Τα Οφέλη της Πρωτεΐνης Whey

proteini-whey

Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν ορό γάλακτος ως συμπλήρωμα, παράλληλα με την άσκηση αντίστασης, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της σύνθεσης των μυϊκών πρωτεϊνών και να προωθήσουν την ανάπτυξη της άπαχης μυϊκής μάζας. Τι είναι όμως και ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του;

Το γάλα αποτελείται από δύο πρωτεΐνες, καζεΐνη και ορό γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να διαχωριστεί από την καζεΐνη στο γάλα ή να σχηματιστεί ως υποπροϊόν της τυροκομίας. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Και τα δύο γίνονται συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος και οι ερευνητές βρίσκουν συνεχώς νέες πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες. Εδώ, εξηγούμε ποια είναι τα οφέλη και εξετάζουμε μερικές από τις παρενέργειες και τους πιθανούς κινδύνους.

Πρωτεΐνη Whey Οφέλη

Βοηθώντας απώλεια βάρους

Σε μια μελέτη 158 ατόμων, που δημοσιεύτηκε στο Nutrition & Metabolism, εκείνοι που έλαβαν ορό γάλακτος «έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό λίπος και έδειξαν μεγαλύτερη συντήρηση άπαχου μυός σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν το ποτό ελέγχου».

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Anticancer Research για τη χρήση συμπυκνώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη θεραπεία του καρκίνου Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Nutrition, έδωσε συμπληρώματα ορού γάλακτος σε 70 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες για 12 εβδομάδες και μέτρησε έναν αριθμό παραμέτρων, όπως τα επίπεδα λιπιδίων και ινσουλίνης. Διαπίστωσαν ότι «υπήρξε σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης την εβδομάδα 12 στην ομάδα ορού γάλακτος σε σύγκριση με την καζεΐνη (ομάδα)».

Άσθμα

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα μπορούσε να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση σε παιδιά με άσθμα. Μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε 11 παιδιά, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Science and Nutrition, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με άσθμα που συμπληρώθηκαν με 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος δύο φορές την ημέρα για 1 μήνα είχαν βελτιωμένη ανοσοαπόκριση.

Πίεση του αίματος και καρδιαγγειακές παθήσεις

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Dairy Journal διαπίστωσε ότι τα ποτά που συμπληρώθηκαν με πρωτεΐνη ορού γάλακτος μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού ήταν επίσης χαμηλότερος.

Μείωση της απώλειας βάρους σε άτομα με HIV

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical and Investigative Medicine διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απώλειας βάρους μεταξύ των ασθενών με HIV.