Luckin vs Starbacks στην Αγορά Καφέ της Κίνας

Η Starbucks εστιάζει στην ανάπτυξη της στην Κίνα, μακροπρόθεσμα, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Ο κολοσσός του καφέ συνεχίζει επιτυχώς την προσπάθειά του και προσθέτει 600 νέα καταστήματα ανά έτος με στόχο τα 6.000 καταστήματα σε 230 πόλεις στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2022. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιβραδύνθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με την Euromonitor, η Starbucks έχει ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς, 58,6%, στην Κίνα. Αλλά δεν παίζει πλέον μόνη της.

Πλέον υπάρχει κάτι νέο στην αγορά. Ένας νέος μονομάχοςστη μάχη του χάρτινου ποτηριού καφέ.  Η Luckin Coffee που ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο. Η εταιρεία ακολούθησε μια επιθετική επεκτατική πολιτική στην Κίνα και ήδη έχει ανοίξει 1.500 καταστήματα σε 21 πόλεις. Έχει γίνει δημοφιλής χάρη στην πιο προσιτή τιμολόγηση, στη στρατηγική προώθησης και στο delivery. Κατά συνέπεια δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Starbucks επικεντρώνεται τώρα στην υιοθέτηση τέτοιων υπηρεσιών στα καταστήματά της. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή μετοχής της Starbucks αποτιμάται στα $66 . Η συγκεκριμένη αποτίμηση συμφωνεί με την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Η Κίνα παραμένει ένας μακροπρόθεσμος στόχος ανάπτυξης για την Starbucks. Υπολογίζεται ότι το AEΠ της το οποίο αναμένεται να υπερβεί τα $15 τρισ. έως το 2021 από τα $14 τρισ. το 2014 , θα οδηγήσει σε τεράστια ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ωστόσο η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Κίνα είναι περίπου μισό φλιτζάνι ανά άτομο ετησίως. Πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα 300 φλιτζάνια καφέ ανά άτομο ετησίως στις ΗΠΑ. Τα επίπεδα κατανάλωσης στην Κίνα μπορεί ποτέ να μην φτάσουν τα αντίστοιχα των ΗΠΑ, όμως ακόμα και η επίτευξη ενός μικρού μέρους θα ωφελήσει πάρα πολύ την εταιρεία. Η Starbucks επικεντρώνεται επίσης στις έτοιμες επιχειρήσεις που διαθέτει πλέον μέσω της συνεργασίας που έχει με την Tingyi. Η Tingyi αναμένεται να επεκταθεί ;άμεσα σε περισσότερες από 400 μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Κερδίζει έδαφος η Luckin 

Μόλις 11 μήνες μετά την επίσημη εμφάνισή της, η Luckin διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταστήματα και σκοπεύει να φτάσει τα 2000 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους. Εφαλτήριο για αυτή την επιθετική ανάπτυξη αποτέλεσε η επένδυση ύψους $200 εκατ. σε ένα γύρο χρηματοδότησης και ο οποίος αποτίμησε την  εταιρεία στο $1 δισ.

H Luckin εκμεταλλεύτηκε τις μεγάλες ουρές στα διάφορα καταστήματα Starbucks εστιάζοντας στην εφαρμογή για κινητά και στο delivery. Oι τρόποι πληρωμής, μέσω της εφαρμογής WeChat  και του «πορτοφολιού καφέ» της εταιρείας,  καθιστούν την Luckin πιο ελκυστική στους νέους, σε ηλικία,  καταναλωτές στην Κίνα. Περίπου οι μισές από τις τοποθεσίες της εταιρείας είναι μόνο για παραλαβή καφέ. Η Luckin εγγυάται μέσω του delivery που διαθέτει πως το χάρτινο ποτήρι καφέ με το λογότυπο της φτάνει στο χέρι του καταναλωτή σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σήμερα ο μέσος όρος της ανέρχεται στα 18 λεπτά. Επίσης κατά μέσο όρο ο καφές της Luckin είναι κατά 30% φθηνότερος από αυτόν της Starbucks.

H Starbucks αναπτύσσει το delivery στην Κίνα 

Η Starbucks ξεκίνησε πιλοτικά το delivery στην Shanghai και στο Πεκίνο το φθινόπωρο σε συνεργασία με την Alibaba. Μέσα σε μόλις δύο μήνες η υπηρεσία delivery επεκτάθηκε σε όλα τα καταστήματα στη Σαγκάη, το Πεκίνο και σε άλλες 11 πόλεις στην Κίνα. Στόχος είναι να επεκταθεί σε συνολικά 2.000 καταστήματα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2019.

Τα οφέλη για την Starbucks από την επέκταση της υπηρεσίας delivery είναι πολλά. Επίσης η εταιρεία μπορεί να κερδίσει και από την παράδοση καφέ στο σπίτι με παραγγελίες που γίνονται τα απογεύματα και τα βράδια. Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων έρχεται από το πρωινό και το μεσημεριανό. Αν οι παραγγελίες αυξηθούν τα απογεύματα αυτό μπορεί να επιφέρει πρόσθετα έσοδα στην εταιρεία. Αυτό το ενδεχόμενο βοηθά επίσης την εταιρεία να αντιμετωπίσει την απειλή της Luckin και να διαφυλάξει τα σχέδια της για τριπλασιασμό εσόδων και διπλασιασμό εσόδων στην χώρα. Το μέλλον θα δείξει αν θα τα καταφέρει.

Πηγή: capital.gr