Γιατί Αξίζει το Σπιτικό Φαγητό;

Σπιτικό Φαγητό

Το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό είναι συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση. Όλοι έχουμε ζήσει τις οικογενειακές συγκεντρώσεις της Κυριακής, γύρω από το τραπέζι που διέθετε τα καλύτερα μαγειρευτά φαγητά της μαμάς ή της γιαγιάς.

Οι νόστιμες σπιτικές συνταγές μας ακολουθούν από την παιδική μας ηλικία. Θυμόμαστε όλοι τον εαυτό μας να επιστρέφει από το σχολείο και το σπίτι να μοσχοβολάει από τις νοστιμιές της μαμάς. Νοστιμιές που ήταν καθημερινές, έγιναν βίωμα και πέρασαν  στη θύμησή μας. Με λαχτάρα τις αναπολούμε και θέλουμε να τις γευτούμε ξανά.

 Με αυτές μεγαλώσαμε και δυναμώσαμε. Με το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, που σερβιριζόταν ζεστό και ευωδιαστό. Προσέφερε στον οργανισμό μας ηρεμία, γεμίζοντάς μας δύναμη και ενέργεια για να συνεχίζουμε την ημέρα μας. Γαλήνευε το «μέσα μας» με το φαγητό της μαμάς που ήταν μαγειρεμένο με φροντίδα και αγάπη.

Ο Σύγχρονος Τρόπος Ζωής

Δυστυχώς σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Άλλαξε κυρίως ο τρόπος ζωής μας. Τα εξαντλητικά ωράρια, οι πολλές ευθύνες, η πολυπλοκότητα της ζωής έχουν σαν βασικό θύμα τη διατροφή μας. Άλλαξαν όμως και οι διατροφικές μας συνήθειες με την εισαγωγή ξένων προς της κουλτούρα μας προτύπων. Σαν αποτέλεσμα πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν στο γρήγορο φαγητό από έξω. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι το σπιτικό είναι πάντα το καλύτερο! Εξάλλου υπερτερεί η προστατευτική του δράση για την υγεία μας .

Γιατί Είναι Σημαντικό το Σπιτικό Φαγητό

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικό φαγητό, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν βάρος. Αυτό με τη σειρά του, τους κάνει λιγότερο εκτεθειμένους στον κίνδυνο της καρδιοπάθειας, του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερίνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 9.000 άτομα άνω των 20 ετών. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν στο σπίτι τους καθημερινά κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος,  και λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με όσους έτρωγαν έτοιμο φαγητό.

Επιπλέον, όσοι έτρωγαν στο σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν πολύ λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα, κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Τα άτομα που δούλευαν πολλές ώρες ήταν αυτά που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο από παχυσαρκία.

 Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η ποικίλα και η ποιότητα των συστατικών, η ισορροπία μεταξύ κρέατος και λαχανικών και ο αγνός τρόπος μαγειρέματος του σπιτικού μαγειρευτού φαγητού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα fast foods. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να μπούμε στην κουζίνα και να μαγειρεύουμε το καθημερινό μας φαγητό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ας βρούμε ένα εστιατόριο με καλό σπιτικό φαγητό, που ετοιμάζει καθημερινά παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά.