Ο Ρόλος των Χρωμάτων στη Συσκευασία Τροφίμων

Ο Ρόλος του Χρώματος στη Συσκευασία Τροφίμων

Ο Ρόλος του Χρώματος στη Συσκευασία Τροφίμων

 

Το χρώμα στη συσκευασία τροφίμων επηρεάζει τους καταναλωτές όχι μόνο σε συνειδητό επίπεδο, αλλά κυρίως στο υποσυνείδητο. Ο συνδυασμός χρωμάτων και τροφίμων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρός, αξιοποιώντας τη συναισθηματική σύνδεση με τη γεύση και την επιθυμία του καταναλωτή.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα το χρώμα της συσκευασίας προς όφελός σας στον κλάδο της εστίασης;

Τα Χρώματα και η Επίδραση τους

Το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα κύρια χρώματα των τροφίμων, που προκαλούν την αίσθηση της γεύσης και διεγείρουν την όρεξη. Τόσο το κόκκινο όσο και το κίτρινο είναι επίσης αποτελεσματικά στο να προσελκύσουν την προσοχή. Η βιομηχανία του γρήγορου φαγητού έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον αυτόν το συνδυασμό για έναν καλό λόγο: επειδή είναι πολύ αποτελεσματικός. Ακόμα και στην σάλα ενός καταστήματος εστίασης που θέλετε να αποφύγετε ένα χρώμα που θα προκαλεί βιασύνη, αυτά τα χρώματα μπορούν ακόμα να είναι πολύ σημαντικά, όταν χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε διαφορετικά ζευγάρια.

Το πορτοκάλι, ένα μείγμα από κόκκινο και κίτρινο, φυσικά προσφέρεται για τη συσκευασία, ως ακόμα ένα ορεκτικό χρώμα που ενεργοποιεί την θετική διάθεση. Το πορτοκαλί είναι ένα μοντέρνο χρώμα που η επιχειρήσεις εστίασης χρησιμοποιούν πολύ. Όσοι το χρησιμοποιούν γνωρίζουν ότι η δημοτικότητά του θα μπορούσε είτε να λειτουργήσει θετικά για το προϊόν τους.

Το πράσινο υποδηλώνει την φιλικότητα προς το περιβάλλον και σχετίζεται με τα υγιεινά τρόφιμα (σκέφτεστε τα λαχανικά. Αλλά προσέξτε, γιατί το πράσινο μπορεί επίσης να είναι άβολο. Η οικολογική σύνδεση με το πράσινο έχει ξεπεραστεί και δεν είναι πλέον αναμενόμενο ότι τα οικολογικά προϊόντα θα είναι εμφανισιακά πράσινα. Το οικολογικό σήμα έχει γίνει όλο και πιο συνηθισμένο.

Το μπλε και μοβ είναι μοντέρνοι τόνοι, αλλά μπορεί να είναι αδιάφοροι, αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το είδος του τροφίμου, το που θα καταναλωθεί και πολλές άλλες παράμετροι.

Το λευκό ξεχωρίζει ως αυτό που δηλώνει το καθαρό και αγνό. Μπορεί όμως επίσης να φαίνεται άκαμπτο, απλό και στείρο. Επομένως είναι άλλο ένα  χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή.

Το μαύρο είναι κομψό και δηλώνει υψηλή ποιότητα ειδικά όταν πρόκειται για χάρτινα ποτήρια καφέ με το λογότυπο σας. Για τη συσκευασία τροφίμων, ωστόσο, το χρώμα καφέ συχνά παίρνει τη θέση του μαύρου ως ένα πιο ορεκτικό χρώμα που μπορεί ακόμα να απεικονίζεται με τα ίδια περιγραφικά χαρακτηριστικά όπως το μαύρο.

Οι καφέ και γήινες αποχρώσεις είναι ζεστές, διεγείρουν την όρεξη, δείχνουν υγιεινές και φυσικές. Προσέξτε, καθώς η γήινη, φυσική εμφάνιση υπερεκτιμάται στον τομέα ειδικών τροφίμων. Όπως και με την φιλικότητα προς το περιβάλλον, τα φυσικά προϊόντα διατροφής έχουν ξεπεράσει τα χρώματα της γης. Καθώς οι καταναλωτές βλέπουν πλέον την ένδειξη «φυσικό» σε τόσα πολλά προϊόντα , δεν περιμένουν πλέον να έχουν την τυπική «γήινη» εμφάνιση.

Τα λαμπερά χρώματα χαρακτηρίζουν τρόφιμα όπως τα γλυκά και τα επιδόρπια. Οι διασκεδαστικοί συνδυασμοί  χρωμάτων μπορούν να εφαρμοστούν σε συσκευασίες τροφίμων όπως η καραμέλα ή τα παγωτά.

Τα υποτονικά, σιωπηλά χρώματα σημαίνουν πλούσιες, βαθιές και πολύπλοκες γεύσεις. Αυτοί οι τόνοι συχνά λειτουργούν καλά και είναι επίσης κατάλληλοι για πλούσιες, γλυκές γεύσεις όπως σοκολάτα.

Συσκευασία Τροφίμων και Χρώμα

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων θα πρέπει να υποδηλώνουν τη γεύση του προϊόντος όταν μπορούν. Ένα προϊόν με γεύση βατόμουρου σε πορτοκαλί χρώμα δεν λειτουργεί στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος πρέπει να το συνδυάσει αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη. Θυμηθείτε ότι το προϊόν σας διαθέτει μόνο ένα παράθυρο 2-3 δευτερολέπτων όταν ο καταναλωτής είναι μπροστά στο ράφι λιανικής πώλησης. Αν περάσει αυτός ο χρόνος και δεν έχει μπει στο μυαλό του χάσατε την ευκαιρία σας.

Ενισχύστε τη γεύση οπτικά (συμπεριλαμβανομένων εικόνων όπου μπορείτε όχι μόνο με χρώμα) για να ενεργοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες αισθήσεις, ακόμη και υποσυνείδητα. Η συσκευασία των τροφίμων έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να προκαλεί τη γεύση, την οσμή, τις μνήμες και τα συναισθήματα. Για αυτό χρησιμοποιήστε το χρώμα σαν πλεονέκτημά σας στη συσκευασία του προϊόντος σας, για να κερδίσετε αυτήν τη στιγμιαία συναισθηματική σύνδεση με τον καταναλωτή.