Αποδίδει η Διαφήμιση στο Facebook; Ένας Ειδικός Απαντά.

Ως συνεργάτης ενός growth hacking agency, ειδικευμένου στη διαφήμιση στο Facebook, μπορώ να σας πω ότι οι διαφημίσεις Facebook σίγουρα λειτουργούν.

Έχουμε πελάτες που λαμβάνουν έως και πάνω από 20 φορές επιστροφή στα χρήματα που ξοδεύουν στις διαφημίσεις Facebook. Βέβαια κάθε μία επιχείρηση είναι διαφορετική περίπτωση, με διαφορετικούς στόχους, προϊόντα και διαδικασίες.

Ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε ότι «η διαφήμιση Facebook δεν αποδίδει». Διερευνώντας τα αίτια, αυτό που έχω βρει συνήθως όταν μιλάω με αυτούς τους ανθρώπους, είναι ότι αποφασίζουν να διαφημίσουν ένα post και να βάλουν ολόκληρο τον προϋπολογισμό τους σε αυτό. Το διαφημιζόμενο post «τρέχει», αλλά αυτοί δεν έχουν πωλήσεις. Και επομένως θεωρείται αποτυχία.

Αυτό που δεν έκαναν είναι να σχεδιάσουν μια στρατηγική και να οριοθετήσουν πρώτα τι θέλουν να πετύχουν με τη διαφήμιση στο Facebook.

Το Facebook έχει τόσες πολλές επιλογές στον τύπο στόχου καμπάνιας, στη στόχευση και στο διαφημιστικό κείμενο που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για έναν αρχάριο χρήστη.

Οι διαφημίσεις Facebook δεν λειτουργούν πάντα άμεσα. Περίπου το 80% του χρόνου που δαπανούμε ως agency είναι να χρησιμοποιήσουμε τις διαδικασίες και τις εμπειρίες μας για να καταλάβουμε γρήγορα τι ΔΕΝ αποδίδει και να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας σε αυτό που αποδίδει.

Οι διαφημίσεις Facebook δουλεύουν όταν καταφέρετε να βρείτε τη σωστή διαφήμιση, για το σωστό κοινό και τον συνδυασμό της ποιο αποδοτικής προσφοράς.

Η διαφορά μεταξύ ενός αρχάριου χρήστη και ενός έμπειρου επαγγελματία είναι ότι ο αρχάριος σκέφτεται ότι θα έχει κερδίσει το παιχνίδι στην πρώτη διαφήμιση. Ενώ ο επαγγελματίας, ξέρει ότι το 70% των διαφημίσεων που δημιουργεί θα αποτύχει και έχει μια διαδικασία για να εντοπίσει γρήγορα και να ταξινομήσει τις επιτυχημένες και τους αποτυχημένες.

Ένα άλλο πράγμα που γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι ότι η επιχείρησή σας και ο τρόπος τιμολόγησης σας βοηθούν να αποφασίσετε εάν «η διαφήμιση στο Facebook λειτουργεί».

Τι σημαίνει αυτό;

Πολλοί καινούργιοι στη διαφήμιση Facebook πιστεύουν ότι η πώληση ενός φθηνού προϊόντος πρέπει να είναι εύκολη και ότι θα μπορέσουν τελικά να πουλήσουν εύκολα πολλά προϊόντα αξίας πχ πέντε ευρώ. Με τις επισκέψεις από οργανικά αποτελέσματα, αυτό είναι σίγουρο. Και με τα δωρεάν αποτελέσματα, αυτό είναι ένα κέρδος πέντε ευρώ για κάθε μονάδα πώλησης (αφού δεν έχεις κόστη διαφήμισης).

Με τις διαφημίσεις Facebook, ανταγωνίζεστε πρώτα από όλα σε μια δημοπρασία εναντίον άλλων διαφημιζόμενων. Έτσι είναι πολύ πιθανό ότι η πώληση σε άτομα που δεν σας γνωρίζουν θα είναι γενικά δαπανηρή. Μπορεί να φτάσει και τα 10 ευρώ και άνω για μια μετατροπή αγοράς.

Με αυτό το γεγονός στο μυαλό σας, πρέπει να ξέρετε ότι χρειάζεται να έχετε μια διαδικασία πωλήσεων που φέρνει περισσότερα από την πώληση μιας μονάδας προϊόντος. Βέβαια αυτό δεν επιτυγχάνεται στην πρώτη πώληση. Μόλις καταφέρετε κάποιον να αγοράσει από εσάς, χρειάζεται να δημιουργήσετε τους μηχανισμούς growth hacking που θα τον κάνουν να αγοράσει ξανά και περισσότερα στο μέλλον.

Συνοψίζοντας, αυτό που θα λέγαμε είναι ότι οι διαφημίσεις Facebook όντως αποδίδουν. Αλλά μια επιχείρηση πριν τις επιλέξει, πρέπει να σκεφτεί τη στρατηγική της διαφήμισης Facebook που θα ακολουθήσει και να οριοθετήσει την επιδιωκόμενη σχέση κόστους/οφέλους ανά πελάτη.