Έξυπνοι Τρόποι Συσκευασίας Τροφίμων

Συσκευασία τροφίμων

 

 

Σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της χάρτινης συσκευασίας τροφίμων έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες. Αρκεί να σκεφτούμε πως ήταν (ή δεν ήταν) οι συσκευασίες στα παιδικά μας χρόνια. Ή ακόμα πιο πίσω παρατηρώντας κινηματογραφικές ταινίες των πρώτων δεκαετιών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τρόφιμα πρόχειρα συσκευασμένα σε χάρτινες συσκευασίες, χωρίς αναγραφή των συστατικών ή των κινδύνων από αλλεργιογόνα στοιχεία.

Ευτυχώς για εμάς σήμερα επιλογές των εργοστασίων παραγωγής, αλλά ακόμα και των επιχειρήσεων εστίασης είναι άπειρες. Και το ακόμα καλύτερο είναι πως οι συσκευασίες των τροφίμων βελτιώνονται όλο και περισσότερο με έμφαση πλέον στην προστασία και τη βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Έξυπνοι τρόποι συσκευασίας τροφίμων

Για τρόφιμα όπως ο αλεσμένος καφές ή οι συσκευασμένες ελιές, συχνά επιλέγεται συσκευασία σε κενό αέρα. Εκεί το προϊόν συσκευάζεται είτε σε αλουμίνιο, είτε σε πλαστικό και αφαιρείται το μεγαλύτερο ποσοστό αέρα. Ως αποτέλεσμα το προϊόν διατηρείται φρέσκο, ασφαλές και παράλληλα δεν χάνει το άρωμά του.

Η συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας ή ΜΑΡ (Modified atmosphere packaging) βασίζεται στην τροποποίηση των αερίων με τα οποία έρχεται το τρόφιμο σε επαφή, μέσα στη συσκευασία. Έτσι λοιπόν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αντικαθίσταται με κάποιο αέριο ή ένα μίγμα αερίων ειδικών για τη διατήρηση του τροφίμου, όπως το άζωτο. Ο στόχος της συγκεκριμένης μεθόδου είναι να εμποδιστεί η ανάπτυξη αερόβιων παθογόνων μικροοργανισμών (που απαιτούν οξυγόνο για την ανάπτυξή τους). Ο συγκεκριμένος τρόπος συσκευασίας συνδυάζεται με διατήρηση σε χαμηλή θερμοκρασία, συνήθως χαμηλότερη των 3 βαθμών Κελσίου.

Φυσικά η μέθοδος αυτή δεν αποτρέπει την ανάπτυξη των αναερόβιων παθογόνων μικροοργανισμών, κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά μικρόβια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, όπως το καμπυλοβακτηρίδιο και η λιστέρια. Για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι  χρησιμοποιούνται παράλληλα και άλλες μέθοδοι διατήρησης των τροφίμων όπως είναι το ελεγχόμενο ποσοστό υγρασίας ή το ελεγχόμενο pH.

Ο τρόπος συσκευασίας MAP καθώς και η τροποποιημένη ατμόσφαιρα χρησιμοποιούνται συχνά για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η συσκευασία των τροφίμων δεν είναι μια απλή υπόθεση ή ένα αναγκαίο κακό. Ο κίνδυνος να γίνει επικίνδυνο το τρόφιμο που καταναλώνουμε υπάρχει σε κάθε κρίκο της αλυσίδας τροφοδοσίας. Η καλή συσκευασία όμως εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας και της υγιεινής του.