλάδα;

Η απόβαση που κάνουν οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυξήθηκε δε θεαματικά στο τέλος του 2017 και τις αρχές του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece.

Χρειάζεται να  ξεχωρίσουμε σε δυο κατηγορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα. Η πρώτη αφορά τους ιδιώτες επενδυτές και η δεύτερη τα επενδυτικά fund μαζί με τους μεσίτες ακινήτων.

Κοινό μυστικό στους μεσιτικούς κύκλους της Αθήνας είναι ότι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τις συγκρατούν ακόμη ψηλά οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων. Και αυτό γιατί αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ για να λάβουν την άδεια παραμονής, την λεγόμενη «χρυσή βίζα» που τους ανοίγει τις πόρτες εισόδου στην ΕΕ.

Χρυσή Βίζα: Προϋποθέσεις

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα Golden Visa Greece (Χρυσή Βίζα) εισήχθη με τον Νόμο 4146/2013. Αφορά στη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία .Το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι 250.000.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν χορηγηθεί πάνω από 2.000 άδειες παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα. Οι περισσότερες έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους πολίτες, ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι και οι Ουκρανοί.

Το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Μάλτα με 275.000 μέχρι 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Κύπρος με 300.000 ευρώ για αγορά.

Γιατί Προτιμούν την Ελλάδα οι Κινέζοι Αγοραστές Ακινήτων

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον Κινέζο επενδυτή είναι πάρα πολλοί (το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία) τη στιγμή που ο ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος κ.α. είναι μεγάλος.

Παρότι κάποιοι Κινέζοι θέλουν να αγοράσουν μια κατοικία ως επένδυση, και δεν σκοπεύουν να ζήσουν εκεί, οι περισσότεροι αγοράζουν ακίνητα για προσωπική χρήση ή για να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Ευρώπη. Άλλωστε η Ελλάδα είναι, η μόνη χώρα που δεν απαιτεί στη συνέχεια ελάχιστη παραμονή των κατόχων των χρυσών αδειών παραμονής .

Το Προφίλ του Κινέζου Επενδυτή

Για τους luxury Κινέζους επενδυτές ακινήτων οι αρχικές επιλογές τους είναι χώρες όπως ο Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία. Η Ελλάδα όμως μπορεί να παίξει  πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της και του κλίματος.

Στα πλεονεκτήματά μας συμπεριλαμβάνεται ο νόμος για την visa που προσφέρεται σε πολίτες τρίτων χωρών (και μάλιστα σε τρεις γενεές εντός της οικογενείας) έπειτα από την αγορά ακινήτου αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω.

Ακόμη, οι τιμές στην Ελλάδα είναι πλέον ελκυστικές και αυτό το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι που κάνουν τις συγκρίσεις με άλλες χώρες. Εξάλλου, οι τιμές των κατοικιών στον ευρωπαϊκό Νότο είναι ελκυστικές σε σχέση με την Κίνα. Με 300.000 ευρώ, κάποιος μπορεί να αγοράσει μια βίλα 200 τ.μ. με θέα στη θάλασσα, την ώρα που με το ίδιο ποσό αγοράζει μόνο  ένα διαμέρισμα 68 τ.μ. στο κέντρο της Σαγκάης.

Τι Αγοράζουν οι Κινέζοι;

Ακριβά σπίτια στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι Κινέζοι. Προτιμούν μικρές κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά με θέα και στα πέριξ της Ακρόπολης, είτε μεγάλες πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια. Το τελευταίο καιρό μάλιστα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την Σαντορίνη.

Ωστόσο, είναι δύσκολοι πελάτες και προσεκτικοί, ψάχνουν πολύ το ακίνητο πριν το αγοράσουν παρότι δεν θα μείνουν και εμπιστεύονται δύσκολα.