Η Συσκευασία Τροφίμων Αξίζει την Προσοχή μας

Συσκευασία τροφίμου

Συνήθως ως καταναλωτές δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συσκευασία των τροφίμων που αγοράζουμε από τα super market. Μόνο αν αυτή παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, όπως κάποιο χτύπημα ή σκίσιμο, θα δώσουμε σημασία. Εξαίρεση αποτελεί η παρατήρηση της ημερομηνίας λήξης του προϊόντος, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τρόφιμα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής όπως το γάλα.

Όμως η σημασία της συσκευασίας είναι πολύ μεγάλη για όλους μας. Η βασική της χρήση είναι να προστατεύει τα τρόφιμα από παθογόνους μικροοργανισμούς και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται λιγότερα πρόσθετα για τη διατήρηση των τροφίμων. Είτε πρόκειται για χάρτινη συσκευασία, είτε πλαστική ή γυάλινη, η συσκευασία των τροφίμων έχει συμβάλει σημαντικά τόσο στην εύκολη μεταφορά και αποθήκευση, όσο και στη διατήρηση τροφίμων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Γιατί είναι σημαντική η συσκευασία τροφίμων

Οι συσκευασίες προστατεύουν τα τρόφιμα από επιμολύνσεις είτε από μικρόβια είτε από χημικούς παράγοντες και ρύπους. Οι συσκευασίες προστατεύουν την σύσταση του τροφίμου, την υφή του και το αρχικό του σχήμα. Παράλληλα διατηρούν τη γεύση και την απαιτούμενη υγρασία που πρέπει να έχει. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα η συσκευασία που επιλέγεται για κάποιο τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει και τη διατροφική του αξία

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την ειδική σκούρα γυάλινη συσκευασία για το ελαιόλαδο, η οποία μάλιστα καθιερώθηκε και πρόσφατα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο γάλα επίσης η ειδική χάρτινη συσκευασία, κρατάει μακριά από το προϊόν στην ηλιακή ακτινοβολία, ελαχιστοποιεί την καταστροφή της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) η οποία είναι φωτοευαίσθητη και καταστρέφεται με την έκθεση στο ηλιακό φως.

Ταυτόχρονα είναι μια πληγή πληροφόρησης όσον αφορά το τρόφιμο που περιέχουν. Πληροφορούν τον καταναλωτή για τη διατροφική αξία του τροφίμου, τα συστατικά του, την ύπαρξη αλλεργιογόνων παραγόντων, την ημερομηνία λήξης, τη διατήρησή του και τον τρόπο παρασκευής του για κατανάλωση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η χάρτινη συσκευασία των τροφίμων που αγοράζουμε αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μεταφοράς των τροφίμων. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τον τόπο παρασκευής του προϊόντος μέχρι το πιάτο του καταναλωτή είναι πολλοί, αλλά η καλή συσκευασία των τροφίμων εξασφαλίζει τη διατήρηση της ποιότητας και της υγιεινής τους.