Βόλτα στα Πετράλωνα για Χαλάρωση και Καλό Φαγητό

Καλό φαγητό στα Πετράλωνα

Τα Πετράλωνα έχουν πολλά καλά, με πρώτο και σημαντικότερο ότι σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Κάθε επίσκεψη στη περιοχή είναι σαν μια βουτιά στο χωροχρόνο. Μπορεί να πει κανείς ότι παραπέμπουν σε μια παλιά γειτονιά, που φιλοξενούν μέρη με τον αέρα του κλασσικού. Περπατώντας στα στενά των Πετραλώνων έχεις την αίσθηση ότι θα βρεις φίλους που θα μπορέσεις να πεις μια κουβέντα στα όρθια. Ή να πιεις ένα χαλαρό καφέ χωρίς να νιώθεις ότι είσαι στο κέντρο της πόλης. Για πολλούς όμως, τα Πετράλωνα τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτιστεί με κάτι ακόμα: το καλό φαγητό.

Ρώτησα πρόσφατα σε μια παρέα: «Που θα πάμε για καλό φαγητό ;». Εκεί η ομόφωνη απάντηση των υπόλοιπων ήταν «Καλό φαγητό μόνο στα Πετράλωνα».  Η επόμενη ερώτηση μου βγήκε σχεδόν αυτόματα: «Ξέρετε κάποιο εστιατόριο με μαγειρευτά φαγητά;».

Βλέπετε τα τελευταία χρόνια με τον ορυμαγδό των fast food και των ξενόφερτων κουζινών κάθε είδους, έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει καλό σπιτικό φαγητό. Μπέργκερ, hot dog, σουβλάκια, sushi, κινέζικο, ινδικό, έχουν παραγκωνίσει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τα μαγειρευτά φαγητά που θυμίζουν μαμά και πατρικό σπίτι.

Καλό φαγητό στα Πετράλωνα

Αυτό λοιπόν το συνδυασμό γνώρισα ένα μεσημέρι καθημερινής μετά τη δουλειά: μαμαδίστικο καλό φαγητό στα Πετράλωνα.

Οι συνάδελφοι μου είπαν πως πάμε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που φανταζόμουν. Και είχαν δίκιο. Είχα πλάσει στο μυαλό μου ένα μικρό κουτούκι, σκοτεινό με μικρά τραπέζια. Ούτε κατά διάνοια. Μόλις κατεβήκαμε από τον ηλεκτρικό στο σταθμό των κάτω Πετραλώνων φάτσα απέναντι μας περίμενε «Ο Πεζόδρομος στα Πετράλωνα». Ένα κανονικό εστιατόριο, με ωραία ατμόσφαιρα, άνετο και πολύ παρεϊστικό.

Παραγγείλαμε μαγειρευτά της ημέρας. Γεμιστά, σουπιές με σπανάκι και φασολάκια. Θεέ μου πόσο μου είχαν λείψει τα γεμιστά της γιαγιάς στο χωρίο με φρέσκα λαχανικά από τον κήπο της. Ο Πεζόδρομος στα Πετράλωνα όμως φρόντισε να μου επαναφέρει τις ευχάριστες αναμνήσεις της με ένα ολόφρεσκο πιάτο γεμιστά με ρύζι  μαγειρεμένα λίγη ώρα πριν φτάσουμε.

Κάτσαμε πολλή ώρα, μας έπιασε σχεδόν βράδυ στον Πεζόδρομο. Η ωραία οικογενειακή αύρα του μαγαζιού και το εξαιρετικό service έκαναν την ώρα να περάσει πολύ ευχάριστα. Ειδικής μνείας αξίζουν οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού: ο Θωμάς και οι γιοί του, που σε προσέχουν σαν να είσαι ο πιο διάσημος πελάτης τους.

Φεύγοντας και γυρνώντας σπίτι είχα μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα, σαν αυτή η βουτιά στο χωροχρόνο να με πήγε πίσω στα παιδικά μου χρόνια..

Αντί επιλόγου

Για να είμαι σωστός μια βόλτα στα Πετράλωνα δεν είναι μόνο φαγητό. Σε καμία περίπτωση. Απλά στο δικό μου μυαλό μια παραδοσιακή γειτονιά όπως τα Πετράλωνα πρέπει να έχει πάντα  και το ανάλογο φαγητό. Άλλωστε το καλό φαγητό είναι μέρος της κουλτούρας μας και του θυμικού μας σαν λαός.