Να Αγοράσω Καυσόξυλα με τον Τόνο ή το Κυβικό;

Τα καυσόξυλα με το κυβικό σας συμφέρουν περισσότερο

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια (κυρίως πριν την οικονομική κρίση) τα καυσόξυλα πωλούνταν με τον τόνο. Δηλαδή ο έμπορος τα ζύγιζε και σας χρέωνε με βάση το βάρος τους. Αυτή συνηθισμένη πρακτική ίσχυε τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, έκανε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αναζητήσει εναλλακτικούς του πετρελαίου τρόπους θέρμανσης το χειμώνα. Οι συνεχείς αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.  Όταν έφτασε μια οικογένεια να χρειάζεται 2.000 ευρώ για να ζεσταθεί το χειμώνα, καταλαβαίνει κανείς ότι η φτηνή θέρμαναση έγινε το βασικό ζητούμενο για κάθε νοικοκυριό.

Όπως βέβαια είναι σύνηθες,  η αύξηση της ζήτησης για καυσόξυλα έδωσε το έναυσμα στους επιτήδειους να αισχροκερδούν εις βάρος των καταναλωτών, ειδικά αυτών που δεν έχουν τη γνώση και τον τρόπο να τους ελέγχουν. Για αυτό η Κυβέρνηση προσπάθησε να προστατέψει τους καταναλωτές θεσμοθετώντας την πώληση με το κυβικό, δηλαδή με βάση τον όγκο.

Όταν ίσχυε η πώληση με το τόνο, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να πωλούνται βρεγμένα καυσόξυλα. Αυτό γινόταν γιατί κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος των καταναλωτών, βρέχοντας τα ξύλα. Αποτέλεσμα ήταν να αυξάνεται το βάρος τους έως 40%.

Σε τι βοηθάει ο νέος νόμος για τα καυσόξυλα

Με το νέο νόμο οι επαγγελματίες δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν την ίδια πρακτική, γιατί απλώς δε κερδίζουν κάτι παραπάνω. Κατά συνέπεια είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, ο καταναλωτής αγοράζει την ίδια ποσότητα. 

 Ένας δεύτερος λόγος έχει σχέση με την ποιότητα των ξύλων που παραλαμβάνουν οι αγοραστές. Αφού πλέον δεν υπάρχει όφελος για τον έμπορο από τη διάθεση νωπών καυσόξυλων,  είναι πιο πιθανό οι καταναλωτές να αγοράσουν στεγνά ξύλα καλής ποιότητας. Πλέον το σκέφτεται σοβαρά ο κάθε επιτήδειος πριν εξαπατήσει τους καταναλωτές, γιατί η απάτη του φαίνεται εύκολα.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι πλέον ο πελάτης μπορεί να ελέγχει μόνος του το ορθόν της ποσότητας που παρέλαβε. Δεν χρειάζεται ούτε περίπλοκα μαθηματικά, ούτε ειδικά όργανα μέτρησης. Με μια μόνο μετροταινία μπορεί εύκολα να μετρήσει τον όγκο των καυσόξυλων που παρέλαβε.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή να πωλούνται τα καυσόξυλα με το κυβικό, είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Τι είναι καλύτερο να κάνετε;

Η καλύτερη λύση για την αγορά καυσόξυλων είναι να βρείτε ένα σταθερό και αξιόπιστο συνεργάτη. Μπορείτε να βρείτε από το internet ακόμα και αν δεν είναι στη γειτονία σας, εμπόρους με καλό όνομα και μεγάλη εμπειρία. Διαβάστε κριτικές πελατών, ρωτήστε φίλους σας ή ακόμα καλύτερα τηλεφωνήστε στους ίδιους. Οι σωστοί επαγγελματίες είναι πρόθυμοι να σας ακούσουν, να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας και να σας αφιερώσουν χρόνο για να σας εξηγήσουν.