Χρησιμοποιείστε το LinkedIn για να Βρείτε Εργασία

Πώς Κάνω το Βιογραφικό μου στο LinkedIn;

Στην εποχή του internet και των social media που όλα αλλάζουν, ήταν επόμενο να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και στην αγορά εργασίας. Μια από αυτές είναι και ο τρόπος επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους υποψήφιους εργαζόμενους. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναζητούν εργαζομένων μέσω του LinkedIn που αποτελεί μια πλατφόρμα σύνδεσης των εργαζομένων με τις εταιρείες. Αν λοιπόν είστε από αυτούς που αναρωτιούνται « Πώς κάνω βιογραφικό σημείωμα στο LinkedIn ;» θεωρούμε πώς αξίζει να αφιερώσετε 3 λεπτά για να μελετήσετε τη συνέχεια.

LinkedIn

Το LinkedIn ανήκει στην κατηγορία των social media. Αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Στόχος του οποίου είναι να συνδέσει όλους τους επαγγελματίες του κόσμου, κάνοντας τους πιο παραγωγικούς και καλύτερους στην εργασία τους.

Η χρήση του LinkedIn έχει να κάνει κυρίως με την ενημέρωση γύρω από τις συνδέσεις του χρήστη, τον κλάδο εργασίας του και την αγορά. Το ύφος των δημοσιεύσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα social media είναι πιο σοβαρό και δεν συνηθίζονται «τα ελαφρά σχόλια». Επίσης, LinkedIn χρησιμοποιούν εταιρίες αναρτώντας αγγελίες εργασίας και νέα τους. Για πολλούς χρήστες λειτουργεί και ως ένα online βιογραφικό που ενημερώνει τους υποψήφιους εργοδότες.

Κάθε επαγγελματίας ή στέλεχος που αναζητά σήμερα την επόμενη επαγγελματική του στέγη οφείλει να έχει ένα προσεγμένο προφίλ στο LinkedIn. Ένα online βιογραφικό είναι ο πιο άμεσος τρόπος να παρουσιάσουμε σε πραγματικό χρόνο το βιογραφικό και την εμπειρία μας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εργοδότες να μας «ξεχωρίσουν» μέσα από πλήθος υποψηφίων.

«Πώς Κάνω το Βιογραφικό μου στο LinkedIn»

Ας δούμε στη συνέχεια τα στοιχεία που έχει το profile του LinkedIn και τι πρέπει να περιέχει καθένα από αυτά.

Summary (Περίληψη)

Η περίληψη είναι το πρώτο που βλέπει κάποιος μπαίνοντας στο προφίλ σας. Είναι η πρώτη εντύπωση. Εκεί θα πρέπει να περιγράφετε ποιος είστε, με τρόπο κατανοητό  στην πλειοψηφία όσων το διαβάσουν. Αν περιλάβετε δύσκολες έννοιες και όρους πιστεύοντας ότι έτσι θα τους εντυπωσιάσετε, μάλλον θα πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το κείμενο λοιπόν πρέπει να είναι σαφές χωρίς να είναι απλοϊκό, να τραβάει την προσοχή και να μπορεί κάποιος να το διαβάσει γρήγορα. Είναι σημαντικό να περιλαμβάνετε τις σωστές λέξεις-κλειδιά (keywords) σε σχέση με την ειδίκευση σας. Αυτές θα τους διευκολύνουν να σας αναζητήσουν στο LinkedIn, να κατανοήσουν την εμπειρία σας και να την ταιριάξουν με τις θέσεις εργασίας τους. Βοηθούν όμως και τον αλγόριθμο του LinkedIn να σας βρει αγγελίες επιχειρήσεων που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Profile Picture & Headline (Φωτογραφία και Τίτλος)

Για να κάνετε μια θετική εντύπωση, χρησιμοποιήστε καταρχήν μια καλής ποιότητας φωτογραφίας. Φροντίστε να σας δείχνει καθαρά, να είστε χαρούμενοι, χωρίς να δίνετε λάθος εντύπωση.

Η επικεφαλίδα, ακριβώς κάτω από το όνομά σας, πρέπει να αποτυπώνει την θέση σας ή πως θέλετε να σας προσδιορίζουν. Σε αυτό το σημείο σκεφτείτε σε ποιους υποψήφιους εργοδότες απευθύνεστε.  Δείξτε  ξεκάθαρα το ρόλο σας, με keywords που θα τους  βοηθήσουν να σας ψάξουν και να σας βρουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει «Μηχανικός» θα πρέπει να είναι σαφές από τον τίτλο τι είδους μηχανικός είναι: χημικός, πολιτικός, αρχιτέκτων, υπολογιστών ή κάτι άλλο.

Contact Info (Πληροφορίες Επικοινωνίας)

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Δώστε τηλέφωνο και email έχετε πάντα πρόσβαση. Αν ο υποψήφιος εργοδότης δεν σας βρει όταν καλέσει μπορεί να μην προσπαθήσει παραπάνω από μια φορά.

Experience (Εμπειρία)

Ε απαραίτητο να συμπεριλάβετε όλη σας την εμπειρία με αρκετές  λεπτομέρειες, χωρίς όμως να κουράζετε τον αναγνώστη. Χρησιμοποιήστε 2 ή 3 προτάσεις για να του δώσετε μια γενική εικόνα για τα καθήκοντα σας σε κάθε μια από τις προηγούμενες εταιρείες. Είναι σημαντικό να συνδέσετε τις αρμοδιότητες σας με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα και επιτεύγματα.

Skills & Endorsements  (Δεξιότητες)

Οι δεξιότητες είναι σημαντικό χαρακτηριστικό για την αναζήτηση στο LinkedIn από την πλευρά των εργοδοτών. Διατηρείστε τον έλεγχο στις δεξιότητες που θα εμφανίζονται, δίνοντας προτεραιότητα σε κάποιες συναφείς με το είδος της εργασίας και δεχτείτε τα endorsements που πραγματικά σας χαρακτηρίζουν. Είναι εκ των ουκ άνευ να έχετε πολλά endorsement. Ιδανικά στα βασικά σας skill πρέπει να έχετε 99+ δηλαδή περισσότερα από 100. Αυτό δίνει την ένδειξη ότι είστε ικανοί σε μεγάλο βαθμό στο αντικείμενο σας. Για αυτό εκτός από όσους σας γνωρίζουν, ζητήστε endorsement και από αγνώστους. Σαν αντάλλαγμα κάντε τους και εσείς, ώστε να τους ευχαριστήσετε για την προθυμία τους.

Recommendations (Συστάσεις)

Οι συστάσεις αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη της ικανότητας και του ομαδικού πνεύματος σας. Είναι ένας άμεσος τρόπος να συλλέξει κάποιος χρήσιμες πληροφορίες για την επαγγελματική σας προσωπικότητα που δύσκολα αποτυπώνονται στις αρμοδιότητές σας.

Languages & Education (Γλώσσες & Εκπαίδευση)

Αυτό βοηθά τους εργοδότες να μάθουν κάποια πράγματα για το ακαδημαϊκό προφίλ σας. Έχετε σχετική εκπαίδευση. Πόσες και ποιες γλώσσες μιλάτε; Επίσης έτσι μπορείτε να συνδεθείτε με ανθρώπους που έχουν κοινό ακαδημαϊκό προφίλ. Ίσως παλιούς συμφοιτητές και φίλους από το πανεπιστήμιο.

Projects – Certifications

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να αναδείξετε το πραγματικό περιεχόμενο της εργασίας σας, καθώς και τις πιστοποιήσεις που σας διαφοροποιούν από άλλους υποψηφίους με αντίστοιχη εμπειρία.

Volunteering (Εθελοντισμός)

Ο εθελοντισμός εμπεριέχει το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της αγάπης για το συνάνθρωπο. Δείξτε στους άλλους την ανθρώπινη πλευρά σας. Βοηθήστε τους να καταλάβουν περισσότερα για την  προσωπικότητα σας. Είναι πιθανό να έχετε τις ίδιες ανησυχίες ή το ίδιο πάθος με αυτούς.

Πώς θα Έχετε Επιτυχημένη Παρουσία στο LinkedIn

Όπως συμβαίνει με όλα τα social media, για να έχετε επιτυχημένη παρουσία στο LinkedIn πρέπει να έχετε καθημερινή δραστηριότητα. Ανεβάστε συχνά post, μοιραστείτε τις απόψεις σας. Δημιουργείστε περιεχόμενο που θα αφορά το δίκτυο σας. Ενταχθείτε σε ομάδες που σας ενδιαφέρουν προσωπικά και επαγγελματικά και πάρτε μέρος στις ομαδικές συζητήσεις τους. Η συνεχής καλλιέργεια της επαφής  με το δίκτυό σας είναι που θα βοηθήσει να βρείτε την εργασία που επιθυμείτε.