Πώς η Πώληση Ακινήτων σε Κινέζους Ζεσταίνει το Real Estate

Η χειμαζόμενη εδώ και πολλά χρόνια αγορά ακινήτων της χώρας έχει αρχίσει πλέον να ανακάμπτει ταχύτατα. Ως αποτέλεσμα αρχικά έχει αναχαιτιστεί η πτώση των τιμών και πλέον να καταγράφονται οι πρώτες αυξήσεις στις τιμές. Ιδίως στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως στο κέντρο της Αθήνας τα νότια προάστια, η άνοδος των τιμών προσεγγίζουν ακόμα και διψήφιο ποσοστό.Η πώληση ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη αυτή.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η προσέλκυσή τους στην Ελλάδα αποδίδεται σε μια σειρά από λόγους, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη μιας όλο και δυναμικότερης κινεζικής παρουσίας στη χώρα, αλλά και στο χαμηλό κόστος των 250.000 ευρώ, που είναι το ελάχιστο όριο για την απόκτηση της Greece Golden Visa (Χρυσή Βίζα).

Σύμφωνα με ανθρώπους που συνεργάζονται με κινεζικά γραφεία, πολλοί έρχονται στην Ελλάδα και για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στα ιδιωτικά διεθνή σχολεία της Αθήνας, όπου το κόστος των διδάκτρων είναι πολύ μικρότερο του αντίστοιχου στη Σαγκάη, ή το Πεκίνο.

Επιπλέον, το κύμα εξόδου από την Κίνα αποδίδεται και σε άλλους λόγους, κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν αρκετοί που εναντιώνονται στον τρόπο διακυβέρνησης και την εφαρμογή ενός νέου συστήματος βαθμολόγησης των πολιτών, με βάση τη συμπεριφορά τους.Η βαθμολογία θα επηρεάζεται αρνητικά από συμπεριφορές, όπως π.χ. η επικίνδυνη οδήγηση, το κάπνισμα σε χώρους όπου αυτό απαγορεύεται, ακόμα και η αγορά μεγάλου αριθμού βιντεοπαιχνιδιών. Το σύστημα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε περιοχές συνολικού πληθυσμού 200 εκατ. κατοίκων, μέχρι την πλήρη ισχύ του σε όλη τη χώρα το 2020. Οι κυρώσεις ποικίλλουν, επίσης, από τον περιορισμό στην πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέχρι τα ταξίδια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος όγκος των Κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα ενδιαφέρεται για διαμερίσματα που μισθώνονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, κινούνται και για την απόκτηση πολυτελών ακινήτων στα νότια προάστια, τα οποία προορίζονται για ίδια χρήση.

Πώς γίνεται η πώληση ακινήτου σε Κινέζους

«Ακόμα κι αν δεν συνδεόταν με την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων θα ήταν διατεθειμένοι να καταβάλουν απλώς το ποσό των 250.000 ευρώ, ή και ακόμα περισσότερα, αρκεί να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής στη χώρα».

Με τη φράση αυτή, στέλεχος από ένα μεσιτικό γραφείο στον Άλιμο, που συνεργάζεται με ξένη επενδυτική εταιρεία για την έλευση Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος για τη «χρυσή βίζα», θέλησε να περιγράψει τη μεγάλη τους επιθυμία για την εξασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης και διαμονής σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βλέποντας την ανάγκη αυτή, πολλοί Κινέζοι ιδιοκτήτες εταιρειών ακινήτων, τουριστικών πρακτορείων και κατασκευαστικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με μεσίτες, τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες, και δικηγορικά γραφεία, προσφέρουν τα απαιτούμενα ακίνητα, για να διευκολύνουν την ζήτηση, παρακάμπτοντας εν τω μεταξύ και τους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχει επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση.