Μούχλα στο σπίτι | Οδηγός Αντιμετώπισης

Έχετε μούχλα στο σπίτι;

Η μούχλα στο σπίτι αποτελεί, πέρα από κάτι πολύ αντιαισθητικό, έναν επικίνσυνο εχθρό για την υγεία μας. Ειδικά άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή έχουν πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να αποφεύγουν κάθε επαφή μαζί της. Η μούχλα μπορεί να υπάρχει για αρκετό καιρό παρούσα  πριν αντιληφθείς την ύπαρξη της.

Η μούχλα είναι μύκητας που μεταδίδεται μέσω τον σπόρων που έχει. Στην φύση υπάρχουν χιλιάδες είδη μούχλας, χωρίς κατ’ ανάγκη όλα να είναι βλαβερά. Εκείνα όμως τα είδη που εμείς χαρακτηρίζουμε «μούχλα στο σπίτι» είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι τόσο για τον οργανισμό μας όσο και για το σπίτι μας.

Για να σε βοηθήσουμε να προφυλαχθείς, απευθυνθήκαμε σε έμπειρους επαγγελματίες και μάθαμε τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς οριστικά με τη μούχλα. Τα όσα ακολουθούν δεν είναι απλά μέτρα καθαρισμού της μούχλας από ένα σημείο, αλλά χτυπάνε το πρόβλημα στην αιτία του.

Μούχλα στο σπίτι | Τι να Κάνεις;

1. Η καθαριότητα ως αντίδοτο της μούχλας.

Το συχνό σκούπισμα του πατώματος και το σφουγγάρισμα με αντιμικροβιακά καθαριστικά σκοτώνουν τους σπόρους της. Αγαπημένα σημεία της μούχλας, όπως είναι φυσικό, συνιστούν οι πιο βρώμικοι και σκοτεινοί χώροι κάθε σπιτιού γωνίες Αν θέλεις να μειώσεις σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας στο σπίτι σου, καθάριζε κάθε εβδομάδα το χώρο σου. Αυτό περιλαμβάνει τα αποφάγια εντός και εκτός ψυγείου, τα άπλυτα ποτήρια και πιάτα στο νεροχύτη και τα σκουπίδια από τους κάδους.

2. Αερίζεις καλά το σπίτι σου;

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται τακτικά. Η μούχλα αναπτύσσεται σε χώρους με υψηλή υγρασία. Για αυτό, μην αφήνεις υγρά ρούχα να στεγνώνουν κατ’ επανάληψη μεσα στο σπίτι. Ακόμα όταν κάνεις μπάνιο και τελειώνεις άνοιξε τον εξαερισμό ή το παράθυρο να μπει φρέσκος αέρας. Είναι κανόνας να μην αφήνεις το μπάνιο σου βρεγμένο.

3. Επιδιόρθωσε προβλήματα στην εξωτερική τοιχοποιία του σπιτιού

Μια βασική αιτία που μπορεί να εμφανιστεί η μούχλα στο σπίτι σου είναι η κακή κατάσταση των εξωτερικών τοίχων. Αν έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν και βαφτούν είναι εύκολο να αρχίσει να διεισδύει η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Ειδικά σε τοίχους που δέχονται μεγάλο φορτίο υγρασίας (πχ όσοι είναι κόντρα στο βοριά) χρειάζεται να γίνεται συντήρηση ανά κάποια χρόνια. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει αποκατάσταση των ζημιών με ειδικά σφραγιστικά υλικά και βαφή με ειδικά χρώματα προστασίας για εξωτερικούς τοίχους.

Η αιτία της μούχλας στο σπίτι μπορεί να είναι τα χαλασμένα υδραυλικά

4. Μήπως τελικά φταίνε τα υδραυλικά;

Τις περισσότερες φορές η εμφάνιση μούχλας στο σπίτι έχει να κάνει με ζημιές στα υδραυλικά. Επειδή οι περισσότερες σωληνώσεις βρίσκονται μέσα στους τοίχους, οι ζημιές δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές. Και δεν θα γίνονταν αν δεν εμφανιζόταν η μούχλα. Το κακό με την υγρασία και τη μούχλα είναι πως η εμφάνιση τους σε ένα σημείο του τοίχου δεν σημαίνει αυτόματα πως η ζημιά στα υδραυλικά είναι στο ίδιο σημείο. Μπορεί να είναι αρκετά κοντά ή και σε άλλο σημείο και απλά το νερό που τρέχει από τη χαλασμένη σωλήνα καταλήγει εκεί.

Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να καλέσεις άμεσα τον υδραυλικό σου. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία και όργανα που μπορούν να μας δείξουν με μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει η ζημιά, για να μην σκάβουμε όλο τον τοίχο για να βρείτε το σημείο.

Θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πώς να ξεμπερδέψετε με τη μούχλα; Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:

Μούχλα στο σπίτι – Μην την αγνοείς!

Η μούχλα στο σπίτι είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθυγιεινό. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να έχει και μεγάλο κόστος για την τσέπη σου. Η εμφάνιση της δείχνει πως κάποια αιτία υπάρχει. Το σίγουρο είναι πως αν επιλέξεις να αγνοήσεις το πρόβλημα δεν θα εξαλειφθεί, αλλά μάλλον θα γιγαντωθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να προλάβεις τα χειρότερα.

Πηγή: www.mesitiko-grafeio.gr