Κορδόνια που Δεν Λύνονται – Που θα τα Βρεις;

Κορδόνια που δεν λύνονται

Τα περισσότερα παπούτσια μας είναι δετά με κορδόνια. Είτε αθλητικά, είτε πρόχειρα είτε καλά, τα παπούτσια με κορδόνια είναι ο καθημερινός μας σύντροφος. Συχνά όμως τα κορδόνια λύνονται και τότε γίνονται μπελάς. Μάλιστα μερικές φορές τα λυμένα κορδόνια μπορεί να γίνουν πηγή κινδύνου, αν δεν προσέξουμε και τα πατήσουμε.

Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια λύση υπάρχει για τα κορδόνια που συνηθίζουν να λύνονται;

Γιατί λύνονται τα κορδόνια μας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτη η αιτία εντοπίζεται σε δύο δυνάμεις, που συνωμοτούν για να μας εκνευρίσουν. Η μία είναι η κάθετη δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά χαλαρώνει τον κόμπο. Η άλλη είναι η δύναμη από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω, η οποία δρα στις άκρες των κορδονιών. Οι δύο δυνάμεις μαζί σαν ένα αόρατο χέρι λύνουν τους κόμπους μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών. Ένας από τους ερευνητές φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής, ενώ οι άλλοι κινηματογραφούσαν σε slow motion το λύσιμο των κορδονιών.

Διαπιστώθηκε ότι όταν περπατάμε ή τρέχουμε, χτυπάμε το έδαφος με δύναμη 7 φορές αυτή της βαρύτητας. Αντιδρώντας σε αυτή τη δύναμη, ο κόμπος των κορδονιών αρχικά τεντώνεται και μετά χαλαρώνει. Όταν έχει χαλαρώσει, το πόδι που πηγαίνει μπρος πίσω καθώς κινείται, ασκεί μια δεύτερη δύναμη αδράνειας στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών. Αυτό είναι φέρνει το γρήγορο λύσιμο τους ακόμη και μετά από λίγα μέτρα περπάτημα.

Εννοείται ότι όσο πιο σφιχτά δέσει κανείς τα κορδόνια του, τόσο πιο δύσκολα αυτά θα λυθούν. Αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι τελικά δεν θα λυθούν καθόλου.

Πως πρέπει να είναι τα κορδόνια μας;

Τα κορδόνια παπουτσιών είναι στρογγυλά ή πλακέ, από λινό ή βαμβάκι. Τα πλακέ κορδόνια αφήστε τα για τα αθλητικά ή υφασμάτινα παπούτσια. Αν είναι σε ανοιχτό χρώμα, μπεζ ή λευκό ίσως, τότε παίξτε με τα χρώματα: πορτοκαλί, πράσινο, κόκκινο.

Το μήκος των κορδονιών έχει συγκεκριμένη λογική και εξαρτάται από το πόσες τρύπες έχει το παπούτσι σας. Διαφορετικά ενδέχεται ή θα βρεθείτε να κάνετε κόμπο με τα διαθέσιμα 4cm ή να κυκλοφορείτε με κορδόνια που θα μοιάζουν με μουστάκια στα πόδια. Ένα παπούτσι με 5 τρύπες, για παράδειγμα, χρειάζεται κορδόνια μήκους 75 cm. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε απέξω όλα τα μήκη των κορδονιών των παπουτσιών σας. Αρκεί να θυμάστε πόσες τρύπες έχουν. Στο κατάστημα που θα πάτε θα ξέρουν. Άλλωστε και τα περισσότερα συσκευασμένα κορδόνια έχουν σχετική ένδειξη στη συσκευασία.

Άμα τα κορδόνια λύνονται συχνά, αυτό σημαίνει είτε ότι δεν είναι καλής ποιότητας είτε ότι δεν ξέρετε να τα δένετε είτε και τα δύο. Κάποιοι προτείνουν να τα βρέχετε πριν τα δέσετε ή να τα ψεκάζετε με λάκ μαλλιών. Και οι δύο συμβουλές είναι χωρίς νόημα και καθόλου πρακτικές, εφόσον υπάρχουν ποιοτικά κορδόνια που δεν λύνονται.

Κορδόνια που δεν λύνονται

Καταρχήν τα κορδόνια που δεν λύνονται δεν κυκλοφορούν χύμα στην αγορά. Σημαντικό είναι πως περιέχουν βαμβακερές ίνες, που τα κάνουν να αντέχουν στις δυνάμεις που ασκούνται από το περπάτημα ή το τρέξιμο και δε λύνονται. Διατίθενται σε σταθερό μέγεθος και απόχρωση, ανεξάρτητα από την παρτίδα παραγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Doyens Club. Εκεί θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτά που χρειάζεστε σε ότι αφορά στα αξεσουάρ και τα προϊόντα περιποίησης των υποδημάτων σας.