Στροφή των Ελλήνων στο Σπιτικό Φαγητό

Στροφή των Ελλήνων στο Σπιτικό Φαγητό

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναλύσει τα οφέλη που έχει το σπιτικό φαγητό για την υγεία μας. Εκεί είχαμε τονίσει ότι η ποικίλα και η ποιότητα των συστατικών, η ισορροπία μεταξύ κρέατος και λαχανικών και ο αγνός τρόπος μαγειρέματος του σπιτικού μαγειρευτού φαγητού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα fast foods. Και είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να μπούμε στην κουζίνα και να μαγειρεύουμε το καθημερινό μας φαγητό.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών παρά την εισβολή του κρέατος στο διαιτολόγιο των Ελλήνων, οι αρχές της μεσογειακής διατροφής εξακολουθούν να μας επηρεάζουν.

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία αυξανόμενη τάση των Ελλήνων για μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στη διατροφή τους. Προτιμούνται πλέον όλο και περισσότερο τροφές με χαμηλά λιπαρά, νηστίσιμα μαγειρευτά φαγητά και το ψωμί ολικής αλέσεως έναντι λιγότερο υγιεινών εναλλακτικών.

Τα ευρήματα της έρευνας

Συγκεκριμένα σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη την επικράτεια, τα όσπρια κατέχουν υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας. Στην κατανάλωση κρέατος το λευκό κρέας ξεπερνά σε κατανάλωση το κόκκινο κρέας- μοσχάρι. Ιδιαίτερη θέση φαίνεται πως έχει το τυρί και ειδικά  η φέτα. Η έρευνα κατέγραψε ακόμα υψηλή κατανάλωση καφέ και γλυκών. Όσον αφορά τα ζυμαρικά οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν τα λευκά έναντι των επιλογών ολικής άλεσης.

Όπως δείχνει η μελέτη, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για τη διατροφική αξία των φαγητών που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα το 56% δηλώνει ότι θεωρεί ότι προσέχει πολύ τη διατροφή του.  

Το σπιτικό φαγητό επιστρέφει

Μία από τις σημαντικότερες τάσεις που καταγράφηκαν είναι η αυξανόμενη προτίμηση στο σπιτικό φαγητό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι φανερό ότι κατά την τελευταία οκταετία αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που αποφεύγει το fast food και στρέφεται στα μαγειρευτά φαγητά. Μάλιστα η προτίμηση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ακόμα και όταν τρώνε έξω ή παραγγέλνουν μαγειρευτό φαγητό delivery.

Φαγητό και κοινωνικότητα

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γευμάτων πραγματοποιείται στο σπίτι, μαζί με τα μέλη της οικογένειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 80% των γευμάτων σήμερα ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι από την οικογένεια.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι ακόμα και όταν βγαίνουν έξω για φαγητό, αυτό δεν είναι για παραπάνω από μια φορά την εβδομάδα. Τα άτομα που ερωτήθηκαν είπαν πως συνοδεύονται συνήθως από συγγενείς ή φίλους.