Οι Αγορές Μέσω Internet Κερδίζουν τους Έλληνες Καταναλωτές

Οι αγορές μέσω internet κερδίζουν όλο και περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές. Σε έρευνα του ΣΕΛΠΕ και του GRECA προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα όσον αφορά τις προτιμήσεις, τα κίνητρα και τις συνήθειες των αγοραστών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των online αγορών

Για μια ακόμη χρονιά, το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα αύξηση 20% του μέσου αριθμού των αγορών μέσω internet (σ.σ. στοιχεία εννεαμήνου) από 12,26 (2017) σε 14,86 (2018). Επίσης, από την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, του ELTRUN και του GRECA προκύπτει ότι το 35% των αγοραστών πραγματοποιούν ψηφιακά 1 στις 2 συνολικές τους αγορές (από 31% το 2017) και ότι το 85% κάνει πάνω από το 80% των online αγορών του από Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάνει πάνω από το 80% των online αγορών του από τις 7.000 εταιρείες με ψηφιακό κανάλι πώλησης. Την ίδια ώρα πάντως ποσοστό 43%, δήλωσε πως συνεχίζει να αγοράζει από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, έστω και περιστασιακά, λόγω των καλύτερων τιμών και τις διαθεσιμότητας των προϊόντων.

Τι ψωνίζουν περισσότερο οι Έλληνες

Τι ψωνίζουν όμως περισσότερο οι Έλληνες; Οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ πακέτων διαμονής σε ξενοδοχεία βρίσκεται στη πρώτη θέση της λίστας. Ακολουθούν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το έτοιμο φαγητό, τα προϊόντα ένδυσης/υπόδησης, ο εξοπλισμός Η/Υ, οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, τα βιβλία, τα οικιακά είδη, τα είδη φαρμακείου, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οι ασφάλειες.

Γιατί αγοράζουν μέσω internet

Η αναζήτηση καλύτερων τιμών είναι και ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές έχουν στραφεί, κατά δήλωσή τους, στις αγορές μέσω ιντερνέτ. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 75% του δείγματος ανέφερε πως βρίσκει καλύτερες τιμές, το 52% «χρησιμοποιεί” το συγκεκριμένο εργαλείο για σύγκριση τιμών και το 41% ανέφερε πως βρίσκει νέες προσφορές.

Ένας ακόμη λόγος προτίμησης, είναι η εύρεση/γκάμα προϊόντων, με το 47% του δείγματος να αναφέρει πως βρίσκει προϊόντα που δεν υπάρχουν σε φυσικά καταστήματα, το 38% ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και το 37% ότι βρίσκει εύκολα προϊόντα από το εξωτερικό.

Στην τελευταία θέση η εξοικονόμηση χρόνου, με το 33% που δείγματος να αναφέρει τη μη διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου και το 24% τον καλύτερο προγραμματισμό των αγορών.

Τα προβλήματα στις αγορές μέσω internet

Τα κυρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι online πελάτες αφορούν κυρίως την παράδοση των προϊόντων όπως τις υψηλές χρεώσεις παράδοσης (70%), το ωράριο παραλαβής των προϊόντων (31%) και την παραλαβή ελαττωματικών προϊόντων (15%).

Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων αφορά την εξυπηρέτηση μετά την πώληση. Συγκεκριμένα τη δυσκολία πληροφόρησης μετά την αγορά (19%) και τη δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία (13%). Ενώ τα προβλήματα με τις ψηφιακές συναλλαγές είναι περιορισμένα, με μόλις το 14% να αναφέρει δυσκολία στην πλοήγηση και το 6% δυσκολία στον τρόπο πληρωμής.

Συμπεράσματα

Από τα στοιχεία της έρευνας γίνεται φανερό πως οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ γίνονται ένα σημαντικό εργαλείο για πολλές επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις που γίνονται από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διευκολύνει πολύ τους καταναλωτές να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους.