Τα Πλεονεκτήματα της Online Εκπαίδευσης το 2022

online εκπαίδευση

Τα παραδοσιακά μαθήματα όπου μαθητές και δάσκαλοι βρίσκονται στην ίδια αίθουσα και η διδασκαλία γίνεται μέσα από την αλληλεπίδραση δεν είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος εκπαίδευσης. Ο κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η τεχνολογική ανάπτυξη στον κλάδο της εκπαίδευσης. Η εισαγωγή έξυπνων τάξεων και η χρήση σύγχρονων τεχνικών βοηθητικών μέσων έφεραν στο προσκήνιο την online εκπαίδευση καθιστώντας όλη τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης διασκεδαστική και εύκολη στην κατανόηση.

Εκτός από αυτό, η πανδημική κατάσταση λόγω του COVID-19 μας έδειξε επίσης τη σημασία των διαδικτυακών μαθημάτων όταν έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Φοιτητές και μαθητές από όλο τον κόσμο θεώρησαν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν όχι μόνο χρήσιμα αλλά και ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσουν την εκπαίδευση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για να επιλέξει κανείς τα διαδικτυακά μαθήματα ως τρόπο εκμάθησης.  Ποιοι είναι αυτοί; Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικά από τα οφέλη που έχει η online εκπαίδευση.

Η online εκπαίδευση καλύπτει τις ανάγκες όλων

Η μέθοδος εκμάθησης Αγγλικών για ενήλικες μέσω του Διαδικτύου είναι κατάλληλη για όλους τους εργαζόμενους. Η ψηφιακή επανάσταση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης, κατανόησης, συζήτησης και κοινής χρήσης περιεχομένου. Online μαθήματα κατάρτισης ή ξένων γλωσσών μπορούν πια να παρακολουθήσουν και εργαζόμενοι στο γραφείο αλλά και νοικοκυρές. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την άνεσή τους, οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους από άλλες δραστηριότητες για να μάθουν μία ξένη γλώσσα, να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες ή να εκπαιδευτούν σε μία νέα ειδικότητα.

Τα μαθήματα μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές

Σε αντίθεση με τη διδασκαλία στην τάξη, με τη διαδικτυακή μάθηση μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο απεριόριστες φορές. Αυτό απαιτείται ιδιαίτερα κατά τη στιγμή της επανεξέτασης κατά την προετοιμασία για εξετάσεις. Στην παραδοσιακή μορφή μάθησης, εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα, τότε πρέπει να προετοιμαστείτε μόνοι σας. Στο e-Learning, μπορείτε να παρακολουθείτε μαθήματα όποτε θέλετε με ευκολία.

Επίσης, ένα από τα κύρια οφέλη της online μάθησης είναι ότι σας δίνει την ευκαιρία να ενημερώνεστε συνεχώς για το περιεχόμενο των μαθημάτων και να είστε συγχρονισμένοι κάθε φορά που προστίθεται ύλη. 

Επιπλέον, το περιεχόμενο του μαθήματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα των μαθητών.

Ο χρόνος εκμάθησης μειώνεται

Σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας στην τάξη, αυτός ο τρόπος έχει σχετικά γρήγορους κύκλους μετάδοσης περιεχομένου. Αυτό δείχνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για τη μάθηση μειώνεται στο 25% -60% από αυτόν που απαιτείται στην παραδοσιακή μάθηση. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους:

  • Τα μαθήματα μπορούν να παραδοθούν πιο γρήγορα και με αυτό τον τρόπο τα προγράμματα μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε λίγες εβδομάδες.
  • Οι μαθητές μπορούν να ορίσουν τη δική τους ταχύτητα μάθησης αντί να ακολουθήσουν την ταχύτητα όλης της ομάδας.
  • Ο χρόνος επίσης εξοικονομείται σε μεγάλο βαθμό καθώς οι μαθητές δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να βρεθούν στο χώρο διδασκαλίας.
  • Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να μελετήσουν συγκεκριμένους και σχετικούς τομείς του μαθησιακού υλικού χωρίς να επικεντρωθούν σε κάθε θεματικό πεδίο.

Ναι. Όπως καταλάβατε, όποιος ανυπομονεί να μάθει τα μέγιστα θα πρέπει να επιλέξει online εκπαίδευση. Τα διαδικτυακά μαθήματα παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικονομούν πολύ χρόνο λόγω της μη μετακίνησης προς τον χώρο εκπαίδευσης. Ειδικά για εκείνους που βρίσκονται πιο μακριά, συχνά είναι ήδη κουρασμένοι όταν φτάνουν στην αίθουσα για τη διά ζώσης εκμάθηση.

Συνοχή

Η online μάθηση επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να μεταφέρουν το μήνυμα με μεγαλύτερη συνέπεια στο κοινό-στόχο τους. Αυτό διασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές λαμβάνουν τον ίδιο τύπο διδασκαλίας.

Μειωμένο κόστος

Η online εκπαίδευση είναι οικονομικά πιο αποδοτική σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές μάθησης. Ο λόγος για αυτήν τη μείωση της τιμής είναι η αντίστοιχη μείωση του χρόνου που απαιτείται. Επιπλέον, όταν κανείς εκπαιδεύεται στο σπίτι, απαλλάσσεται από τα έξοδα μετακίνησης, ειδικά όταν η Σχολή ή το Εκπαιδευτήριο της επιλογής του είναι σε άλλη περιοχή ή και πόλη.

Εξατομικευμένη εμπειρία

Η διαδικτυακή διδασκαλία επιτρέπει τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές να έχουν μια πιο προσωπική επαφή. Καθώς τα περισσότερα διαδικτυακά μαθήματα πραγματοποιούνται με λιγότερους συμμετέχοντες οι μαθητές νιώθουν πιο άνετα να ανοιχτούν και να εκφράσουν τυχόν απορίες ή γνώμες. Στις  αίθουσες, πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να κάνουν ερωτήσεις. Είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί νιώθουν άβολα να θέτουν τις ερωτήσεις τους μπροστά σε όλους. Ειδικά οι συνεδρίες-ιδιαίτερα (με τη συμμετοχή δηλαδή ενός ή έστω λίγων μαθητών) παρέχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα ακόμη και ο πιο διστακτικός μαθητής. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επενδύουν περισσότερο χρόνο σε έναν μαθητή τη φορά. Ένας δάσκαλος μπορεί να εξατομικεύσει το μάθημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του μαθητή.

Ευελιξία στον χρόνο και στον τόπο

Τα περισσότερα online μαθήματα είναι ευέλικτα. Ο δάσκαλος και ο μαθητής αποφασίζουν αμοιβαία για τον χρόνο που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στη μελέτη. Επιπλέον, μπορούν να αποφασίσουν για την ημερομηνία αλλά και τον αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχουν. Στην online εκμάθηση αγγλικών για ενήλικες είναι ακριβώς ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε θέλουν και να νιώθουν ακόμη πιο άνετα στον χώρο τους. Για τους μαθητές είναι πολύ σημαντικό το γεγονός αυτό καθώς επιλέγοντας το σημείο από όπου θέλουν να παρακολουθήσουν το μάθημα τους βοηθά συγκεντρωθούν και να επικεντρωθούν στο υλικό μελέτης, χωρίς να επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες.

 Πιο εύκολη επικοινωνία

Ένας καθηγητής-εισηγητής που παραδίδει το μάθημά του στο Διαδίκτυο γενικά φαίνεται να είναι πιο συγκεντρωμένος σε σχέση με το μάθημα στην τάξη. Αυτό βοηθά όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές. Οι μαθητές κατανοούν και μαθαίνουν το μάθημα από τον χώρο όπου νιώθουν άνετα και έτσι επικοινωνούν καλύτερα. Επίσης, η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων που είναι διαθέσιμη σε ορισμένες πλατφόρμες, επιτρέπει στους μαθητές να θέτουν τις ερωτήσεις τους χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους. Ο δάσκαλος μπορεί κατόπιν να απαντήσει και να εξηγήσει τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Όλα αυτά βοηθούν ώστε η διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης να είναι πιο ομαλή σε σχέση με τα διά ζώσης μαθήματα.

Καλύτερη πρόσβαση στους εκπαιδευτικούς

Δεν είναι πάντα εύκολο να έρθει ο μαθητής σε επαφή με έναν δάσκαλο στο χώρο του εκπαιδευτηρίου. Μπορεί να είναι απασχολημένοι ή να έχουν άλλες εξωτερικές εργασίες όταν δεν έχουν μάθημα. Και σε αυτή την περίπτωση, τα διαδικτυακά μαθήματα βοηθούν στη διατήρηση της επαφής με τους δασκάλους. Οι καθηγητές μπορούν να επικοινωνούν με τους μαθητές από τα σπίτια τους ή από άλλο χώρο όπου βρίσκονται ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο τους. Υπάρχουν επομένως πολλά παρόμοια πλεονεκτήματα της διαδικτυακής διδασκαλίας και μάθησης.

Εξοικείωση με πολλά σύγχρονα εργαλεία διδασκαλίας – Περισσότερη δέσμευση

Καθώς οι περισσότερες εκπαιδευτικές πλατφόρμες παρέχουν διάφορους τύπους σύγχρονων εργαλείων διδασκαλίας και βοηθημάτων, οι δάσκαλοι και οι μαθητές απολαμβάνουν τη χρήση τους. Η διαδικασία μάθησης και διδασκαλίας έχει γίνει πολύ πιο εύκολη με τις χρήσεις τους.

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι μαθητές που συμμετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μάθηση. Δείχνουν επίσης περισσότερη συμμετοχή και έχουν γίνει πιο διαδραστικοί με τους δασκάλους τους. Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις για πτυχία και πιστοποιητικά έδειξαν ότι οι μαθητές στην online εκπαίδευση μπορούν να επιτύχουν παρόμοια –ή και καλύτερα- αποτελέσματα σε σχέση με τους διά ζώσης μαθητές επειδή μελετούν περισσότερο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πολλά από τα πλέον διακεκριμένα πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο προσφέρουν μαθήματα αλλά και ολόκληρα τμήματα απόκτησης πτυχίων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ασφαλής τρόπος μάθησης

Τα χρόνια αυτά της πανδημίας αλλά και όταν θα έχει ξεπεραστεί, οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ανησυχούν για την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους. Κανείς δεν θέλει να επηρεαστεί από τον θανατηφόρο ιό. Η online εκπαίδευση από όλες τις οπτικές γωνίες φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μορφωθεί κανείς αλλά και για να παραμείνει ασφαλής.

Γιατί να επιλέξετε τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Κουκά για online εκμάθηση ξένων γλωσσών

Εμείς στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Κουκά αναζητούμε πάντα τις πιο καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας σπουδών των μαθητών μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε εισάγει και χρησιμοποιούμε μια νέα δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη πλατφόρμα για online εκπαίδευση.

Με την πρόσβαση στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια χρήστη και κωδικού πρόσβασής σας, θα μπορείτε να δείτε όλο το υλικό μελέτης που έχετε στη διάθεσή σας. Μεταξύ των διδακτικών βοηθημάτων, θα βρείτε ενημερωτικό υλικό όπως διαφάνειες και φυλλάδια, μαθήματα ήχου και βίντεο, δοκιμές και έρευνες αυτοαξιολόγησης.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, από την άλλη πλευρά, σας επιτρέπει να βλέπετε ταυτόχρονα και το διδακτικό υλικό και να αλληλεπιδράτε με τα στοιχεία αναφοράς, όπως δασκάλους και εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι πάντα έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης και ηλεκτρονικής μάθησης είναι επίσης ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία των μαθητών μας στις ξένες γλώσσες.

Η τεχνολογία και το ανθρώπινο στοιχείο είναι τα δυνατά μας σημεία.

Εκπαιδευτικός Οργανισμός Κουκά, Αχαρνών 27, Καμίνια Πειραιάς,